Kvinnelandslaget i volleyball, som er i Baku for å spille VM-kvalik, har åpnet med to tøffe kamper. Tirsdag tapte de 0-3 mot vertsnasjonen, som er ranket som nummer 24 i verden. Onsdag sto Nederland for tur, verdens sjuende beste volleyballnasjon – som også tok fjerdeplass i sist OL. De nederlandske jentene ble, som forventet, hakket for sterke, og kampen endte 3-0 (25-11, 25-15, 25-13) i favorittenes favør.

Tøff motstand

Søstrene Ragni og Marianne Steen Knudsen fra Øksnes fikk spilletid både mot Aserbajdsjan og Nederland.

Marianne, som er med på landslaget for første gang, sier til VOL det er artig å få prøve seg med noen av verdens beste volleyballspillere. I kampen mot Nederland fikk de bryne seg på toppscorer i Champions League, Lonneke Slöetjes.

– Det er artig at de gir meg tillitt, selv om jeg er ny på landslaget, sier Marianne på telefon fra Baku.

– Vi har hatt to tøffe kamper, og målsetningen har ikke vært å vinne, men å skape gode ballvekslinger, få erfaring med å spille mot de aller beste og se hvordan vi ligger an. Treneren var fornøyd med dagens innsats, sier Marianne.

– Dette er noen av de aller beste volleyballspillerne i verden, og det er kjempeartig å få se de store stjernene. De er store forbilder, men jeg følte ikke at vi ble hemmet av den grunn. De var rett og slett veldig mye bedre enn oss, og det var veldig lærerikt for oss å spille mot dem, sier hun.

Beste mottaker

Lillesøster Ragni fikk svært mye å gjøre i onsdagens kamp.

– Nederland hadde nok valgt å serve på henne, og det ble 31 servemottak for Øksil-jenta. Ragni ble ifølge statistikken kampens beste mottaker, og tok seks poeng, noe som gjorde henne til Norges beste poengplukker. Nederlands beste angriper tok til sammenligning ni angrepspoeng. Nederland tok totalt 54 angrepspoeng mot Norges 23, så Norge har en vei å gå. Det må også nevenes at Nederland stiller med helprofesjonelle spillere som har volleyball som godt betalt jobb, oppsummerer mamma Hanne, som er med til Baku sammen med pappa Geir.

Kvaliteter

Selv om Nederland var overlegne, mener Marianne at jentene fikk vist at det bor kvaliteter i det norske laget også.

– Vi så at det var mulig å ta noen blokker og serve noen ess, så vi har absolutt kvaliteter i laget vi også. Men det var ikke disse to kampenen vi skulle vinne. Her var målet å få erfaring og samspill i laget, få en trygghet og finne ut hvor styrken vår ligger, sier hun.

Torsdag står Ukraina for tur, deretter venter kamper mot Danmark og Israel i helga.

Hardt arbeid

Å spille VM-kvalik i Baku byr på mange nye opplevelser for jentene.

– Vi bor på femstjerners hotell og blir tatt godt vare på. Vi har eskorter til hver kamp, og politistyrker på kampene. Ikke minst har vi et veldig godt støtteapparat og bra jenter på laget. De er ikke bare seriøse, men veldig engasjerte og omtenksomme, sier Marianne.

– Hva tar du med deg hjem fra dette?

– At det kun er hardt arbeid som skal til for å nå opp på dette nivået. Dette er en veldig positiv opplevelse, som er svært motiverende foran neste sesong, sier Marianne.