Han forteller at Sortland hotell i desember hadde 30 prosent belegg på hotellet og 50 prosent i januar. Dette fører til minus i regnskapet i årets første måned.

Han mener at Vesterålen i dag ikke fremstår som en destinasjon og at det er derfor ikke flere tar turen.

– Det handler om infrastruktur. Stort sett kommer alle nordlysturister inn til Tromsø. Både her, i Lofoten, Harstad og Narvik er besøket «såder». Årsaken er at vi ikke fremstår som en destinasjon, sier Jakobsen og fortsetter:

– Skal vi få en del av kaka må vi få på plass eventselskaper som aktivt jobber i regionen. Så må vi ha kortere reisetid til nærmeste storflyplass. Kanskje får vi det på sikt, med ned mot en time reisetid til Evenes innen 2030.

– Hva tenker du om tunnel til Lofoten og Storflyplass der?

– Det har jo ikke skjedd noe på infrastruktur siden bruene kom i 1975, så alt som kan være med å løfte ønsker jeg velkommen.

– Må økt trafikk til

På Sortland planlegges det nå tre hoteller. Den blå diamant, hotellet ved Kulturfabrikken og et hotell med entreprenør Håkon Ulriksen i spissen, som Bladet Vesterålen skrev om i dagens papirutgave.

På spørsmål om hva Jakobsen gjør og tenker om planene, sier han:

– Vi har stø kurs med det vi gjør. Vi har seks mål tomt og har alle muligheter. Så har vi et marked vi bygger stein på stein på. Vi har sittet stille i båten siden de første planene for hotell i 1992, og sitter rolig fortsatt.

– Er det marked for flere hoteller?

– Om de klarer å regne det inn, så er det marked. Men, det krever en enorm trafikkvekst om det skulle komme ett eller flere hoteller. Jeg ser på det som vanskelig å bygge ett hotell med 120 rom i dagens marked.

Jakobsen er også opptatt av at tomta ved Kulturfabrikken ikke blir gitt vekk.

– Vi har sett det mange andre plasser, at ei hotelltomt blir skrevet i null for å få inn en aktør. Det jeg oppfordrer kommunen til å gjøre her, er å få alle tallene på bordet.

Feirer

Jakobsen bør vite hva han snakker om. For han driver et hotell som i dag er 110 år gammelt. Det skal feires litt senere i år.

– Vi skal feire med åpent hus i slutten av mai. Da skal vi være ferdig med all restaurering og oppgradering. Det vil vi vise frem til folk, sier han.

Hotellet har blitt pusset opp for 35 millioner kroner de siste åra.