VOL skrev fredag om NAFs test av DAB-dekning i Nordland, og deres konklusjon om at forholdene blant annet i Vesterålen kan bli bedre.

Ulik dekning

Digitalradio Norge AS, som representerer NRK, P4 og Radio Norge, sier til VOL at det i NAFs test ikke er informert om hvilke kanaler som har blitt lyttet til under testing.

– I Vesterålen er det ulik dekning for ulike kanaler, slik det også er på landsbasis. DAB-kanaler sendes over to nett, med ulik dekning. NRKs nett dekker nå 99,7 prosent av befolkning, mens kommersiell radio dekker 92,8 prosent av befolkningen. Det vil være en forskjell mellom NRK og komersiell radio, slik det også er i dag på FM-nettet, sier Mari Hagerup i Digitalradio Norge til VOL.

Hagerup sier at mange opplever å miste radiolyd i områder langs kysten, fordi de skrur inn på en kanal som ikke sender i området.

–  I Nordland vil man for eksempel oppleve at kommersiell radio har dårligere dekning i områdene ut mot kysten og i områder med svært spredt bebyggelse. Akkurat slik er det også på FM. Det er NRK som skal dekke hele befolkningen, og som skal ha de største nettene, sier hun.

Flere NRK-sendere

Hagerup legger til at de setter pris på innspillene fra NAF.

– NRK har lovet å følge opp sakene. NRK og P4 har allerede vært på måletur sammen med NAF i Egersund-området. NAF hadde konkludert med mangelfull dekning i området etter egne tester. Det viste seg at antennen som var brukt i NAFs test ikke var jordet, og at dette var årsaken til manglende mottak. Målingene viste god dekning på aktuell strekning, sier Hagerup.

Hun sier at det vil komme flere nye sendere i Vesterålen fremover, blant annet på Stø, Sandset, Ramnfloget, Sigerfjord og Nyksund, men disse kun vil føre til forbedringer på NRKs nett.