Debatten på Stortinget er ferdig. Hun går før siste innlegg er sagt. De samles utenfor nasjonalforsamlingen, under balkongen der stortingspresidenten vanligvis står å hilser 17. mai hvert år.

– Strategien er klar. Det er nå den virkelige kampen begynner,  sier Hilde Flobergseter i Bevar Andøya Flystasjon.

Senere på dagen 5. juni 2018 vedtar Stortinget for andre gang å legge ned Andøya flystasjon. Stortinget, regjeringen, Forsvaret, forsvarsministeren, leder for forsvars- og utenrikskomiteen – alle avslutter denne dagen behandlingen av Andøya flystasjon, en gang for alle. Det blir nedlegging. Og det må man tro når vedtaket kommer for andre gang på omtrent halvannet år.

Under debatten i Stortinget, har nærmere 20 personer bivånet det politiske skuespillet der nede i stortingssalen, fra publikumsgalleriet. De oppfører seg pent. Ingen ubehagsytringer. Ingen tilsnakk fra fra sikkerhetspersonellet. De oppfører seg som folk!

Hilde Flobergseter smiler. Hun er kampklar. Dette er visst ikke tapt likevel, eller er det det.

– Stortinget og politikerne er styrt av manglende kompetanse. Det er nesten som man har lyst til å rive av seg håret. Jeg skulle gjerne ha fått muligheten til å forklare saken for lederen i forsvars- og utenrikskomiteen, Anniken Huitfeldt, man har ikke fått muligheten.

– Anniken Huitfeldt kan ta feil. Enten så spiller hun kunnskapsløs eller så er hun kunnskapsløs. Uansett er dette like ille, sier Hilde Flobergseter til Vesterålen Online.

Nasjonal bevegelse

Rundt seg har hun de andre støttespillerne. Noen fra Andøya, spør jeg.

– Nei, vi er nå etter hvert en nasjonal bevegelse som skal arbeide videre for å finne de svarene som vi ikke har fått. De ansatte som rammes fortjener en forklaring, for de vet ikke hvorfor Andøya flystasjon skal legges ned.

– Situasjonen etter stortingsdebatten og det kommende vedtaket om nedlegging av Andøya flystasjon senere i kveld,  betyr at vi er i den nøyaktige samme situasjonen som vi var i for halvannet år siden, den 15. november 2016, da Stortinget første gang vedtok nedleggingen, sier Hilde Flobergseter til Vesterålen Online.

– Forskjellen er at vi nå har kommet mye lengre enn vi var da, og har avdekket mye mer. Sånn sett er det for oss ikke noe nytt å spore i dag.

– Vi skal ikke gi oss, men fortsette å jobbe videre for å redde Andøya flystasjon fra nedleggelse, sier Flobergseter.

Politikerbesøk

Hun var i går og i dag i kontakt med flere stortingspolitikere: SVs Torgeir Knag Fylkesnes, Bjørnar Boxnes fra Rødt og Espen Barth Eide fra Ap. Ingen kunne gjøre noe for saken, selv om de alle så mye skulle ha gjort noe. Hilde Flobergseter er ingen slagen kvinne etter at dagens avgjørelse i Stortinget er fattet.

Andøy må gå videre

– Vi gir oss ikke, men vi skjønner at politikerne i Andøy nå må gjøre sitt for å støtte lokalsamfunnet. Vi er ikke aktivister, men har et bredt engasjement med folk fra mange steder i landet, ikke bare fra Andøy.

Hun er ikke minst opptatt av de ansattes situasjon på Andøya, som etter hvert blir flyttet på eller selv velger å flytte på seg.

– De ansatte ved Andøya flystasjon vet fortsatt ikke hvorfor arbeidsplassen deres legges ned. De holder fortsatt hjulene i gang, så nå må vi fortsette vårt arbeid, sier Flobergseter.

– Dersom kampen var tapt, da måtte vi gi oss, men vi mener at den fortsatt ikke er tapt. Dersom vi ikke har mer å spille på, må vi ha mer å jobbe med, sier Flobergseter til Vesterålen Online.

Den store frustrasjonen hun bærer på, er at noen har bestemt at Andøya-samfunnet for enhver pris skal legges ned – og at ingen ting skal få stoppet nedleggelsen.

– Det har vært mye tåkelegging. Det har vi også hørt inne i salen her i dag. Etter to års kamp skjønner vi at det ligger noe under som vi ikke har fått svar på. Her følges ikke reglene. Det offentlige skjuler informasjon for Stortinget. Vi kan ikke godta en slik framgangsmåte, sier hun til VOL.