Flere vesterålinger ble valgt inn på Stortinget mandag. I tillegg til Willfred Nordlund (Sp) fra Sortland og Kjell-Børge Freiberg (Frp) fra Hadsel, som representerer sine partier for Nordlandsbenken, har Hårek Elvenes (H) blitt valgt inn for Akershus.

Fjerdemann er Geir Adelsten Iversen. Han flyttet opprinnelig til Finnmark for å ro fiske i det som skulle være en liten stund.

Han bor imidlertid enda der, og nå har han kommet inn på Stortinget som representant for Senterpartiet i Finnmark.

Har vært ordfører

Det var ikke før i voksen alder, da barna ble voksne, at han gikk inn i politikken, og han var ordfører i Hasvik fra 2003 til 2007.

– Da fant jeg ut at jeg hadde tid og mulighet til å reise og bruke tid på det. Jeg ønsket å være med å påvirke, og jeg fant ut at det er greit med litt ballast. Men det har vært mye jobb og mange som har stått på nå, og vi har nytt godt av jobben med kystopprøret og «Æ e andværing». Nå skal vi gjenreise kysten, og kampen fortsetter, mener han.

Fisk og flystasjon

Nå er han klar for Stortinget de neste fire årene, og han vet hvilke saker han ønsker å jobbe med.

– Jeg må flytte til Oslo, men jeg skal få det til å gå. Jeg er nå på topp og har mulighet til å påvirke. Jeg er opptatt av de nære ting, slike ting som jeg allerede har nevnt. Så blir jeg å ha fokus på fiskeri, og det at vi ikke skal miste rettighetene til fisken. Vi må gjøre noe med prisgaloppen som foregår. Jeg er veldig glad for å ha kommet inn og at Senterpartiet gjorde et bra valg, men det kunne vært bedre, og hadde vi hatt flertall, kunne vi gjort om dette med Andøya Flystasjon. Det er enda muligheter, men det blir vanskelig, sier han.

Ungdom og kultur

Etter å ha rodd fiske, tok han etter hvert lærerskolen. Han har jobbet som skolesjef, flyktningkonsulent og har vært med på et vindkraftprosjekt.

Iversen har også vært kulturkonsulent, hvor han fokuserte på ungdommer. Han startet havfiskefestival, etter form fra den han kjente til fra hjemme på Andenes. Han startet også en slags Rock Mot Rus-festival, som i dag heter Sørøyrock.

– Det var litt samme form. Den gang var det et rusfritt arrangement, slik er det ikke i dag, forklarer han.

Onkelen til Geir er et kjent fjes i Andøysamfunnet. Leif A. Iversen har tidligere vært ordfører for Høyre.

– Jeg er stolt av at han kommet så langt. Vi har holdt god kontakt, og jeg ar ønsket han lykke til. Det har vært et spennende valg i Finnmark, som jeg har fulgt med på. Senterpartiet har hatt stor fremgang, så han har fulgt strømmen, sier "onkel Leif".