Lokalisering av matfag i Vesterålen

 Jeg registrerer at det er skummelt å tenke nytt om hvordan vi skal utdanne fremtidenes kokker, servitører, konditorer, bakere og alle de andre yrkene innenfor matfag. Jeg ytret kun hvor og hvordan man kan få til en unik og nytenkende utdanning til en bransje som i årevis har slitt med rekruttering.

 Jeg takker Hadsel Høyre for å forklare meg hvordan utdanningsløpet fungere og at man ikke kun skal utdanne «gourment kokker».

Det kan virke som Hadsel Høyre mener jeg hevder at det kun er «gourment-kokker» som trenger å lære seg helheten og sammenhengene i matproduksjon. Og at det kun er disse kokkene som har behov for å lære seg hvordan man kan utnytte hele dyret, hele fisken eller hele grønnsaken - også de delene som ikke er menneskemat.

 Et annet poeng i mitt innlegg var at man eventuelt kunne drifte et internat. Jeg tror ikke det er mange internat som serverer tre retters «gourment-mat». Sånn skal det heller ikke være. Det skal være god og ernæringsriktig mat.

Ved å delta i drift av et internat ville man gitt viktig arbeidserfaring til elever som vil bli kokk innenfor institusjon og ernæring, bakeri, konditorer, servitører, frokostkokker og kokker som vil bli «gourment-kokker». De hadde tidlig fått lære seg å lage mat til andre enn seg selv.

 Hadsel Høyre viser til at internasjonale toppkokker besøkte kokkelinja på Melbu for noen uker siden. De omtalte linja som en av Norges beste. Jeg hadde også gleden av å ha disse kokkene og matpersonlighetene på besøk hos meg på Kvitens Gård. Der diskuterte vi blant annet samlokaliseringen som de nå utreder i Mosjøen. Kokkene var svært begeistret for ideen som ble forelagt dem før de kom til Kvitnes, fra nettopp Mosjøen.

 At politikerne vil beholde linja i sin egen kommune, er helt naturlig. Min bekymring er at frykten for å tørre å tenke nytt, gjør at vi om kort tid nok en gang kan stå uten dette utdanningstilbudet i regionen.

 Det har vært en gjenganger at man ikke vil høre på bransjen. Det vi skal bidra med er å møte opp på ungdomsskolene i kokkehatt, fortelle om yrket, lage noe godt på yrkesdagene, smile på bilder med politikere og bli nevnt i festtalene. Utover dette skal vi holde oss til det vi kan best. Det gjør vi ved kjøkkenbenken.

Jeg tar det til etterretning og ønsker Hadsel Høyre og Ørjan Robertsen lykke til med videreutviklingen av matfag på Melbu.

Jeg ser frem til å høre hvordan dere vil lage en mer attraktiv og nyskapende utdanning. For meg virker det som dere sitter med svarene, så får fremtida vise om dere vet best.