Det hele endte med at kvinnen måtte få utlagt tarm. Nå havner saken på bordet til Norsk pasientskadeerstatning. Sykehuset vil ikke kommentere saken.

Det var Helse Nord i Bodø som først fikk saken på sitt bord i april. De sørget for at saken havnet hos Helsetilsynet i Nordland; det vil si Fylkeslegen i Nordland, som igjen ligger under Fylkesmannen i Nordland.

Fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord sier til Vesterålen Online at han sendte saken videre til Helsetilsynet i Nordland og fylkeslegen i Nordland, så snart de hadde mottatt klagen.

– Vi hjalp bare en enkeltperson videre i systemet, etter at vedkommende kom i kontakt med Helse Nord. Siden da har vi ikke hørt noe mer om saken, sier fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord til VOL.

Medisinsk direktør orientert

I en henvendelse til Fylkesmannen i Nordland i april i år opplyser Helse Nord at pasienten blant annet har vært behandlet ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes.

– I samråd med klageren blir brevet til Helse Nord RHF sendt til Fylkesmannen i Nordland som rette vedkommende. Nordlandssykehuset HF ved medisinsk direktør er orientert om denne henvendelsen, skriver fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord i sin henvendelse til Fylkesmannen i Nordland.

Samboer klaget

Det er samboeren til den kvinnelige pasienten som har klaget på behandlingen ved blant annet Nordlandssykehuset Vesterålen.

– Jeg synes det er på sin plass, og i aller høyeste grad nødvendig å komme med en kraftig korreks på måten [samboeren] er blitt behandlet de siste månedene, sier klageren i en oppsummering om hendelsesforløpet.

– Det hele startet rundt september måned. Et besøk hos fastlegen etter smerter i rumpa ble kjapt konkludert med hemoroider. Ukene gikk, plagene ble verre og verre. Nytt besøk hos fastlegen. Igjen, samme konklusjon, uten noen skikkelig undersøkelse. Flere tabletter ble utskrevet, og ingenting hjalp. Det ble i perioden september til desember 2017 flere legebesøk, både hos fastlege, Nordlandssykehuset på Stokmarknes, og […] i Bodø, som for øvrig kun brukte sekunder på å fastslå sin diagnose: Hemoroider.

To leger konkluderte

Samboeren forteller videre i sin klage at to leger konkluderte med innvendig og utvendig hemoroider. En annen lege ved Nordlandssykehuset Vesterålen på Stokmarknes, var helt uenig og hadde en annen teori på hvorfor smertene ikke ga seg.

– Dette måtte være noe lengre oppe i tarmen, kanskje tarmen sto i spenn eller det var en rift i den, mente han. Men å komme med en henvisning eller anbefaling til videre undersøkelser, passet tydeligvis ikke denne legen. I stedet ble samboeren igjen sendt hjem og bred om å ta smertestillende tabletter.

Fortvilte mens ukene gikk

Den fortvilte samboeren forteller i klagen at ukene gikk. Det ble tatt rundet 15 telefoner til fastlegen, fra september til desember.

«Hun har grått av smerte og utmattelse, og ikke minst fortvilelse. Bedt om å bli undersøkt grundigere, og gikk uttrykk for at dette måtte være noe annet enn hemoroider. Ingen annet enn tabletter ble av […] foreslått som videre behandling».

Katastrofal diagnose

– Hadde legen tatt seg bryet, og gjort jobben sin med å undersøke grundigere, kunne hele denne katastrofale diagnosen som vi komme tilbake til, muligens vært unngått, leser vi av klagen som har havnet på bordet til Fylkeslegen i Nordland.

Ringte legevakten

– I januar 2018 har hun så store smerter at vi som pårørende ikke ser noen annen utvei enn å ta kontakt med legevakten på Stokmarknes. Vi får time om ettermiddagen denne søndagen. Jeg går inn på legevakten og forteller at vi er på plass, men at pasienten ligger i bilen og er i så dårlig forfatning at hun ikke klarer å gå inn for å sette seg på venterommet. Jeg spør om hun kan få komme inn med en gang, men får beskjed om å vente. Jeg avtaler at de må ringe meg så snart de kan. Man kunne kanskje forvente at noen skulle reagere etter en slik melding, eller at man i hvert fall skulle få komme inn litt kjapt. Men det passet tydeligvis bedre for legene som var på vakt denne søndagen, å heller la henne ligge en god halvtime over avtalt tid før hun fikk komme inn.

Pasienten etter hvert undersøkt

Samboeren til pasienten forteller videre i klagen som Fylkeslegen i Nordland skal ta stilling til, at legen på legevakten etter hvert undersøkte henne, med det resultat at hun fikk enda kraftigere smerter. Samboeren forteller at legen er tydelig usikker på hva dette er, men i stedet for å komme med konkrete forslag til videre behandling, presterer legen å spørre når de tenkte å dra hjem.

Ble oppriktig forbannet

– Jeg må ærlig innrømme at jeg ble oppriktig forbannet og forteller at det er helt uaktuelt å ta henne med hjem. Jeg sa at jeg forventer at hun legges inn og at det blir gjort en skikkelig undersøkelse av henne. Noe som for øvrig skulle vært gjort for mange uker siden, sier samboeren i klagen.

– Etter mye om og men blir hun lagt inn, men legene på Nordlandssykehuset på Stokmarknes presterer å sende henne hjem dagen etter. Igjen uten at en skikkelig undersøkelse er gjort.

Samboeren forteller at han etter innleggelsen kontaktet fastlegen for å få lagt press på saken, uten at det hjelper.

Ringte 113, fikk sjokk

Nærmere slutten av januar i år er de pårørende så fortvilte og oppgitte at de ikke ser noe annet valg enn å ringe medidinsk nødtelefon på 113.

– Hun blir hentet i sykebil og er tilbake på Nordlandssykehuset på Stokmarknes. Vi får da høre av enkelte leger at de er glade for at hun er tilbake, og at hun aldri skulle ha vært sendt hjem. Først nå begynner ting å skje. Hun blir undersøkt og den nedslående beskjeden om at hun har kreft med spredning slår ned som et sjokk for henne og hennes nærmeste familie.

En flau smak i munnen

– Etter dette har hun blitt operert, fått utlagt tarm, vært i Bodø på strålebehandling og nå venter en lengre periode med cellegift. Jeg regner med at legene som overhodet ikke har tatt henne på alvor, sitter igjen med en flau og meget bitter smak i munnen. For det er rett og slett en skam hvordan hun er blitt behandlet. Ei middels god melkeku, eller en sau, har blitt tatt mer på alvor enn hva tilfellet er her. Det er uten tvil flere som ikke har gjort jobben sin, og det har dessverre fått enorme og katastrofale konsekvenser for min samboer, som på mange måter har fått ødelagt livet sitt.

Tar et oppgjør med legestanden

Etter å ha beskrevet situasjonen i sin klage til Fylkeslegen i Nordland over mer enn to tettskrevne sider, tar klageskriveren et oppgjør med legestanden.

– Hvor er yrkesstoltheten til disse legene? Er det virkelig slik pasienter skal behandles? Ingen har hørt hennes desperate rop om hjelp, og hennes mening om at smertene ikke kan stamme fra hemoroider. Men det er vel slik at ingen skal komme å fortelle legene at de har tatt feil. Men la det være klinkende klart. Her har dere bommet så til de grader at jeg er direkte flau på deres vegne.

Samboeren sitter igjen med en rekke spørsmål om hvordan dette i det hele tatt kan skje i Norge i 2018, fortsatt i følge klagen.

Var hun til byrde for dere?

– Vi forventer å motta en god redegjørelse fra alle parter på hva som er tenkt her, og deres synspunkter på det som her er skrevet. Videre skal vi vite hvorfor ingen av legene tenkte tanken på at en grundig undersøkelse var på sin plass, spesielt etter at hemoroidediagnosen ikke så ut til å holde mer enn et par uker. Spesielt er det også at legene hadde delte meninger om hva dette kunne være. Likevel var det ikke en eneste lege som tok skikkelig initiativ for å finne ut av hva dette er. Så kan man jo spørre: Var hun til byrde for dere? Eller kun en pasient som dere kunne skrive timer og tjene penger på? For ordens skyld kan vi nevne at legene på sykehuset i Bodø var mildt sagt rystet over at ingen av de legene som har undersøkt henne hadde oppdaget dette tidligere.

Krever pasientskadeerstatning

Til slutt i den flere sider lange tettskrevne klagen, gjør samboerparet «oppmerksom på» at saken også sendes stil Norsk pasientskadeerstatning.

– Vi anbefaler dere på det sterkeste, selv om dere ikke har gjort det tidligere, å ta pasienten på alvor, og komme med et ordentlig svar.

Ønsker ikke å kommentere

Vesterålen Online har kontaktet Nordlandssykehuset, som på sin side opplyser at de vil avvente Fylkesmannens vurdering av saken før de vil vurdere å uttale seg til pressen.