Fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt opplyser til VOL at han aktivt arbeider med å opprette to nye tannlegeteam for disse pasientene.

– I tillegg til det teamet vi allerede har i Bodø, legges det nå opp til å opprette nye tannlegeteam i Narvik og Mo i Rana. De skal dekke behovet i henholdsvis nordfylket og Helgeland, sier fylkestannhelsesjef Henrik Schmidt.

Team i Bodø

Dette begrunner han med lange avstander i fylket, som den offentlige tannhelsetjenesten skal ta hensyn til etter at de nye reglene innføres.

I Nordland fylke finnes det allerede ett team som kan hjelpe tannlegepasienter som er utsatt for tortur, overgrep eller har sterk angst for tannlegebehandling (odontofobi). Det eksisterende teamet har tilhold ved Saltvern Tannklinikk i Bodø.

– I løpet av dette året skal vi opprette flere team, i første omgang i Narvik og Mo i Rana. Jeg håper de nye teamene skal være på plass fra første juni i år. I mellomtiden fungerer teamet for tannlegeskrekk i Bodø, hvor pasientene kan henvende seg eller bli henvist til av sin fastlege.

Schmidt understreker at det for fylkeskommunen ikke er snakk om noen overgangsperiode, men at man nå tar hensyn til myndighetenes ønske om endringer for å bistå de utsatte pasientene.

Tannhelsetjenesten

– De som tidligere har brukt private tannleger skal nå bruke et av teamene i Nordland. Det betyr at omleggingen ikke får negative konsekvenser for den offentlige tannhelsetjenesten i distriktene.

Årsaken er at kostnadene for oppretting og drift av tannlegeteamene skal finansieres av Helsedirektoratet. Fylket får dermed pengene tilbake fra staten.

– Løsningen med statlig finansiering gjør at tilbudet til disse pasientene ikke vil gå ut over den offentlige tannhelsetjenesten i distriktene.

Ansetter

Vi har allerede ansatt en psykolog i femti prosent stilling som skal vurdere pasientene i begynnelsen av behandling, sier fylkestannhelsesjefen.

Foreløpig er det bevilget noe under én million kroner til arbeidet i Nordland fylke, opplyser fylkestannhelsesjefen, som løpende vil vurdere å be Helsedirektoratet øke potten etter hvert som de fylkeskommunale tannlegeteamene er på plass.

Det er mulig at psykologstillingen utvides til hundre prosent. De nye tannlegeteamene i Narvik og Mo i Rana vil bestå av en tannlege og en tannlegesekretær, mens teamet i Bodø i tillegg har en tannpleier.