– Dette var min første fitnesskonkurranse, så da var det ekstra stas og stikke av gårde med en førsteplass. Føles litt absurd og det har ikke gått helt opp for meg enda, sier Holm til VOL.

Det var forrige helg at Holm vant 1.plassen i Sandefjord Open, i klassen Senior 166. Observante VOL-lesere husker kanskje at en annen vesterålsjente, Amelie Henriksen, også vant en klasse i konkurransen. I motsetning til Henriksen, bor ikke Holm lenger i regionen.

– Jeg kommer fra Sortland og flyttet til Oslo i 2008, for å studere sykepleie. Nå arbeider jeg fast på Oslo skadelegevakt og på sprøyterommet, sier hun.

Cecilie Holm har bodd vekke fra Vesterålen og Sortland i snart ti år. Foto: Privat

Brukte lang tid

29-åringen er forholdsvis fersk i Bikinifitness og forteller at det tok lang tid før hun turte å kaste seg ut på. For fire måneder siden tok hun rev i seilene.

– Uten noe konkret mål innen trening og motivasjon det siste året, ville jeg sette meg et mål selv om det var langt utenfor min komfortsone. Jeg ønsket å utfordre meg selv og prøve noe helt nytt. Jeg møtte opp på åpent hus for uttak til Team Toppform i oktober og er derfor veldig fersk i dette. Jeg startet på diett fjerde november og vært på diett siden, med unntak av en julemiddag. Min første konkurranse var altså sist helg, på Sandefjord Open, forteller hun.

– Men jeg har trent mye styrketrening tidligere og hadde derfor et godt grunnlag før jeg begynte, legger hun til.

Tester viljestyrke

– Hva er det med Bikinifitness som appellerer til deg?

– Det er en måte å utfordre seg selv på, og vise frem hva du har fått til med riktig trening og kosthold. Og man får virkelig testet sin egen selvdisiplin og viljestyrke. Det har vært en utrolig spennende og morsom reise hvor jeg har møtt utrolig mange likesinnede personer. Og jeg må innrømme at det var et skikkelig kick å stå på den scenen å høre folk heie på deg.

–  Hva gikk gjennom hodet ditt da du ble presentert som vinner?

–  Det føles veldig godt å vinne, da ser man at med riktig dedikasjon og motivasjon så kan man nå målene man setter, og dette gav absolutt mersmak. Men det er utrolig viktig å velge et team som følger deg opp på trening og kosthold. Jeg er veldig fornøyd med Team Toppform. Vi har hatt mange samlinger hver uke der jeg har truffet utrolig mange hyggelige og vennlige atleter, og gode imøtekommende coacher som virkelig bryr seg om deg. De har vært profesjonelle hele veien og jeg kan i stor grad takke dem for at jeg fikk den pokalen. Men jeg har selvsagt lagt ned mange timer med hardt arbeid i dette selv, så jobben er det jeg som har gjort, med god støtte fra teamet, familie, venner og bekjente.

Cecilie Holm poserer på scenen under Sandefjord Open. Foto: Klasbu -www.candomedia.no

Trener nesten hver dag

–  Hvordan ser en vanlig treningsdag ut?

En vanlig dag er stort opp fylt opp med jobb, turer med hundene mine og prepping av mat. Jeg lager stort sett opp middager for to-tre dager fremover, så kjøleskapet er fylt opp med matbokser som er lett tilgjengelig. Trening må jeg prioritere, og det handler om å være strukturert i planleggingen av dagen. Jeg trener stort sett 1,5 time 5-6 ganger i uken. Kosthold er alt. Det eneste jeg har forandret fra min «vanlige» kropp, er at jeg har økt menge protein og gått ned på mengde karbohydrater. Som igjen gjør at du øker forbrenningen. Jeg spiser faktisk mer mengde mat nå enn jeg ellers ville gjort.  Siden i oktober i fjor, da jeg startet på konkurransedietten, har jeg gått ned 12 kilo

– Hva har du lært etter noen måneder med intens trening og diett, og som endte med topplassering?

Jeg har lært mye av dette, ting jeg ikke visste fra før. Du må ofre en del kos og samvær. Det er ikke like lett å være med på cafe med venninner eller være i bursdager til familie og venner da mat og drikke utgår og du alltid må ha med deg egen matboks, og holde deg til dietten til enhver tid.

Mer å gå på

–  Hva ønsker du å oppnå innen Bikinifitness på sikt?

–  Mitt mål var å utfordre meg selv og det å faktisk tørre å stå på den scenen, dette gav meg mer motivasjon for å bli bedre for å sikte høyere og lage nye mål.

–  Hva mener du selv er dine styrker og svakheter i bikinifitness?

– Må gå for tilbakemeldingene her, og hva jeg har hørt. Men de sier jeg har en god fysikk for sporten og veldig potensiale dersom jeg klarer å bygge litt mer muskelmasse i  både ben og overkropp. Blir heller ikke utlært i poseringer, så det må jeg øve mer på.

Anonym idrett

– Bikinifitness får forholdsvis lite pressedekning. Føler du idretten burde vært mer synlig og hatt høyere status?

– Det er relativt ferskt i Norge så det er forståelig at det ikke har det store pressedekning enda, og kan også forstå at det kan ha fordommer mot kroppspress. Men jeg har virkelig lært masse om meg selv og dette har vært utrolig spennende. Jeg har blitt sterkere fysisk, lært mer om kosthold, og tiden fremover vil jeg sette mer fokus på et sunnere og mer proteinrik kost. Så jeg håper med fremtiden at flere får øynene opp for denne sporten, da det har med seg så mye positivt. Men jeg føler det er viktig å understreke at den kroppen jeg står med på scenen ikke er min helårskropp, siden jeg har en såkalt «offseason og en onseason form» . I forbindelse med en offseason form kan man spise godt og ha masse overskudd til harde treningsøkter og bygge mer muskler. Når du er i onseason form, spisser du formen til en bestemt tid. Og mens man i alle andre idretter yter maks før en konkurranse, er det mer fokus på kosthold i Bikinifitness, for å få mest mulig muskler og minst mulig fett på kroppen uten at det er usunt.

Cecilie Holm etter at hun mottok førstepremien i sin klasse i Sandefjord Open. Foto: Klasbu -www.candomedia.no

– Hva er forholdet til Vesterålen ditt i dag?

– Jeg er jo oppvokst der så det vil alltid være mitt barndomshjem. Jeg savner selvfølgelig den flotte naturen og har jo masse venner og noe familie som jeg dessverre ser alt for sjeldent. Jeg er hjemme en til to ganger i året. Og hvem vet, kanskje jeg flytter tilbake med tiden.