Ifølge byrået vil de siste års trend fortsette også inn i framtiden. I dag bor rundt 2600 personer i kommunen. I 2040 vil tallet være 2133.

Bø har allerede landets eldste befolkning. SSB regner med at den demografiske inndelingen av befolkningen vil forskyve seg ytterligere i eldre retning.

I dag utgjør aldersgruppa i pensjonsalder 674 personer. I 2040 vil denne være 754 personer. Når befolkningsnedgangen legges til grunn, vil 35 prosent av befolkningen være pensjonister i 2040, mens 15 prosent er mellom 0-17 år. Antallet barn- og ungdom vil gå ned med 121 personer, ifølge prognosen. Den voksne arbeidsstokken vil maksimalt ikke utgjøre mer enn 50 prosent av befolkningen i 2040, ifølge SSB, vel å merke.

– Har tatt feil før

Ifølge Bø-ordfører Sture Pedersen ser framtiden langt lysere ut med tanke på befolkningsmengde. Ordføreren viser til at tidligere prognoser har slått feil.

– Siden 2014 er befolkningsnedgangen flatet ut, og i fjor gikk vi i null. Dette var det ingen prognoser som forutså. Ifølge dem skulle vi ha en fortsatt nedgang, sier Pedersen.

Han tar SSB-tallene med knusende ro. Pedersen anser de for å være en framskrivning av de siste 20 årene – og forventet.

– Slike prognoser ser bort fra at vi gjør noe med situasjonen selv. De siste årene har vi fått flere unge tilflyttere, flere bedriftsetableringer og flere fødsler. Jeg legger likevel ikke skjul på at vi virkelig må brette opp ermene for å unngå å ende opp der prognosene spår at vi kommer til å være befolkningsmessig i 2040, sier Pedersen.

Vil ha offentlige arbeidsplasser

Bø-ordføreren skulle gjerne hatt mer drahjelp av offentlige etableringer.

– Noen har funnet ut at distriktspolitikk er å legge noe til Sortland, Bodø eller for eksempel Narvik. For meg er det ikke distriktspolitikk, sier Pedersen.

SSBs prognoser viser en økning i folketallet på Sortland fram mot 2040. Da vil Blåbyen ha 12.000 innbyggere (se egen sak), Andøy har marginalt færre, mens Hadsel legger på seg 500 og Øksnes har en marginal økning.

– Sortland er godt hjulpet av offentlige arbeidsplasser, og jeg mener helt klart at en eventuell framgang der kan tilskrives disse arbeidsplassene, sier Pedersen, og utdyper.

– Sortland har uten tvil dratt fordel av en sentralisering, også innad i Vesterålen. Dersom sentraliseringsbølgen opprettholdes, vil flere offentlige funksjoner havne i byen.

Marginalt flere i Øksnes

– Hvordan ser du på utviklingen i de andre kommunene, ut fra SSBs prognose?

– Jeg er ikke overrasket over at økningen i Øksnes er marginal. Det skal noe til å få mer ut av fiskeriene. Ut over det er selvfølgelig Andøy avhengig av at forsvaret blir værende, mens Hadsel som forventet øker sammen med Sortland, sier Pedersen.

Bø-ordføreren bruker anledningen til å tale mot kommunesammenslåing.

– Med Vesterålen som én kommune med Sortland som kommunesenter, tror jeg utviklinga i de andre kommunene ville fått en mye mer dramatisk endring enn hva prognosene fra SSB tilsier nå, sier Pedersen, som understreker at en total befolkningsøkning i regionen selvfølgelig er positivt, også med Bø-briller på.