En del av kritikken som er kommet frem mot Sortland kommunes viltforvaltning, er en påstand om at de ved å betale jegerne som har bidratt i forvaltninga med elgkjøtt og ikke kroner og øre.

Teknisk sjef Torgeir Tobiassen avviser at kommunen har bidratt til «svart arbeid».

– Vi kjenner oss ikke igjen i påstanden om svart arbeid. For det første varierer det veldig i hvor ofte en har hatt fellelse av vilt, og verdien på kjøttet har også ofte vært lik null. Etter en påkjørsel er kjøtt ofte betegnet som avfall, sier Tobiassen og fortsetter:

– Vi legger vekk det som har vært og ser fremover. Når det er sagt, er det skattemessige forhold ivaretatt i de nye avtalene. Igjen så må vi beklage måten det ble gjort på før. Av og til tar man en beslutning hvor man i ettertid ser at det ble helt feil.

24 påkjørsler i 2017

Viltansvarlig i Sortland kommune bekrefter ovenfor VOL at kommunen ikke har kontroll på hvor mye viltkjøtt som er brukt som betaling eller hva hver jeger har fått igjen for eventuelt videresalg. Skattemessig er det slik at verdier over 1.000 kroner, enten du selger kjøttet eller beholder det selv, skal føres på skattemeldingen.

Om vi ser på 2017 isolert var det 24 elgpåkjørsler i Sortland mellom 1. januar og 31. desember.

Av disse ble to avlivet etter ettersøk, tre døde på stedet, 10 ble avliva på stedet og ni ble friskmeldte.

Spørsmålet er: Hvordan kan Sortland kommune frikjenne i påstanden om svart arbeid når man ikke vet hvor mye kjøtt som er gitt, og ikke vet om jegerne har oppgitt eventuell gevinst på skattemeldingen?

– Dyr som er døde og knust er ikke menneskemat. Det var mange dyr som det gikk hardt utover. Jeg vil ikke spekulere i antall kilo.  En vet at snittvekta på dyra som ble felt i jakta i 2017 er på cirka 125 kilo, sier han og fortsetter:

Som sagt tidligere vet vi ikke om det blir solgt kjøtt i det hele tatt. Vår oppgave har vært avslutta når vi har fastslått tilstanden på dyret. I og med at vi har hatt denne avtalen med hjelpepersonell at de har fått eventuell slakt, har vi ikke hatt fokus på kilo kjøtt i det hele tatt.

På spørsmål om hvor mye verdi Holmeng selv tror det er snakk om, svarer han:

– Antall kilo kjøtt vil jeg ikke spekulere i. Men det er mange dyr som er døde på stedet, da blir de liggende igjen i marka eller vegvesenet henter de hvis de ligger nærme vei. Flere dyr har vært betent og ikke menneskemat. Jeg tror du overdriver verdien av trafikkskada vilt kraftig. Det er ofte mer arbeid enn det er verdi i kjøtt disse dyra, sier han.

– Hvor mange dyr kunne det tas kjøtt fra, og hvor mye?

– Det er ikke snakk om 15 dyr som det benyttet kjøtt fra. De tre dyra som er døde på stedet er helt sikkert  ikke menneskemat. Selvdøde dyr skal og kan ikke spises, sier han og fortsetter:

– Dyr som er avliva på stedet er som regel svært skada. For eksempel vom innhold og anna forurensning som gjør de uegnet til mat. Noen var sikkert avmagra, hvor mange dyr det er snakk om husker ikke jeg. Vil heller ikke kalle det betaling, det er mer som en godtgjørelse for hjelpa. De fleste tilfellene blir det ikke mye brukbart kjøtt, uten at jeg vet hvor mye de tar vare på. Det er bedre at noen tar vare på det som kan være brukbart, kommunen har ikke ressurser og mulighet, sier Holmeng.

Elgkjøtt selges vanligvis til 60-80 kroner kiloen, noe opp til 100 kroner kiloet. Prisen for eventuelt fallvilt vil være langt lavere, og i flere tilfeller vil det ikke kunne brukes som menneskemat og/eller så er dyret så skadet at det ikke er så mye igjen å bruke.

Jeger Tor Kåre Nilsen, som selv har blitt brukt til ettersøk av vilt på vegne av Sortland siden 2007, sier dette om fallvilt:

– I spørsmålet om hvor mye kjøtt som blir igjen av et dyr, så er dette noe som ikke finnes fasit på. Dette avhenger av hvor hardt dyret er skadet. Men når dette er sagt, så er det etter min mening ikke noe av kjøttet som burde være omsettelig da dyret har vært både mørbanket og oppstresset, sier han.

VOL har spurt de tre jegerne, inkludert Nilsen, vi vet har utført viltettersøk for kommunen om de vil kommentere påstandene fra kontrollutvalget samt fra Andøy kommune. De har svart at de ikke ønsker å kommentere saken.