– De er aggressive og gir seg ikke før de får det som de vil. Jeg ser ofte jenter som blir presset til å gjøre ting, sier en jente i midten av tenårene til VOL..

Jenta opplyser til VOL at hun som 12-13 åring møtte flere som drev med rus på arrangementet Åpen hall på Sortland. Det ble hennes vei inn i noe som skulle bli en svært vond opplevelse.

I videointervjuet forteller jenta at hun ved en senere anledning ble misbrukt av en gutt som var noen år eldre.

– Jeg følte ikke at jeg hadde noen utvei. Det var nesten som om jeg sto opp i et hjørne. Uansett hva jeg gjorde, følte jeg meg fast, jeg følte at jeg druknet.

Forholdet er ikke anmeldt, fordi hun følte at gjerningsmannen stadig klarte å komme seg unna politiet i andre sammenhenger. Derfor følte hun at det ikke var vits i å melde det inn.. Dessuten fryktet hun at vedkommende skulle hevne seg på henne.

Hele intervjuet med tenåringsjenta ser du i videovinduet øverst i saken.

Jenta, som er i midten av tenårene, ønsker å fortelle om sin historie fra hvordan det er å være tett på rusmiljøet. Foto: Herman Henriksen

– Vi er veldig tett på

Seksjonsleder ved lensmannskontoret på Sortland, Geir Bendiksen, sier til VOL at når de får inn meldinger om misbruk, undersøker politiet det.

– Vi er veldig tett på hele tida og holder høyt trykk ved alle kriminelle forhold når det gjelder de under 18 år. Vi kjenner til flere saker rundt forhold om misbruk. Dersom jenta det er snakk om i denne saken er under 18, bør hun snakke med sine foreldre. Basert på det bør hun kontakte politiet og gi oss informasjonen hun har, sier han.

– Hva tenker du om at jenta ikke tør å kontakte politiet på grunn av at hun frykter hevn?

– Det er uheldig, men politiet har virkemidler og tiltak vi kan iverksette for å hindre at sånne ting skjer. På generelt grunnlag kan jeg si at der noen ringer politiet og forteller om en kriminell handling, tar politiet i Vesterålen tak i saken og gjør noe med det. Samtidig er vi avhengig av informasjon for å handle, sier Bendiksen.

Geir Bendiksen er seksjonsleder ved lensmannskontoret på Sortland. Foto: Arkivfoto

– Må kontakte politiet med en gang

Når det gjelder Åpen hall-arrangementet der jenta kom i kontakt med personer i rusmiljøet, understreker Bendiksen at politiet har iverksatt mange tiltak i forbindelse med Åpen hall.

– Men det er ikke alt som er opp til politiet. Man må ringe politiet med en gang, ikke etter tre år. Dersom vi blir kontaktet der og da, kan det hende vi iverksetter nye tiltak. Får vi ikke tilbakemeldinger fra publikum, regner vi med at arrangementet går fint, sier han.

Politilederen understreker at politiet alltid vil publikum sitt beste og at de gjør alt de kan for å ta tak i kriminelle handlinger.

– Vi ber publikum om å ta kontakt dersom de opplever ubehagelige ting som de mener ikke er rett, slår Geir Bendiksen fast.

Tar en stor risiko ved å møte opp

Svein Robert Vestå var initiativtakeren til Åpen hall tilbake i 2002. Arrangementet var, og er fortsatt, et lavterskels fritidstilbud myntet på småbarnsfamilier og ungdom.

– Det er trassig å høre om episoder under Åpen hall der noen har blitt tilbudt rusmiddel. Samtidig er ikke dette overraskende. Rusmiljøet har eksistert i om lag ti år og innebærer nye trender vi må ta på alvor. Vi må erkjenne at vi ikke alltid har kontroll siden salg av narkotika kan skje mange ulike steder. De som står bak dette blir mer og mer kyniske, sier han.

Svein Robert Vestå var med å starte Åpen hall tidlig på 200-tallet. Han understreker at de som oppsøker arrangementet for å selge narkotika, tar en stor risiko. Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen.

Ifølge Vestå er det vanligvis mellom fire og sju voksne til stede på Åpen hall-arrangementene, i tillegg til kjøkkenpersonale og rundt seks-sju ungdomsvakter. Han opplyser at barnevernspsykiatrien også bruker å være innom, i tillegg til politiet.

– De som oppsøker Åpen hall for å selge narkotika tar en kjemperisiko ved i det hele tatt å møte opp. Samtidig kan narkotikasalg skje utenfor, eller uten at vi ser det. Å sikre seg hundre prosent mot slike ting kan vi ikke gjøre, slår Vestå fast.

– Ikke mest viktig med straffereaksjon

Randulf Nedrum er SLT-koordinator i Sortland kommune. Han sier det ikke er overraskende å høre om ungdom som får tilbud om narkotika på Åpen hall. Ifølge Nerdrum vil slike situasjoner oppstå på steder der det er mye ungdom og barn samlet. Samtidig understreker han at barn ikke skal løpe rundt uten tilsyn og oppfordrer foreldre til å følge godt med. Når det gjelder misbruk og utnytting av unge jenter, presiserer koordinatoren at kommunen ønsker at de som blir utsatt for overgrep sier fra slik at de kan få hjelp.

– Vårt ønske er at de finner en voksen slik at de får hjelpen de trenger for å stoppe dette. Flere av dem som har blitt utsatt for misbruk tidligere sier at straffereaksjonen ikke er det mest viktige, men at overgrepene stoppes, slår Randulf Nedrum fast.

Randulf Nedrum er STL-koordinator i Sortland kommune. Foto: Thor-Ivar Guldberg, arkiv.