Byggmester Karl Behrens AS kom i forrige uke med et tilbud til Sortland kommune om å kjøpe hans tre parseller i Kvartal 13 ved torget på Sortland.

Tilbudet er på 5,15 millioner kroner. Det fremgår av et brev sendt fra selskapet til Sortland kommune.

Behrens planer om et leilighetsbygg nord i kvartalet har vært mye omtalt de siste årene, men har ikke blitt realisert.

Kommunens interesse for kvartalet handler blant annet om byaksen, en politisk forankret visjon som går mange år tilbake i tid, hvor ønsket er å lage en åpen akse fra Sortland hotell, gjennom Paviljongparken og Kvartal 13, via torget og ned mot sundet. For å få dette til ble det blant annet inngått en makebytteavtale med Andøy-selskapet Byggmester Karl Behrens AS i 2012, der de to partene byttet eiendom seg imellom for å realisere hver sine prosjekter i kvartalet.

Behandles i oktober

Leilighetsprosjektet i kvartalet ble ikke realisert, og i mai ble makebytteavtalen avsluttet etter vedtak i formannskapet.

– Behrens fikk i forbindelse med vedtaket også tilbud om å forhandle med Sortland kommune om erverv av de to eiendommene i byaksen, sier fagleder for kommunalteknikk i kommunen, Brynjulv Øverby.

Skisse over kvartalet. De blå områdene eies av Sortland kommune, de grønne av Behrens og de resterende av andre. Foto: Sortland kommune

Behrens eier tre parseller i kvartalet, to midt i byaksen, samt eiendommen hvor «Normalskogården» står i dag, i nordre hjørne mot Strandgata. Kommunen var i utgangspunktet interessert i de to som var berørt av makebytteavtalen og som ligger i den planlagte byaksen. Kommunen fikk ifølge Øverby ingen respons innen fristen de satte for sin forespørsel om forhandling, men har altså nå fått et tilbud om å kjøpe alle tre parseller fra selskapet, også den hvor «Normalskogården» står.

– Vi har respondert og sagt at tilbudet vil bli behandlet i formannskapet 19. oktober, sier Øverby.

– Milliontap

Behrens ønsker ikke å kommentere saken overfor VOL, men skriver i brevet til kommunen at tilbudet som er gitt innebærer et tap på 2,5 millioner kroner for selskapet, men at de nå ønsker en avslutning i Kvartal 13.

Dersom kommunen kjøper de tre parsellene, vil de sitte på totalt ni av 12 parseller i kvartalet, og vil kunne realisere de mangeårige planene om en byakse på Sortland. Fire parseller mot Torggata i sør eies av fire ulike private aktører.