Johansen uttaler seg på vegne av alle i bygdene Forfjord, Medby og Fornes.

– Svært dårlig vannkvalitet

– Alle har svært dårlig vannkvalitet. I tillegg til at mange anlegg er gamle og synger på siste verset. De helsemessige årsakene til å få bedre kvalitet er vel så viktig, sier han. Bygda har hatt to utbrudd av harepest de siste åtte årene.

– Dersom bygda fortsatt skal eksistere på sikt, er det et skrikende behov for felles vannanlegg, sier han. Selv har han sitt eget vannanlegg som han må rense selv ved hjelp av håndmakt hver sommer.

– Brønnen fylles opp med løv og jeg holdt på med rensing i timevis i to dager. Ryggen verket så mye at det var nummeret før sykemelding. Jeg ser det som håpløst i framtida å skulle drifta mitt private vannanlegg alene i alderdommen, påpeker han.

BRØNN: Edmund Johansen er glad for at han snart slipper å drifte sin private brønn.

Betyr alt

Tryggheten for ren og sikker vannforsyning betyr alt. Johansen har utsikt til fjellpartiet som omkranser Finnsetervannet som skal prosjekteres til kommunalt vann.

– Det er ei fantastisk bra vann, og inneholder enorme mengder. sier han.

På høy tid

Han påpeker at det for bygdene er på høy tid at de får et felles vannanlegg.

– Vi kan ikke vente lenger. Mange har mye dårligere vannkvalitet enn det jeg har. Blant annet myrvann med svært dårlig kvalitet fra gamle, utdaterte brønner, sier han. Det er nå åtte år siden Andøy kommune fattet det første vedtaket om kommunalt vann.

– Det er lang tid, så nå begynner vi å se veldig fram til en realisering, sier han.

I rute med vannet

Avdelingsingeniør Tom Schaug opplyser at prosessen med kommunalt vann i Forfjord, Medby og Fornes går som planlagt.

– Vi skal lyse ut prosjekteringa nå i høst. Vi har valgt Finnsetervannet som vannkilde ut fra prøvetaking og vannkvalitet. Det ligger fem kilometer unna det nærmeste huset på den kommunale veien oppover mot Langvassdalen, opplyser Schaug.

Det er lagt opp til en felles vannledning til alle husstander på en veistrekning på 15 kilometer, pluss inntaksledning.

– Det blir først en råvannsledning fra Finnsetervannet til renseanlegget som blir på veienden av den kommunale veien, sier Schaug. Prosjekteringa som skal lage en beskrivelse til de utførende om hva som skal brukes for å sette opp vannverket, er beregnet å være ferdig en gang til våren. Det går på type renseanlegg, materialvalg, strøm, bygg og lignende.

– Våren 2018 skal prosjekteringa være ferdig, og det blir oppstart en gang i løpet av 2018 etter at arbeidet er lyst ut, og entreprenør engasjert, sier Schaug.

Ferdig i 2019?

Han regner med at entreprenøren kommer til å bruke minimum et år, slik at arbeidet skal være ferdig i 2019.

– Vi får se om det er realisme i fremdriftsplanen. Det er en del usikkerhetsmomenter i forhold til at rørene skal graves ned i ukjente grunnforhold, sier Schaug.

Det har så langt ikke kommet noen innsigelser fra offentlige myndigheter.

– Jeg regner med at det går greit med grunnavståelse for å gi plass til vannledningen. Alle husstander på strekningen må koble seg på, og jeg tror ikke ting kan komme opp som kan forsinke prosessen ytterligere, sier han.

Vedtatt å bruke 20 millioner

Så langt er det brukt 91.000 kroner til utredning, prøvetaking og diverse. Kommunestyret har vedtatt 20 millioner som skal finansieres via ordinære låneopptak på vann- og avløp.

Schaug opplyser at det er et minimumsbeløp, og at han ikke blir overrasket dersom det kommer til å koste mer.