– Båten som kommer fra Trondheim med ROV om bord den er tidligere brukt til denne typen arbeid, det er en stor båt med både sonar og ROV. Den skal være her onsdag morgen, og vi holder på å planlegge i forhold til dette, sier lensmann Jonny Holen.

Nærsøk opp mot land

Hovedredningssentralen Nord-Norge (HRS) er instansen som har hovedansvaret for søkeinnsatsen.

– Vi er mange som arbeider med søket. I dag har det vært skodde og mye nedbør, likevel er det mange som er ute og bidrar. Det er to redningsskøyter og det søkes også strandinje langs land med bruk av vannkikkert. I tillegg gjøres et nærsøk opp mot land, på øyer, holmer og skjær. Det er ikke et enkelt arbeid, og der gjøres en stor innsats, sier Holen.

Selve søkeområdet er blitt utvidet.

– Det har vært utvidet i forhold til vær, vind og straum fordi det er forhold som vi må ta i betraktning. Derfor utvidet vi søket, men vi har et primærområde der vi vil sette inn hovedtyngden i morgen. Dette er på nordsiden av Børøya mot Hjellsandøya og det området, sier Holen.

60 personer i sving

Han tilføyer at hvis det ikke dukker opp nye opplysninger blir dette hovedområdet, men der er også et område på nord og vestsiden av Tindsøya som kan bli aktuelt.

– Vi har hatt mye folk ute, søndag var det 60 som var i sving, da fikk vi gjort mye i et organisert søk og var innom mange av områdene, sier Holen.

Søndag var det Hjellsandvika, Kylsundet nordover på vestsiden av Skogsøya og forbi Sørsand og Voie som var primærområde.

– Dette ble gjort ut fra straumkartene vi fikk. Det er en mulighet for at forulykkede ræker i fjæra i forhold til vind og været som har vært og påvirker forholdene, sier Holen.

Han tilføyer at det kan også bli områder som har vært gjennomsøkt tidligere, der man vil vurdere nye søk i de samme områdene.

– Nå er vi over alle øyene i vestbygda, og det søkes i hele området, rundt Nærøya, Dyrøya, Tindsøya og Sunderøya, sier han.

– Vil gjerne ha informasjon

– Har dere fått mer klarhet i hendelsesforløp, i forhold til at det var to ulykker samtidig?

– Ja, det har vi, samtidig er dette noe vi ennå jobber med, der en noen uklarheter. Ut fra det vi har fått av opplysninger har vi en grei pekepinn. Vi er fortsatt interessert i informasjon fra publikum, om der er noen som har observert noe fra klokken to natt til fredag til rundt klokken halv fem, sier Holen.

Han sier hovedtidspunktene er fra klokken to til fire, natt til fredag.

– Da var de tre plukket opp, da klokken var halv fem. De var kjenninger av hverandre men vi er litt usikre på om de forlot sammen, eller hver for seg, det er litt motstridende opplysninger, sier Holen.

De to som fikk varslet fra om ulykken var i en småbåt.

-Det var de som var blitt fri for bensin og hadde fått ødelagt vingene på motoren sin. De klarte å ringe og gi beskjed. Vedkommende som var i båten Truls Johansen forsvant fra ble oppdaget 30-40 minuttet etter at de andre var plukket opp, sier Holen.

– I utgangpunktet dro man ut for å hente de som var tomme for bensin, de holdt seg fast i ei bøye. Den andre båten ble oppdaget 30-40 minutter etterpå, da først ble vi varslet om at det var mann over bord og en som var savnet, og det var rundt klokken fem på morgenen. Da gikk alarmen på det oppdraget, sier Jonny Holen.

– Setter lit til ROV

RS «Knut Hoem» har ikke varmesøkende kamera, det er ødelagt. Men bruk av ei slik kamera i søk betinger at det man søker etter på være i flytsonen og avgi varme.

– Jeg tror det er ROV-en vi må sette vår lit til nå. Vi har hatt helikopter her også, nå er det dårlig sikt igjen, men de har sagt seg villige til å bidra og har fått et kart over områder der de skal se, sier Holen.

Heliteam har søkt over hovedområdet, som er Børøya og Tindsøya. Lensmann i Øksnes berømmer all deltakelsen i søket.

-Innsatsen har vært formidabel, her er mange som har stått på. Den er imponerende den jobben som er lagt ned, sier han.