Bare noen måneder etter at øksnesværing Mikal Steffensen kjøpte 115-fotingen «Solværskjær» til et tresifret millionbeløp fra Finnmark, har han solgt båt og kvoter videre.

Båten drar imidlertid ikke langt, og er solgt til to andre øksnesværinger.

Kjøper fartøy fra Selje

Ted Robin Endresen og Tom Grande i Øksnes Kystfiske har investert store summer i to nye snurper- og snurrevadfartøy. I tillegg til å kjøpe «Solværskjær» fra Steffensens rederi Klotind AS, har de kjøpt 37,5 meter lange MS «Hovden Viking» fra Sogn og Fjordane. Sistnevnte fartøy kjøpes uten kvoter, men selskapet vil tilføre kvoterettigheter på torsk, sei og sild. Det skriver Øksnes Kystfiske og Klotind AS i en felles pressemelding onsdag.

Fra før eier Endresen og Grande båten «Øksnesværing». I alt vil de ha et mannskap på 38 fordelt på de tre fartøyene. Endresen sier i pressemeldingen at det har vært jobbet med dette prosjektet siden august 2016. I avtalen som er gjort følger deler av mannskapet til Klotind As med.

VOL har forsøkt å få en kommentar fra Endresen, men han har ønsket å kommentere saken gjennom en pressemelding når alt var klart. Onsdag bekreftet de kjøpet.

Partene vil ikke kommentere kjøpesum, men kilder som kjenner bransjen godt sier til VOL at fartøyene og kvotepakken fra «Solværskjær» kan ha en verdi på i underkant av 300 millioner kroner.

Får nye navn

Endresen driver en av Øksnes' største bedrifter, Myre fiskemottak, men har tidligere vært fisker og står på blad B, og kan dermed eie fiskekvoter. Kompanjong Tom Grande er skipper på «Øksnesværing», som de to eier sammen.

Formannskapet i Øksnes kommune har bevilget et næringslån på to millioner kroner til selskapet for kjøpet. I møteprotokollen fra januar heter det at det investeres i en kvotepakke på 3000 tonn hvitfisk som skal settes på fartøyene. «Solværskjær» har levert fisk til Myre fiskemottak i vinter, og de tre båtene de nå eier vil kunne tilføre mottaket betydelig med råstoff.

Begge fartøyene får nytt navn. «Solværskjær» døpes om til «Leander», oppkalt etter Endresen sønn, og «Hovden Viking» endres til «Kamilla G», etter dattera til Grande.

Ifølge pressemeldingen vil verken kjøper eller selger kommentere saken ytterligere.