De ansatte ved Kystvakta så overføringen av fremlegget til Forsvarssjefen sammen. De er preget av nyheten. Foto: Espen Mowinckel Pettersson

- For de ansatte er det å leve i usikkerhet ugunstig. Jeg håper derfor en avgjørelse blir tatt forholdsvist kjapt, sier Engeness.

Regjering og Storting skal avgjøre en forsvarsplan i mars neste år. Allerede da kan det være klart hva som skjer med basen på Sortland.

Sentraliseres

De 89 ansatte ved kystvaktbasen på Sortland fikk torsdag morgen budskapet om at forsvarssjefen anbefaler at ledelsen ved Kystvakta på Sortland sentraliseres i Bergen og at det operative drives fra Ramsund.

Engeness er opptatt av å se saken fra flere sider.

- Vi mener vi driver her på en god og kostnadseffektiv måte. Og på kort tid er det ikke noe å spare på å flytte basen. Men på sikt kan det være det, sier Engeness og fortsetter.

- Det som uansett er viktig oppe i det her er at Forsvarssjefen ikke har nok penger. Og han ber om økte rammer for å klare å drifte forsvaret videre. Det er det viktigste signalet. Og om forsvarssjefen mener det på sikt er penger å spare ved en sentralisering tror jeg han har tatt den avgjørelsen med tungt hjerte og etter nøye vurdering.

- Ikke noe valg

Han mener at gitt den økonomiske situasjonen i Forsvaret, har ikke forsvarssjefen noe handlingsrom i det hele tatt.

- Med dagens budsjettutvikling får en et forsvar som opphører å eksistere, sier Engeness.

Les også: Vil legge ned Orion og Kystvakta i Vesterålen

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sa imidlertid under fremlegginga torsdag morgen at det er operative behov, ikke økonomiske, som ligger til grunn.

- Tung beskjed

Pål Einar Pedersen er tillitsvalgt ved Kystvakta. Han sier beskjeden de fikk i dag ikke var overraskende, men tung.

- Det er selvsagt en tung beskjed å få. Det skapes usikkerhet rundt de ansattes fremtid, og det er ikke noe som er noe kjekt å leve med, sier han.

- Dette får store ringvirkninger for ikke bare oss, men også familiene våre. Det er mange som har etablert seg her, så det er mange forhold som spiller inn, sier han.

Han mener det ikke er rett å flytte.

- Jeg mener det er feil. Vi driver innefor rammer på 12,5 millioner kroner og vi mener det er best for Kystvakta å være her, sier han.

Se intervju med han i videoen øverst i saken.

Les også: Bjørkmo: - Nå må Vesterålen stå sammen i kampen

Håper på endring

Kommandørkaptein i Kystvakta, Steve Olsen, håper på at avgjørelsen snus.

- Jeg håper at de som avgjør ikke går for forslaget, ser han umiddelbart etter nyheten sprakk.

- Det er en del prinsipper her som må ivaretas. 90 prosent av de oppdragene vi utfører er sivile. Det er derfor problematisk rent prinsipielt om Kystvakta flyttes inn under militær ledelse, sier Olsen.

- Lovmessig problematisk

Han mener også det er lovmessige grunner til at det å flytte Kystvakta inn i en militær organisasjon vil være problematisk. Kystvakta ligger i dag under Påtalemyndigheten og er derunder en sivil organisasjon.

I forslaget skal Kystvakta inn under militær ledelse.

- Om Kystvakta skulle gått inn i en militær organisasjon ville vi ikke hatt en synlig kystvaktorganisasjon. I henhold til grunnloven skal en heller ikke bruke militær makt på sivile, og da er det viktig å huske på at 90 prosent av våre oppdrag i løpet av et år er sivile. Hadde vi blitt lagt under militær organisering, ville det blirr vanskeligere å skille mellom det militære og det sivile. Hvem skal da avgjøre hvilke oppdrag vi tar, sier Olsen.

Kystvaktloven foran

Kystvaktloven legger premissene for hva slags oppgave Kystvakta har. Olsen mener denne loven går foran og vil styre hvordan organiseringa blir.

Flaggkommandør Engeness tror ikke at det er noen fare for funskjonene til Kystvakta selv om ledelsen flyttes sammen med Forsvaret sin i Bergen.

- Jeg tror ikke det er noen fare for det. Ledelsen har helt klare rammer og et helt klart oppdrag ovenfor sivile oppgaver, så det tror jeg ikke vil bli et problem, sier Engeness.