Det er helt tydelig at Gabor Wisniewski er ivrig - han prater i vei om planene for nytt spisested og matsentral på Sortland. Wisniewski er opprinnelig fra Ungarn, men har bodd mange steder i verden - blant annet sju år i New York, hvor han gikk på Det franske kulinariske instituttet (nå kalt International Culinary Institute).

Om drøyt to uker åpner han restaurant i Petroleums lokaler. Nattklubben skal fortsatt være åpen, men kun i ett av rommene. Wisniewski har tatt over restaurantdelen, med uteserveringa. Både interiøret og utsida vil endres, varsler han. Utsida vil neppe forbli svart.

– Nå syns jeg det ser ut som et begravelsesbyrå. Vi trenger flere farger, og blomster, sier han. Han har alt gått i samarbeid med en lokal blomsterbutikk.

– Vi skal ikke ha fryser

I mars kom han hit, til Sortland, og begynte å jobbe som sjefskokk på Sortland mat- og vinhus. Han falt for byen - som han omtaler som den reneste, sunneste byen han har vært i. Rett ved sjøen og fjellene, og med frisk luft. Restaurantmarkedet var han ikke like imponert over. Det er en av grunnene til at han vil starte sitt eget sted.

– Vi bor ved sjøen, fisken bør være fersk. Jeg har litt delte erfaringer med restaurantene i regionen. Noen serverer nesten bare mat som har vært fryst. Vi skal ikke ha fryser her, vi er anti-fryser. Maten skal være fersk, med dagens råvarer, sier han.

Han har fiskerkontakter han skal kjøpe fra, og fisken som serveres den dagen blir hva enn fiskeren har å by på, sier han. Hvem fiskeren er, vil han ikke si.

– Jeg må jo ha noen hemmeligheter. Men det sier sitt når jeg har vært her noen måneder, og allerede har fått avtaler med lokale fiskere. Mens noen har vært her i mange år, og vet ikke hvor de kan få fatt i fersk fisk, sier han.

I tillegg til at han selv skal være kokk, har Wisniewski ansatt en kokk til. Han ønsker ikke å si nå hvem det er, noen hemmeligheter må bevares fram til åpninga, mener han. Men det er også en etablert kokk, en bereist person, og vedkommende har spesialisering som baker og konditor, ifølge ham.

– Vi skal ha bakeri her også. Med både kaker, hjemmelaget brød og så videre, sier Wisniewski, og gestikulerer for å vise hvor bakerihylla skal stå.

– For dyrt å spise ute

Wisniewski bedyrer at restauranten hans, kalt NOok (Artfully Crafted Food), skal være rimeligere enn konkurrentene på Sortland.

– Sortland trenger et sted med billigere mat. Det er veldig dyrt å gå ut for en familie. Jeg vil at dette skal være et lavterskelsted, et familiested. Jeg vil vise at mat kan være god, selv om den er enkelt tilberedt og rimelig, sier han. Og legger til at om folk ikke liker at det er barn på restauranten der de spiser, får de heller gå et annet sted. For planen er å gjøre restauranten til et hjemmekoselig sted for hele familien.

Han drømmer om en barnevennlig atmosfære, med tegnekrok for barna, og skikkelig barnemeny.

– Barnemenyene på restaurantene er her er jo bare pølse med pommes frites, og frossenpizza! Jeg har en sønn selv, han spiser aldri pommes frites. Barn kan også sette pris på skikkelig mat. Hvorfor ikke gi dem hjemmelaget pasta? Det er mange muligheter, sier han.

– Mange vil spise oftere ute, men har ikke råd til å betale 500 kroner per person. Da ender de ofte med fast food. Jeg vil gi et alternativ, sier han.

Ikke bygd på en dag

Det er dyrt å drive restaurant, men Wisniewski håper likevel å kunne holde prisnivået lavt ved å satse på at det kommer mange gjester. Får du tretti gjester som betaler 200 kroner hver for maten, er det bedre enn ti som betaler 500, mener han.

Restaurantkulturen på Sortland vil likevel være ei tung skute å snu. Det er ikke akkurat flust av folk som går ut på hverdager. På søndager er mange av restaurantene stengt, og familier går sjelden ut. Til høsten kommer Burger King, som kan ta mye av barnefamiliemarkedet.

– Det er naturlig å ha steder hvor du kan kjøpe fastfood, det er normalt at folk også vil ha det. Men jeg er bekymra for utbredelsen til de store fastfoodkjedene. Jeg har bodd mange år i USA, og sett utviklinga der, vi vet alle hva som er problemet, sier han, med tydelig referanse til økende overvekt og feilernæring hos den amerikanske befolkninga. Wisniewski sier at de også vil servere burgere, men ikke av Burger King-typen.

– Både jeg og kokken har testa oppskriften på burgerne på barna våre. Det var en suksess, sier han.

Han håper det han mener er lave priser og en åpen atmosfære vil lokke flere sortlendinger og vesterålinger ut for å spise.

– Jeg forventer ikke å endre restaurantkulturen på en dag. Men jeg håper over tid at folk vil komme, om det ikke er så dyrt, sier han.

Wisniewski skisserer opp en dagsmeny med suppe til lunsj eller forrett, og for eksempel koteletter med grønnsaker til hovedrett, en liten dessert, og hjemmelaget drikke - ikke bare brus fra de store selskapene - til 190 kroner. Hvorvidt dette blir realiteten, er for tidlig å si nå, men han fastholder at de planlegger å legge seg på et langt rimeligere prisnivå enn flere av restaurantene på Sortland.

Nattmat, BBQ og vinterhage

Wisniewski har store ambisjoner for restauranten på Sortland. Blant annet grillaften hver søndag.

– Og da mener jeg også om vinteren. Vår tanke er å få oppvarming på uteserveringa, så folk kan sitte der også om vinteren. Og så skal vi grille, folk kan selv velge hva slags kjøtt de vil ha, sier han entusiastisk. Han vil selv ta med familien og lage en avslappende søndagsatmosfære, sier han.

Og selv om han satser på et familievennlig spisested, er han bevisst på at han deler lokale med en nattklubb. Å servere nattmat via Petroleum er derfor også noe han ønsker å få til.

I tillegg til ordinær restaurant-, kafé- og bakeridrift, har han også startet et enkeltpersonsforetak innenfor konsulentbransjen - han vil være konsulent for andre spisesteder, både når det gjelder generell restaurantdrift og kutt i kostnader, bruk av råvarer osv. Han har også en drøm om å kunne slippe til skoleelever som ønsker praksis og vil lage mat. Det er tydelig at dette er noe han virkelig brenner for.

Vesterålen møter verden

Om maten, sier Wisniewski:

– Tanken er at det skal være variert mat, med et globalt preg, men samtidig ta det beste fra andre matkulturer og tilpasse det til Norge og Vesterålen. En slags fusion, sier han. Han sier restauranten garantert ikke vil servere hval, eller tunfisk, men trekker fram for eksempel kveite som en utrolig anvendelig råvare.

– Jeg vil at restauranten skal være hjemmekoselig, det jeg håper er at trebarnsmødre kan komme til meg og si at maten er like god, eller bedre, som hjemmelaget. Folk her kan mye om mat, men ikke alle benytter mulighetene vi har i nærområdet. Jeg vil ha en restaurant der jeg er på fornavn med kundene, det er mulig på et sted som Sortland, sier han.

Ingen storfisk i næringslivet

Wisniewski er en nykommer på Sortland, med store ambisjoner. En mann som fort kan gjøre seg bemerket i restaurant- og næringsliv. På Sortland er næringslivet ganske tett, mange av de samme aktørene går igjen.

– Jeg er ingen storfisk, som dem, spøker Wisniewski.

– Jeg håper de etablerte vil godta meg, jeg er åpen for både samarbeid og møter. Jeg tror dette skal gå bra, sier han.

Han skal drive stedet sammen med sin forlovede, og til sammen snakker de mange språk - ungarsk, polsk, tysk, engelsk og spansk. Norsken er på vei, etter noen måneder vil den være helt på plass, tror Wisniewski (han ser gjerne at gjestene snakker norsk til ham). Med sin språkmektighet håper de også å appellere til turister.

– Jeg har snakka med mange turister og spurt hvor de spiser. De sier det er vanskelig, at ting er dyrt her. Dessuten har mange av restaurantene veldig lokale retter, og da vet de ikke hva de får, sier han.

23. august har restauranten åpning, så mye skal gjøres før den tid. Wisniewski er klar for å komme i gang. Han lover buffet og mye spennende på åpningsdagen, men vil ikke fortelle alt.

– Jeg må beholde det mystiske preget en stund til. Mange har fått med seg at det skjer ting her, så jeg håper folk er nysgjerrige og tar turen, sier han.