– Det er meget beklagelig at det ligger en svakhet i System X, slik det fremkommer i klagesaken VOL omtaler. Grunnet taushetsplikten er det begrenset hva vi kan si om dette konkrete tilfellet. Fylkeslegen er imidlertid helt tydelig på at dette er en systemsvakhet som finnes i alle de norske journalsystemene, og at forsinkelsen pasienten opplevde ikke kan legges Stokmarknes legekontor til last. Medisinske journalsystemer er svært komplekse dataprogram. Det er dessverre ingen måte å sikre seg fullt og helt mot feil, selv om de heldigvis er svært, svært sjeldne, sier helse- og omsorgssjef Marion Celius i en kommentar til VOL.

Så aldri resultatet

Daniel Erstad fra Ekren ved Melbu i Hadsel kommune fikk sin diagnose åtte måneder forsinket, etter at en vikarlege ved Stokmarknes legekontor tastet feil i systemet. Legen fikk aldri sett resultatene fra en MR-undersøkelse han hadde gjennomført på sykehus. Heller ikke en beskjed via helsesekretæren ble håndtert riktig.

– Dette hjelper selvsagt ikke for de pasientene som rammes av slike feil. Vi har stor forståelse for at de som opplever slikt kan føle både frykt og frustrasjon. Dette er svært beklagelig, og det går dypt inn på oss som jobber i tjenesten når våre pasienter rammes av slikt. Selv om Fylkeslegen ikke fant at kommunen hadde gjort noe feil i saken VOL omtaler, har vi selvsagt gått grundig gjennom den.