Det var i forbindelse med formannskapets møte i Sortland kommune den 21. juni at Roar Wessel Olsen tok opp saken med rådmannen og ordføreren i Sortland. En sak som skulle opp til politisk behandling i formannskapet vistes ikke på de nettsidene som politisk interesserte følger med på når de skal orientere seg om lokalpolitikken i Sortland.

Det var erverv av arealer rundt Kvitbrygga og Rødbrygga ved Kulturfabrikken i Sortland som rådmannen hadde foreslått behandlet i lukket møte. Saken vistes av ulike grunner ikke der folk til vanlig følger med på nettsidene til Sortland kommune.

Roar Wessel Olsen sa blant annet at han reagerte på at saken ikke framkom på sakslista til formannskapet.

Større åpenhet

– På innkallingen til oss politikere vises saken, men for publikum er det vanskelig å se at saken kommer opp til behandling. Jeg mener at vi må være en kommune som er mer åpen i forhold til offentlighet, fordi publikum oppfatter at det er vanskelig å se at saken kommer opp på sakskartet, sa han ved formannskapets begynnelse forrige torsdag.

Var i tvil

Han var i tvil om saken kunne behandles i formannskapet, fordi han mente at saken ikke var godt nok opplyst før møtet. Ordfører Tove Metta Bjørkmo (Ap) sa under møtet at rådmannen måtte forklare hva som hadde skjedd, noe hun også gjorde.

Rådmannen enig

Rådmann Randi Gregersen opplyste i møtet at hun var enig med politikerne om at kommunen måtte finne bedre løsninger for offentliggjøring av sakslister til politiske møter.

Ordnet på fredag

Dagen etter, på fredag, hadde det skjedd fremskritt i Sortland kommune med tanke på offentlighet. Da hadde kommunen funnet en ny måte å presentere sakslista på, selv om saken som sådan er unntatt fra offentlighet og saken behandles i lukket møte.

I all sin prakt vistes saken i sakslisten til formannskapet, med en liten paragraf foran, slik illustrasjonen til denne saken viser. Det betyr at folk i Sortland for framtida, og på en ny måte, vil få den informasjon om innholdet i politiske møter som de vitterlig har krav på.