– Telen sto nesten to meter ned i jorden, sier Ivar Korneliussen, som har arbeidet på spreng for å tine frosne vannrør.

Korneliussen har drevet Kongsmark Hytteferie, som ligger ved innløpet til Raftsundet,  siden 1995. Han sier at han aldri har opplevd maken til vinter som han har gjort i år.

– Det har vært ekstra spesielt å oppleve at rørene fryser såpass sent på vinteren, sier han.

Fryktet det verste

Vannet frøs søndag for halvannen uke siden, som gjorde at forgreningen til hyttefeltet ble til is. Hytteeieren fryktet at han måtte ringe rundt for å varsle påskegjestene om at oppholdet deres måtte avlyses.

– Det er mange gjengangere som kommer og folk jeg kjenner godt. Det hadde vært veldig trasig og selvsagt fått økonomiske konsekvenser Når rørene først fryser tar det lang tid å tine. Jeg kunne risikert at de ikke var opptint før til St.hans, sier han.

Heldigvis kom vannet tilbake sent mandag kveld. Ved hjelp av sin rørleggersønn ble det orden på sakene, etter hvert.

–Jeg holdt på i nesten 12 timer og fikk det endelig til å renne. Det var en god følelse å vite at jeg slipper å avlyse påsketurismen, sier han.

Tar forholdsregler

Kongsmark Hytteferie har sju hytter og 45 plasser til campingvogner/bobiler. I en vanlig påske er det vanligvis mellom 150 og 200 gjester til stede. I år som tidligere, er det fullbooket.

Korneliussen har allerede begynt å tenke fremover og skal ta sine forholdsregler for å unngå at noe lignende skjer igjen neste år.

– Jeg må prøve å tre en varmekabel inn i hovedledninga, slik at jeg slipper å havne i samme situasjon senere, slår Ivar Korneliussen fast.

Hektisk vinter

Rørleggerne i Vesterålen har hatt sin fylle hyre med å fikse frosne vannrør i løpet av vinteren. Geir Olsen ved Kristian G. Olsen på Melbu, forteller at de har hatt mange oppdrag og har måtte si nei til flere på grunn av manglende kapasitet.

– Vi har brukt mye tid på det og vært mye rundt, sier han.

Ifølge Olsen er det flere måter å forebygge på for å unngå frosne rør.

– Å tre inn en varmekabel i hovedledningen er en mulighet, men ikke den eneste. Det er minst like effektivt å isolere over rørene, sier han.

Bør ha kompetanse

Olsen forteller at en god del har tatt kontakt for å få tips til hvordan de kan løse rørproblemene selv. Skal du ta saken i egne hender, anbefaler Olsen at du bør ha en viss kompetanse før du gyver løs.

– Flere har spurt om råd. Å gjøre det selv er ofte vanskelig dersom det er frossent utvendig. Man kan bruke høytrykkspyler som man kobler på varmtvannstanken, men det kreves en viss teknisk kompetanse for åutføre. Det beste er nok å kontakte rørlegger, slår Geir Olsen fast.

Kongsmark Hytteferie

Årlig omsetning cirka 1,5 millioner kroner

Antall hytte for utleie: 7

Selskapslokale/resepsjon/kafé

Servicehus med dusj, toalett og kjøkken

Kongsmark ligger ved nordsiden i

innløpet av Raftsundet