Etter å ha bodd både nært og fjernt fra Vesterålen flytter nå Iver Jensen tilbake til hjemplassen sammen med kona, Emma.

– Jeg bodde et år i Ålesund der jeg jobbet med en kristen ungdomsorganisasjon, og så flyttet jeg opp til Tromsø. Der lagde jeg film og studerte teologi. I Tromsø giftet jeg meg med Emma og nå kommer vi tilbake hit, forteller Iver Jensen.

Flytter hjem

I Stokmarknes sentrum bugner det av liv. Markedsdagene er i full sving. Inne er det mye roligere og man kan bare høre den jevne summingen når det er helt stille.

– Det er mange grunner til at vi flytter hit egentlig. Vi har lyst til å bo på en mindre plass. Det er mange positive ting ved å bo i byen, men kanskje ikke det beste stedet å være. Det er bra å bo på landet, sier Jensen.

Og det var flere grunner til at de valgte å flytte til Vesterålen.

– Vi har tenkt til å ta kokkelinja og den kan vi ta her. Vi ville også bo nærmere familien, så da ble det enten her eller utenfor Oslo. Og ikke minst flyttet vi hit for naturen. For Vesterålen er en av de fineste plassene på jorda. Gud har gjort en god jobb. Når jeg flyttet hjemmefra fikk jeg øynene opp for skjønnheten her, for jeg har ikke alltid vært bevist på den, forteller Jensen.

– Til sammen er Vesterålen for meg familie, folk og en nærhet til naturen, legger han til.

Han forteller at en av fordelene ved å bo på yttersida er at du har naturen på alle kanter

– Vi har kjøpt oss hus litt utpå yttersida, og der er naturen lett tilgjengelig. Og med tanke på mat så er det ypperlig å gå på bærtur der du kan finne blåbær, kantarell og molte. Og det er helt fantastisk å kunne gå rett ut på sjøen og få middag. Vi bor i et av de rikeste fiskeriområdene, så vi flyttet hit med mye tanke på maten og naturen, smiler Jensen.

Matinteressen

Planen fremover er å gå kokkelinja og tilegne seg mer kunnskap om matlaging.

– Det er utrolig gøy å lage mat. For alle må ha mat, men god mat er noe alle setter pris på. Mat kan glede og knytte sammen og uttrykke kreativt kulturuttrykk gjennom mat. Jeg og Emma er også interessert i norsk og nordisk matkultur. Du kan forstå mye av kulturen, folkene og miljøet gjennom mat, forteller Jensen.

Forteller historier

Jensen har også tidligere vært veldig interessert i film og har blant annet vunnet flere priser under Amandusfestivalen (norsk filmfestival for ungdom under 20 år)

– Jeg skal ikke slutte å lage film, og jeg har flere prosjekter på gang. Det er ikke det som får størst plass i livet mitt akkkurat nå, men jeg vil fortsette og videreutvikle meg, sier Jensen.

Han forklarer at det er likhetstrekk mellom det å lage mat og film.

– Både mat og film er kultur og kulturuttrykk. Du kan fortelle om historie gjennom begge deler. For du kan sette sammen forskjellige retter og få fram en historie, sier Jensen.

Han og Emma planlegger å bli i Vesterålen på sikt.

– Jeg har lyst til å være her. Det er mye potensial innenfor turisme, råvarer og å lage mat. Å lage fantastisk mat, som folk vil komme hit for å smake. Det er det jeg har lyst til så får vi se hva livet bringer, avslutter Jensen.