Det er Andøy kommune som har ansvaret for å kontrollere skjenkebevillinger i Andøy. Det er Securitas som utfører kontrollene på oppdrag fra kommunen.

Satellitten bar ved Andøya flystasjon har statlig skjenkebevilling. Det vil si at Andøy kommune ikke kan behandle brudd på skjenkebestemmelsene slik man gjør med andre serveringssteder i kommunen. Det er opp til staten å avgjøre om det skal reageres dersom ikke skjenkereglene overholdes.

Fikk ikke adgang

Lørdag 2. desember møtte skjenkekontrollørene opp i Nordport ved Andøya flystasjon for å kontrollere Satellitten bar.

– Skjenkekontrollører nektet adgang. Ble bedt om «pelle oss hjem» og fikk ikke adgang til skjenkested, står det i kontrollrapporten.

Dette var for øvrig ikke første gang kontrollørene ble nektet adgang. Det skjedde også i april i fjor.

– Vakta sa at baren var stengt, vi kom ikke inn på området, står det i rapporten fra 21. april.

Ved en kontroll i juni fikk kontrollørene adgang.

– Ble sluppet inn av vakt i Nordport. Satellitten var stengt, står det i den rapporten.

– Misforståelse

I et brev til Andøy kommune skriver luftvingsjef Ingvild B. Jensrud at det hele skyldes en misforståelse.

– l den konkrete hendelsen handlet det om en misforståelse og muligens manglende informasjon om hensiktsmessig fremgangsmåte ved skjenkekontroll i regi av Andøy kommune, skriver Jensrud.

Hun viser til at kontrollørene sa de skulle kontrollere 333-skvadron, og at de dermed korrekt ble nektet adgang til denne delen av flystasjonen.

Direktoratet

Kontrollrapporten ble sendt både til Andøy kommune og til fylkesmannen i Nordland. Fylkesmannen sender nå saken videre til Helsedirektoratet.

Fylkesmannen har delegert myndighet til å fastsette skjenkeavgifter og avgjøre søknader om utvidelse av skjenketid eller skjenkeareal.

– Myndigheten til å vedta reaksjoner på eventuelle brudd på alkoholloven med forskrifter samt vilkår i bevillingsvedtaket er imidlertid ikke delegert til fylkesmannen, skriver Tor Sande i et brev til Helsedirektoratet.

Sander oversender saken til orientering og eventuell oppfølging.