Eidesen-utvalget fikk i 2015 i oppdrag å gjennomføre en grundig vurdering av det norske kvotesystemet. I fjor høst overleverte de et omfattende arbeid i en NOU, med forslag til hvordan kvotesystemet bør være i fremtiden.

Fristen for å komme med uttalelser til forslaget gikk ut i forrige uke, og formannskapet i Øksnes vedtok i siste liten sitt svar forrige tirsdag.

En arbeidsgruppe bestående av Senterpartiets John Danielsen, KrFs Tore Christiansen og ordfører Karianne Bråthen (Ap) har utarbeidet innspillet fra Øksnes, som med noen små endringer ble enstemmig vedtatt i formannskapet.

Ikke involvert

Øksnes fiskarlag reagerer sterkt på at det nå er levert et høringssvar på vegne av kommunen uten av næringa er spurt til råds i prosessen. I et innlegg på VOL fredag retter de kraftig kritikk mot politikerne i egen kommune.

– Er det en vanlig fremgangsmåte for Øksnes kommune å avlevere høringssvar uten å ha dialog med de næringer som blir direkte berørt dersom forslagene blir gjennomført?

Les hele innlegget her.

Styremedlem Dag Ivar Knutsen utdyper overfor VOL:

– Når det handler om å få tilbud som VG1 Fiske og fangst til Myre er ordfører på, og vi blir spurt til råds og blir bedt om å stille med læreplasser. Når kommunen skal uttale seg om det viktigste for oss fiskere på lang tid, som rammer oss direkte alle veier, hører vi ikke et pip. Hvorfor er vi ikke spurt? Vi føler oss som nyttige idioter, sier Knutsen.

– Har de egentlig tenkt over konsekvensene for Øksnes om den politikken de har foreslått i sitt høringssvar skulle bli retningsgivende? spør han.

Tar kritikken

Ordfører Karianne Båthen sier at det er politikerne selv om har utarbeidet høringssvaret, andre har ikke vært involvert.

– I etterpåklokskap ser jeg at vi nok burde ha snakket med fiskarlaget, sier hun.

– Vi har vært i dialog med andre kommuner, og forslaget har vært sendt ut til alle partier i kommunen til gjennomlesning. Der er det medlemmer også fra næringa, og vi har fått synspunker derfra på den måten. Men vi kan godt ta kritikk på at vi ikke involverte fiskarlaget, sier Bråthen.