Statsadvokaten har tatt ut tiltale mot oppdrettsselskapet Isqueen AS i Vestvågøy.

Årsaken er at det ved seks tilfeller i 2013 og 2014 ble transportert laks fra Isqueen sin lokalitet på Geiterøya i Vestvågøy til Nordlaks sitt slakteanlegg på Børøya. Laksen som ble transportert uten tillatelse fra Mattilsynet, selv om lokaliteten på Geiterøya befant seg innenfor bekjempelsessonen for infeksiøs lakseanemi (ILA).

Isqueen står også tiltalt for å ikke ha gjennomført helsekontroll etter økt dødelighet i anlegget til selskapet på Æsøya.

Nordlaks er også implisert i saken.

Bøtelagt

Nordlaks Transport AS og Nordlaks Produkter AS er bøtelagt for påståtte brudd på matloven. Bøtene er ilagt gjennom to forelegg.

Nordlaks Transports bot er på kroner 400.000 mens bota for Nordlaks Produkter AS er på kroner 600.000.

– Foreleggene er ikke vedtatt av Nordlaks. Det blir dermed ei rettssak hvor Lofoten tingrett skal ta stilling til om det er grunnlag for å bøtelegge Nordlaks eller ikke. Lofoten tingrett skal i samme sakskompleks også behandle et ikke vedtatt forelegg mot Isqueen AS og en tiltalebeslutning mot lederen i Isqueen. Dette opplyser Nordlaks sin advokat, Oddmund Enoksen i en epost til VOL.

Det er ikke tatt ut tiltale mot noen ansatte i Nordlaks.

– Årsaken til at Nordlaks ikke har vedtatt foreleggene, er at Nordlaks bestrider å ha begått noen straffbare overtredelser av matloven, skriver Enoksen.

Sakene skal behandles i Lofoten tingrett i Svolvær fra 18. til 22. juni.