Denne uken inntreffer sommersolverv, da solen vil stå så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året.

Sommeren 2018 går ikke inn i manns minne som varm og god, snarere tvert imot. Regn, snø i fjellene og lave temperaturer har gjort vedfyring til den største fritidsaktiviteten i juni.

Nettstedet Astroevents ser derimot lysere på dette.

– Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv, selv om mange i landet har fått et solid møte med sommervarmen allerede i mai. Denne sommeren kan vi dessuten glede oss til en lang rekke spektakulære og sjeldne astronomiske begivenheter, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes på nettstedet.

Helning

Årstidene på jorden skyldes jordaksens helningsvinkel, som for tiden er på 23,5 grader. En langsom endring fører til at polarsirkelen hvert år flytter seg litt nordover, og på et visst punkt i banen vender jordens nordlige halvkule maksimalt mot solen.

– Sett fra nordlige bredder når solen da sin høyeste posisjon på himmelen gjennom året, og dette inntreffer førstkommende torsdag klokken 12:07 norsk sommertid. På sørlige bredder står solen samtidig på sitt laveste slik at det der blir vintersolverv, skriver Ødegaard og Sannes.

Midnattssolen når sitt sørligste punkt under sommersolverv, som vil si polarsirkelen.

– Siden polarsirkelen hvert år flytter seg rundt 14 meter nordover, ligger Polarsirkelsenteret og merkene for polarsirkelen i Nordland litt sør for den egentlige polarsirkelen, skriver de.

Langt unna

Jordens avlange bane fører til at også jordas avstand til sola, vil variere i løpet av året. Jorden er nærmest solen i januar, noe som fører til mildere vintre i nord. Til gjengjeld blir sommerne kaldere, da vi er lengst unna solen i begynnelsen av juli. I år skjer dette 6. juli.

– Fordi det tar lang tid for land, luft og hav å varmes opp, er den varmeste perioden som regel en stund etter sommersolverv. Av tilsvarende årsak har vi oftest kaldest vintervær en stund etter vintersolverv rundt 21. desember, skriver Ødegaard og Sannes.

Måneformørkelse

Om ikke været blir magisk, så kan vi få astronomisk magi i løpet av sommeren. Fredag 27. juli kan man, ifølge Ødegaard og Sannes, iaktta den mest langvarige måneformørkelsen på jorden i vårt århundre.

– Formørkelsen blir synlig i størstedelen av landet, men i Sør-Norge vil vi rett under den formørkede og antakelig røde månen, også se Mars som en ganske intenst lysende, rød flekk. Planeten er denne kvelden nemlig nærmere jorden enn på 15 år, skriver de.