SV sin representant har stilt minister Ingvild Kjerkol (Ap) et skriftlig spørsmål. Det lyder som følger: «Hva har Nordlandssykehuset gjort for å rekruttere rett kompetanse til sykehuset i Vesterålen og vil helseministeren nå bidra til å sette inn ressurser og målrettede tiltak som umiddelbart viser en løsning på situasjonen?»

Hun henviser til Bladet Vesterålens omtale av at Vesterålen og Lofoten står uten et fullverdig fødetilbud i minst et halvt år fremover.

– Det er en dramatisk svekking av føde- og barseltilbudet og kvinnehelsen i regionen, skriver Fagerås i sin begrunnelse for spørsmålet.

– Uholdbart

Politikeren peker på at mange i de to regionene allerede har lang reisevei til nærmeste sykehus og fødeavdeling. Fødestua på sykehuset i Lofoten er den eneste i landet med akuttfunksjon.

– Vi som bor i øyriket, vet hvor vi bor, og hvor vanskelig det kan være å komme seg til og fra regionen vår når været står på som verst, skriver Fagerås.

De planlagte og normale fødslene kan skje på Gravdal, mens risikogravide sendes til fødeavdelingen på Stokmarknes eller til kvinneklinikken i Bodø. SV-politikeren slår fast at en viktig trygghet nå forsvinner for denne gruppen.

– Et innbyggertall og befolkningsgrunnlag på +/- 70 000 innbyggere skal nå stå uten lokalsykehus som gir et fullverdig føde- og barseltilbud i minimum et halvt år? Det er uholdbart, skriver hun.

Fagerås redegjør for årsaken til det nedgraderte fødetilbudet, som er at sykehuset mangler bioingeniører. Hun viser til at konsekvensene videre kan bli at situasjonen går ut over flere og helt nødvendige funksjoner på sykehuset, som kan ramme alvorlig syke.

– Nå forventer innbyggerne raske og effektive tiltak som sørger for at kvinner over hele landet har et likeverdig, forutsigbart, trygt og tilgjengelig fødetilbud uavhengig av hvor i landet de bor, slår hun fast.

Kjerkol har så langt ikke besvart spørsmålet.