Det var i februar at Arbeiderpartiet, Andøylista, Venstre og Miljøpartiet de grønne leverte en interpellasjon om tilskudd for å beholde veterinær i Andøy kommune. De fire partiene foreslo å yte et tilskudd på 80.000 kroner.

– Når Lena og Harald Fodstad nå går av med pensjon trodde «alle» at Andøy ville få sitt behov for veterinære tjenester dekket fra Sortland. For denne tjenesten måtte Andøy kommune ha betalt 125.000 kroner. Dette ville ha dekket behovet for veterinære tjenester på dagtid, heter det i interpellasjonen.

Saken ble utsatt fordi man oppdaget at kommunen hadde hatt utgifter knyttet til den statlige vaktordninga – der kommunen nå får tilskudd fra Landbruksdirektoratet. I Andøy har man trodd at man fikk dekket de faktiske kostnadene for vaktordningen, mens man i realiteten har fått et årlig tilskudd. Kommunen har dermed betalt ut mer enn det man har vært pliktig til.

Dette er det nå ryddet opp i, og mandag ble saken behandlet i formannskapet i Andøy. Innstillingen fra rådmannen var at kommunen ikke skal yte et eget tilskudd til veterinæren, men at tilskuddet skal være det kommunen får fra Landbruksdirektoratet til vaktordningen og et stimuleringstilskudd fra fylkesmannen – som i flere år har vært på 45.000 kroner.

Generasjonsskifte

Politikerne vil imidlertid gå lengre. Senterpartiets Knut Nordmo satte frem forslaget om at Andøy kommune skal yte et årlig tilskudd på 75.000 kroner til veterinær i Andøy.

– Vi er inne i et generasjonsskifte og dette tilskuddet kan være avgjørende for at vi klarer å beholde en veterinær i Andøy, sa Nordmo.

Dette gikk formannskapet inn for – mot én stemme. Høyres Kate Eliassen stemte for rådmannens forslag.

– Trives godt i Andøy

Inger Anne Hovind Frøysedal er glad for tilskuddet hun nå får fra kommunen.

– Det er en forutsetning for at jeg kan bli her. Jeg trives veldig godt i Andøy. Det startet med en sommerjobb, og jeg likte meg så godt at jeg bosatte meg her for å ta over når Lena og Harald Fodstad gir seg, sier Hovind Frøysedal til VOL.

– Hvordan er det å være veterinær i Andøy?

– For handler det mest om produksjonsdyr og vi har mange dyktige bønder i Andøy. Siden jeg er alene, vil jeg nok ikke kunne være like tilgjengelig på dagtid når det gjelder smådyr, sier hun.