Kommuneoverlegen mener at driften i Brattåsen masseuttak per nå er innenfor gjeldende minimumskrav på de ulike områdene. Han mener derfor at det ikke er å anse som forholdsmessig å kreve stans av produksjonen.

Det kommer frem av utredningen, som helse- og sosialavdelinga i Hadsel kommune sendte ut til politikerne fredag.

Les også: Rådmannen sier ja til Brattåsen og Bergvik

- Helsemessig ulempe

Han presiserer imidlertid at drifta i Brattåsen gir en vesentlig helsemessig ulempe for innbyggerne i Hadselhamn, noe som gjør at det er påkrevd med avbøtende tiltak.

Les også: - Vi har hatt et godt sted å bo. Ikke ta fra oss dette

Kommunelegen kommer deretter med en klar anbefaling om å sette følgende krav: Kommuneoverlegen krever avgrenset driftstid, og krav om at det ikke skal drives i sommerferien, samt iverksetting og oppfølging av kontrollmekanismer.

Spørreundersøkelse

I utredningen står det blant annet å lese:

- Det ble i mars 2016, som ledd i den varslede helsekonsekvensutredningen, gjennomført en spørreundersøkelse om helseplager og egenopplevd helse blant innbyggerne i Hadselhamn. Kommuneoverlegen utformet selv undersøkelsen, samt stod for distribusjon av denne og analyse av svarene.

Målet med undersøkelsen var å avdekke om det fantes somatiske eller psykiske lidelser som kunne knyttes til driften i masseuttaket, samt å få et bilde av innbyggernes egenopplevde helse.

Les også: Møtes om Brattåsen

- Negativ effekt

- Basert på innsamlede opplysninger om egenopplevd helse må man legge til grunn at et flertall av innbyggerne i Hadselhamn opplever at aktiviteten i Brattåsen masseuttak har en klart negativ effekt på deres livskvalitet. Deres tilbakemeldinger i utredningen er preget av en følelse av maktesløshet overfor det de opplever som en betydelig inngripen og begrensninger i deres dagligliv. I tillegg kommer usikkerhet knyttet til å ikke vite når og hvordan driften vil foregå fra dag til dag.

- Støy er den klart mest plagsomme forurensingsformen for innbyggerne. Støv nevnes også av de fleste, men dette vurderes generelt som mindre plagsomt i tilbakemeldingene. Noen er bekymret for langtidsvirkninger på helsen av støveksponering.