Det har i flere år hersket usikkerhet rundt spørsmålet om Kunstnerhusets fremtid.

Det gamle trehuset ved Minnelunden på Sortland eies av kommunen, og var ett av fire bygg som skulle selges og brukes som en del av finansieringa av Kulturfabrikken. Da salg av Kunstnerhuset kom på politikernes bord i 2014, konkluderte man imidlertid med at man heller ville utrede et salg av bygget til kommunalt eide Kulturfabrikken Eiendom AS.

Siden da har det vært jobbet med å finne løsninger for fremtidig eierskap og nødvendig rehabilitering av huset.

Kunstnerhusets Venneforening har anbefalt at Kunstnerhuset forblir i offentlig eie, for å sikre fremtidig bruk til kunst- og kulturtiltak. De vil også at Kulturfabrikken skal drifte huset. Det sa styret i Kulturfabrikken tidligere i år ja til.

Men da saken kom opp for kommunestyret i Sortland i juni, kom det heller ikke da noen avklaring. Den politiske posisjonen mente det var knyttet altfor stor usikkerhet rundt hva dette vil innebære for kommunen, og det ble stilt spørsmål ved rehabiliteringskostnadene. Det ble derfor vedtatt at man skulle gjennomføre en anbudsrunde, som skulle ligge till grunn for en ny vurdering av Kunstnerhuset fremtid.

Rådmannen skeptisk

Dette er nå gjennomført, og prosjektkostnadene er kalkulert til 4,5 millioner kroner inkludert moms, byggeledelse og administrasjon. Der fremgår av sakspapirene til torsdagens kommunestyremøte i Sortland.

Rådmannen anslår at årlige utgifter til drift vil være på 462.850 kroner, med inntekter på 234.200 kroner. Dermed er det årlige driftstilskuddet kalkulert til 228.650 kroner.

Rådmannen uttrykker i sin vurdering skepsis til at kommunen skal eie bygget. Det pekes på at Sortland allerede bruker mye penger på kultursektoren sammenlignet med landssnittet, og at rådmannen jobber med neste økonomiplanperiode - hvor konsekvensjustert budsjett viser et minus på 75 millioner kroner de neste fire årene.

– Hvordan dette skal balanseres, har rådmannen ingen løsning på per i dag. Det rådmannen er sikker på, er at det fremover må foretas prioriteringer. Sortland kommune har i dag ca 73.000 m² bygg med et vedlikeholdsetterslep de nærmeste 10 årene på 132 mill kr, skriver rådmann Randi Gregersen.

Hun peker også på at dersom Kunstnerhuset ikke klarer de inntektene som det er stipulert med, eller utgiftene blir høyere enn man har tenkt, må dette dekkes av kommunen.

– Sortland kommune har i dag en høy lånegjeld hvor kommunen er nødt til å prioritere både investeringer og drift til lovpålagt tjenesteyting og -produksjon, skriver rådmannen og anbefaler kommunestyret å vurdere om hvorvidt det er forsvarlig å forplikte kommunen økonomisk i et førtiårsperspektiv til et tiltak som ikke er relatert til fremtidig kommunal tjenesteproduksjon.

Kulturfabrikken positiv

Selv om rådmannen er skeptisk er det kulturetaten ved Kulturfabrikken som står for innstilling i saken.

Deres råd til kommunestyret er å bevare kunstnerhuset i kommunalt eie som utleiebygg til kunst- og kulturformål og kreative næringer. De ber politikerne garantere for et lån på inntil 4,5 millioner kroner til renovering, og med et årlig driftstilskudd på i overkant av 200.0000 kroner.

– For å ivareta videre utvikling innen visuell kunst, samt andre kreative næringer i regionen bør Kunstnerhuset bevares til kunst-/kulturformål. Dette vil samtidig styrke mulighetene til å bevare og formidle viktige deler av lokalhistoria i et bevart trehusmiljø i Sortland sentrum, konkluderer kulturetaten i Sortland.

Saken skal behandles i kommunestyremøtet førstkommende torsdag.