Daglig leder Geir Sørensen bekrefter overfor Vesterålen Online at de for kort tid siden avsluttet sitt årelange samarbeid med det Tromsø-baserte selskapet Salgard AS. Norlense har gjennom flere år produsert luseskjørt for Salgard, men har nå valgt å satse på egen hånd.

– Det er riktig at vi har vært i skilsmisse med en kunde som vi har produsert luseskjørt for tidligere. Det har ikke vært noen dramatikk rundt dette, men vi unnlot å gi tilbud til selskapet vi har levert til tidligere, og valgte i stedet å ta både produksjon, markedsføring og salg av egne produkter selv, sier daglig leder Geir Sørensen i Norlense.

Solid erfaring

Sørensen forteller at Norlense har opparbeidet seg solid erfaring i samarbeid med sin gamle kunde – Salgard – gjennom flere år, men at selskapet kom fram til at de ville gjøre alt selv i stedet for å levere til den gamle kunden.

Det var Intrafish som først skrev at de to selskapene ikke lenger samarbeider og har skilt lag.

Kun ekstern produksjon

– Vi hadde kun ekstern produksjon på vegne av Salgard. Vi opparbeidet en god kompetanse i tiden vi leverte til dem. Vi har et godt forhold til dem i dag, sier Sørensen, som ikke vil kommentere ytterligere hvorfor de valgte å avslutte samarbeidet med Salgard.

Tar hele kjeden

Sørensen er imidlertid fornøyd med at Norlense for framtiden skal produsere, markedsføre og selge egne løsninger innen luseskjørt. Det betyr at Norlense tar hånd om hele verdikjeden. Selskapet vil på den måten kunne ta en betydelig større gevinst på verdikjeden, framfor å kun være produsent, slik selskapet var for produksjon av luseskjørt inntil nylig.

Valgte ny leverandør

Salgard har nylig valgt NWP Havbruk som ny leverandør av luseskjørt, framfor Norlense. Fiskebøl-bedriften har dermed gitt slipp på en gammel kunde, men samtidig fått NWP Havbruk som produserende konkurrent i markedet for luseskjørt.

– Vi satser på at all produksjon skal skje i Norge og at mesteparten av komponentene i vår produksjon skal være norsk, sier daglig leder i Norlense.

Omstridt patent

Nettstedet Intrafish skriver at Salgard skal ha sagt opp sin produksjonsavtale med Norlense og heller inngått en lisensavtale med NWP Havbruk. En av forskjellene hos de to produsentene, er at Salgard har en patentert løsning med gjennomstrømming i luseskjørtet, men Norlense opererer med tette luseskjørt.

Selv om andre bestrider patentet til Salgard, sier Geir Sørensen i Norlense at de respekterer patentet fullt ut. Begge selskapene sier til Intrafish at de har et godt forhold, og at de ønsker hverandre lykke til.

Har et godt forhold

Daglig leder Bård Worum i Salgard sier til Vesterålen Online at de en stund allerede har vært innforstått med at Norlense ville komme til å satse mer på havbruksnæringen selv.

– Vi har et godt forhold til Norlense. De satser på en kjent teknologi med planktonnett som er viktig. Deres valg er uproblematisk for oss, sier Worum, som karakteriserer Norlense som en profesjonell aktør i sin satsing på havbruksnæringen.

Bård Worum kjenner til at Norlense har drevet produksjon av luseskjørt i noen måneder allerede allerede.

– Norlense har skaffet seg lang erfaring med troppseksjonen i produksjonen. I den nedre seksjon av produktet satser de på materialer som de har tro på. De har blant annet kort avstand til markedet, som er i nordre Nordland, Troms og Finnmark. Det er en fordel også for dem. Vi er interessert i at alle skal klare seg og ønsker derfor Norlense lykke til med satsingen, sier daglig leder Bård Worum i Salgard til Vesterålen Online.