Tre personer møtte i Vesterålen tingrett mandag til fredag i forrige uke, tiltalt for en omfattende svindel. Hovedtiltalen gikk på at de tre systematisk har lurt seks menn over hele landet for store pengesummer, til sammen drøye 670.000 kroner.

I tillegg var to av de involverte også tiltalt for å ha svindlet 25 personer via salgsgrupper på facebook, der folk har overført penger til dem, men ikke fått varene de ble lovet.

Det er en omfattende sak, med store mengder sakspapirer. Foto: Sanna Drogset Børstad

Fire års fengsel

Den alvorligste påstanden om straff gjelder Kvinne (39). Aktor la ned påstand om fire års fengsel for henne. Hun er to ganger tidligere dømt for bedrageri.

Det har ikke lyktes VOL å få tak i hennes forsvarer, Are Johnsen.

For Kvinne (28) er påstanden fire måneders fengsel.

Hennes forsvarer, Jan Tore Olsborg, ønsker ikke å kommentere saken nærmere.

Forsvarer ba om samfunnsstraff

For Mann (29) har aktor lagt ned påstand om ett års fengsel.

– Han avga ei tilleggsforklaring på siste dag, der han erkjente straffskyld for å ha vært med å ha brukt penger som stammer fra straffbare handlinger, men ikke at han har vært med på kontakten med personer, sier forsvareren til Mann (29), Monica Samland.

På bakgrunn av dette la Samland ned påstand om samfunnsstraff for han.

– Jeg mener at personlige forhold, og erkjennelsen, tilsier at han bør få samfunnsstraff, sier Samland.

Erstatning

I tillegg er det lagt ned påstand om erstatning for alle de fornærmede i saken. For ekteparet Kvinne (39) og Mann (29) gjelder det både i hovedtiltalen og tilleggstiltalen, mens det for Kvinne (28) gjelder kun hovedtiltalen.

Saken gikk over fem dager i forrige uke. Foto: Sanna Drogset Børstad

Årsaken til stor forskjell på påstand om straff for de ulike tiltalte, er de ulike rollene politiet mener de har hatt i svindelen.