Det var i 11-tida onsdag at en svær steinblokk løsnet i Budalen på Austvågøy under spregningsarbeid i fjellet. Lofotkraft bekrefter at steinraset var årsaken til strømbruddet i Hadsel onsdag.

- Det var en indirekte årsak, sier Arnt Winther, administrerende direktør i Lofotkraft til VOL, og forklarer:

- Det er to strømlinjer, men Trollfjordkraft hadde kobla ut den ene strømlinja på nettet for å drive vedlikehold.

Da steinblokka i tillegg falt over den andre linja, gikk strømmen helt. Hele Lofoten og hele Hadsel var i en periode derfor uten strøm på grunn av ulykka.

Spregningsarbeid

Det bygges ny forsyningslinje til Lofoten, og det gjøres derfor spregningsarbeid for å kunne sette opp nye kraftlinjer. Winther vet ikke nøyaktig hva årsaken til at steinblokka raste ut.

- Antakelig har vært ei sprekk i fjellet, som spregningsarbeiderne ikke var klar over.

I tillegg til ødeleggelsene av strømlinjer, ble et uthus totalskadd. Ut over dette var det ingen personskader eller andre materielle skader, opplyser Winther.

Strømmen raskt tilbake

I Vesterålen gikk strømbruddet i hvert fall ut over deler av Hadseløya. Vesterålskraft opplyste om at det ikke berørte deres nettområde.

-  Vi har ikke hørt noe til nå, så vi krysser fingrene for at det ikke rammer oss også, sa Halvard Pettersen i Vesterålskraft.

Etter det VOL kjenner til skal strømmen ha kommet tilbake til Stokmarknes etter rundt 20 minutter, og er ifølge Trollfjord kraft nå tilbake på hele nettet.

Traff sprekk i fjellet

Entreprenørene som arbeidet på stedet var John Kildal og sønner AS. De har fått oppdraget fra Lofotkraft som driver oppgradering av kraftforsyningen i Lofoten.

– Vi bygger for øyeblikket en kraftlinje til Kvitbotn fra Budalen, forteller John Einar Kildal, som arbeidet på stedet da ulykka skjedde.

– Vi drev med oppgraving av et fundament til høyspentmast oppe i fjellet over Budalen, da vi traff en gammel sprekk i fjellet. Dermed raste det først ut en mindre steinblokk, som tok med seg den store steinblokka som landet lengst ned i dalen, forklarer entreprenøren til VOL.