Mandag var Lyngedal og Bjørnar Skjæran, leder av Nordland Arbeiderparti, på Andøy-besøk. De besøkte Andøya Space Center og fikk informasjon om havna på Andenes. Og det er nettopp disse to prosjektene partiet nå vil bevilge penger.

– Vi vil foreslår 25 millioner kroner til havneprosjektet på Andenes slik at man få gjort ferdig planarbeidet, sier Lyngedal.

Havneprosjektet er inne i Nasjonal Transportplan med 470 millioner kroner, men regjeringen Solberg har lagt opp til at pengene skal komme rundt midten av planperioden som vil si rundt 2024.

– Vi vil også foreslå 25 millioner kroner til Nasjonalt senter for romrelatert opplæring (NAROM). Det ligger mange muligheter i virksomheten her ved Andøya Space Center og det er viktig å støtte opp rundt alle bedriftene som er her, sier Skjæran.

Han viser til at Nordland fylkeskommune nå bevilger 10 millioner kroner til utvidelse av Romskipet Aurora og NAROMS kontorlokaler.

ROMSKIPET Her får Bjørnar Skjæran og Åsunn Lyngedal en kjapp prøvetur med romskipet Aurora. Ap vil bevilge 25 millioner kroner til NAROM ved Andøya Space Center, men trenger hjelp fra KrF for å få flertall for forslaget. Foto: Jørn Aune

– Men NAROM trenger mer penger og vil søke om penger i forbindelse med statsbudsjettet for 2019. Vil vil bevilge pengene nå, sier Skjæran.

Neppe flertall

Det er ikke første gang at Arbeiderpartiet foreslår å bevilge penger til havneprosjektet på Andenes, men som med de foregående forslagene blir det neppe flertall denne gangen heller. Regjeringen er blitt enige med Kristelig Folkeparti om revidert nasjonalbudsjett. Dermed er trolig døra stengt for Aps forslag

– Vi er avhengig av at KrF er med på dette for å få flertall. VI foreslår dette fordi vi mener at regjeringen svikter både Andøya Space Center og havneprosjektet på Andenes, sier Lyngedal.

– Dere inngikk et forlik om Forsvaret som fører til nedleggelse av Andøya flystasjon. Hva med et forlik med regjeringspartiene om omstillingen for Andøy?

– Det er ikke Ap som styrer landet, men vi kan ikke slutte å drive egen politikk selv om vi har tapt et valg. Og det er slik at regjeringen går først til KrF for å diskutere budsjettene. Vi inngikk et forlik om Forsvaret, men vi kommer ikke til å bli regjeringens samarbeidsparti når det gjelder budsjettene, sier Skjæran.

– Ikke spill for galleriet

– Dette er tredje gang dere foreslår penger til Andenes havn uten å få flertall for det. Noen vil kanskje si at dette er spill for galleriet for å blidgjøre velgere etter nedleggelsen av flystasjonen?

– Dette er ikke spill for galleriet. Ap stiller opp for lokalsamfunn som rammes av nedleggelse. Bare se på Mo i Rana. Man ikke bare legge ned, man må også stille opp. Vi ville vært en mye bedre omstillingspartner for Andøy, enn det dagens regjering er, sier Lyngedal.

De to håper at Aps forslag uansett skal kunne påvirke regjeringen i rett retning.

– Vi tror KrF er enige med oss, og når et flertall i Stortinget står bak dette håper vi det er et signal til regjeringen om å satse på Andøy. Vi er nødt til å skape trygghet for fremtiden i Andøy slik at ungdommen ikke forlater kommunen, sier Skjæran.