Under høringen i Stortinget i januar ble det opplyst at forsvarsministeren i slutten av mars eller begynnelsen av april skal legge fram nye opplysninger om utbyggingen av Evenes. Forsvaret arbeider med saken.

– Etter Stortingets behandling av langtidsplanen besluttet Forsvarsdepartementet å gjennomføre en forstudie knyttet til prosjekteringen av utbyggingen på Evenes. Formålet med forstudien er å finne den mest gunstige løsningen for utbyggingen av Evenes. Denne forstudien ble gjennomført etter mal av en konseptvalgutredning (KVU), sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet til VOL.

Konseptvalgutredningen beskriver foreløpig en anbefalt løsning for utbyggingen av Evenes flystasjon, herunder arrondering av operative flater, bygg og anlegg på flystasjonen med tilhørende kostnader.

– Utredningen blir nå kvalitetssikret eksternt. Rapporten fra ekstern kvalitetssikrer forventes i slutten av mars. Basert på rapporten vil Forsvarsdepartementet konkludere med endelig løsning, sier Salbuvik.

Venter

I Stortinget er det bred enighet om at hva Forsvarsdepartementet kommer fram til i mars eller april blir avgjørende.

Liv Signe Navarsete i Senterpartiet peker på at forsvarsministeren skal legge fram kvalitetssikrede tall på linje med det som skjer når veier vedtas utbygget.

– Dersom kvalitetssikringen samsvarer med regjeringens talt vil jeg tro at det blir enda vanskeligere å få reversert vedtaket om nedlegging av Andøya flystasjon, sier Navarsete.

Komiteleder Anniken Huitfeldt, Ap, sier at de nye opplysningene fra departementet blir viktige:

– Konseptvalgutredningen (KVU) for utbyggingen på Evenes og den eksterne kvalitetssikringen av KVU-en vil være viktige i utenriks- og forsvarskomiteens videre behandling. Fra Arbeiderpartiets side er vi opptatt av at mest mulig av denne informasjonen må gjøres offentlig tilgjengelig, sier Huitfeldt.

I KrF brukes ordet «avgjørende».

– For KrF er det avgjørende at den nye utredningen gir gode svar på det vi ber om i vårt representantforslag, som vi har fremmet sammen med Senterpartiet og SV, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Han er medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Han mener det er nødvendig med en gjennomgang av saken.

– Det gjelder de økonomiske forutsetningen for avgjørelsen, men også forsvarspolitiske forutsetninger. Vi mener også det er behov for en ekstern gjennomgang av disse forholdene, sier Hareide.

Abid Raja i Venstre sier at han venter på svar fra politisk ledelse i Forsvarsdepartementet.

– Jeg vet faktisk ikke noe mer på nåværende tidspunkt enn at vi forholder oss til Jeløya-plattformen og pågående komitébehandlingen av saken.

«Alliert mottak»

Det kan for øvrig virke som om temaet «alliert mottak» kommer til å bli et sentralt tema i komiteen. Tilhengerne av Andøya flystasjon har pekt på at dersom Andøya flystasjon legges ned, kan det redusere Natos evne til å forsvare Nord-Norge med luftstyrker. US Air Force har gjennom COB-avtalen (Co-located Operating Base) satt av en flystyrke som skal forsterke Nord-Norge i krig og kriser. Med Andøya og Bodø borte, skal COB være satt opp på Evenes. Det er det ikke plass til, mener Andøy-tilhengerne.

Anniken Huitfeldt tar dette opp særskilt:

– Høringen 16. januar viste også at Forsvarsdepartementet må komme tilbake til Stortinget med oppdatert informasjon om planverket for alliert mottak, sier Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt Ap) og Hårek Elvenes (H) er opptatt av temaet «Alliert mottak». Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Hårek Elvenes, Høyre, er også opptatt av dette. Han har sendt et spørsmål til forsvarsministeren.

– Kan statsråden redegjøre for hvorvidt det vil være tilstrekkelig kapasitet til mottak av allierte forsterkninger på Evenes etter samlingen av kampfly og maritime overvåkingsfly? Han har også bedt Bakke-Jensen redegjøre for «operative betraktninger» knyttet til betydningen av luftvern for valget av Evenes som enebase.

Forsvarsministeren har ikke svart. Han har syv dager på seg, og spørsmålene ble stilt 29. januar.

Komiteen

Hårek Elvenes er også saksordfører for de to representantforslagene som ligger til behandling i stortinget. Han sier at all informasjon som kan belyse saken, er bra å ha.

– Derfor avventer vi behandlingen av sakene i komiteen. Elvenes vil ikke spekulere i hvordan ulik informasjon fra forsvarsministeren vil kunne få konsekvenser for komiteens behandling av de to forslagene.