NRK har tidligere rapportert om sterke russiske reaksjoner på at Norge vil tillate en dobling av antall amerikanske soldater som øver i Norge til 700 og at de i tillegg skal kunne øve både på Værnes og på Setermoen i Troms.

– Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i Nato, slik det også er for de fleste andre Nato-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid. Vi må sørge for at NATO-soldater fra andre allierte land får erfaring med norske forhold og at norske og allierte soldater blir samtrente, sa forsvarsminister Frank Bakke-Jensen i en pressemelding for en uke siden.

I tillegg skal USA styrke infrastrukturen for mottak av kampfly ved Rygge flystasjon.

– Brudd på norske basepolitikk

En av dem som mener at dette er brudd på norsk basepolitikk, er Jacob Børresen.

– Dette er et klart brudd på det som har vært hovedlinjen i norsk sikkerhetspolitikk siden 1949, og som basepolitikken har vært et konkret uttrykk for: forsvarsoppgavene i fredstid knyttet til overvåking og etterretning fra norsk jord, og permanent militær tilstedeværelse som ledd i avskrekkingen av Russland, skal utføres av norske avdelinger under norsk politisk og militær kontroll, skriver Børresen i et innlegg i Dagbladet.

– Norsk basepolitikk ligger fast

Han får svar fra Høyres Hårek Elvenes.

– Norsk basepolitikk ligger fast. Alliert øving i Norge utgjør ikke et brudd på basepolitikken. Siden Norge gikk inn i NATO i 1949 har våre allierte øvd her jevnlig. Aktiviteten vil variere fra år til år og tiår til tiår, uten at det er noen dramatikk i dette. Det er riktig at amerikanerne øver mer i Norge nå enn for noen år siden. Det er ikke snakk om permanent utstasjonering av amerikanske tropper på norsk jord, men rotasjonsbasert øving, skriver Elvenes i sitt svar.

– Ikke øving, mener russerne

Russiske myndigheter ser ikke med blide øyne på det som skjer i Norge. Tidligere har man gitt følgende uttalelse.

– Uttalelser om at kontingenten ikke er permanent men roteres må ikke villede noen, for selv om konkrete personer byttes ut, er tilstedeværelsen kontinuerlig (det samme gjelder for enhver militærbase eller, for eksempel, en ambassade). Soldater «øver» over hele landet, blant annet i nord. Man utelukker ikke at de sendes til andre land i området, også til alliansefrie, skriver den russiske ambassaden i Norge i et innlegg på Facebook.

UNDERGRAVER TILLIT Maria V. Zakharova er talsperson for det russiske utenriksdepartementet. 15. juni kom hun med kraftig kritikk av utplassering av amerikanske styrkeri Norge. – Dette undergraver tilliten mellom Russland og Norge, sa Zakharova. Foto: Russisk UD

Selv om det til nå har vært fokus på de amerikanske hærstyrkene, er russerne heller ikke fornøyd med utplasseringen av fire P8-fly på Andøya. På spørsmål fra VOL, svarer presseattaché Olga Kiriak følgende:

– Slik som vi har forklart det før vekker utvidelsen av den utenlandske militære tilstedeværelsen i Norge alvorlig bekymring hos oss uansett i hvilken del av landet det skjer.

– Undergraver tilliten

Kiriak viser deretter til tidligere uttalelser som er gitt fra russiske myndigheter og sier at dette også gjelder P8-flyene på Andøya.

Hun viser videre til uttalelser fra Maria V. Zakharova som ble gitt 15. juni. Hun er talsperson for det russiske utenriksdepartementet.

– Dette betyr å sette en strek over den tradisjonelle norske politikken om ikke å tillate permanente baser for utenlandske styrker på norsk jord i fredstid, sa Zakharova og fortsatte:

– Norske ledere undergraver tilliten og forutsigbarheten i de bilaterale forbindelsene mellom Russland og Norge, sa Zakharova.