På sensommeren 2016 så var Andøy kommune på befaring med NVE for vurdering om et nytt vannforsyningsanlegg ville bli konsesjonspliktig, noe det ikke ble.

I juni har en representant fra Sametinget vært på befaring, hvor det ikke ble funnet noen kulturminner i nærheten av tenkt trasévalg for inntaksledning. Anbudsbeskrivelse er utarbeidet, og vil bli utlyst snarest.

Ferdig i løpet av 2019

– Planen videre er prosjektering og utlysing av kontrakt for utførelse av renseanlegg og ledningsnett i høsten 2017, sier Tom Schaug, avdelingsingeniør i Andøy kommune, til VOL.

Oppstart av arbeid er satt til første halvdel av 2018. Anlegget skal være ferdig i løpet av 2019.

Har tatt sin tid

Det har vært planer om bygging av vannanlegg siden 2008, men det har gått sakte. Etter harepestutbruddet i 2016 så ble det innkalt til folkemøte, hvor det ble kjent at prosjektet skulle settes i gang.

Nå er de nesten ferdig med vannprøvene som vil fortelle hvilket vann som er best egnet som vannkilde.

Flere har renseanlegg

Alt av tilgang til vann til beboerne i bygdene kommer fra brønner, noe som har ført til at beboerne er lett utsatt for bakterier i vannet. De fleste av beboerne har renseanlegg etter utbruddet i 2007.

I 2016 ble det lagt til rette for at husholdninger skulle få støtte til renseanlegg, med opp til 10 000 kroner eller 75 prosent av totale kostnad med montering.

Foto: Alf Ragnar Olsen