I en ny budsjettlekkasje fredag, siste hverdag før lokalvalget, lanserte regjeringen en ordning hvor de med én milliard per år, i åtte år skal bidra til kommuner som gjør investeringer i arealer og utstyr til praktiske fag og økt variasjon i skolehverdagen.

I pressemeldingen fra regjeringspartiene heter det blant annet at «kommunene kan få rentekompensasjon for varige investeringer i læringsarealer og større utstyr som bidrar til mer praktisk og variert skole. Dette inkluderer utvielse, ombygg, og rehabilitering av eksisterende areal, nye tilbygg, samt utstyr som krever større investeringer».

Perfekt tidspunkt

Sortland barneskole har et stort behov for vedlikehold. Nå loves ressurser fra regjeringen som kanskje kan komme Sortland kommune tilgode i den prosessen, mener Arbeiderpartiet. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Denne ordningen dukker opp på et perfekt tidspunkt, mener Sortland Arbeiderparti, og sikter til at politikerne i Sortland har bestilt en gjennomgang av oppgraderingsbehov ved alle skolebygg i kommunen.

– Det er jo utrolig god timing i forhold til behovet i Sortland, sier Arbeiderpartiets Fred Frivåg.

– Administrasjonen ble jo bedt i juni om å komme med en vedlikeholdsplan for skolene. Dette vil være en unik mulighet til å få dette til, sier partiets ordførerkandidat Tove Mette Bjørkmo.

Hun mener dette gjør at utbedringene av skolebygg kan komme i gang raskere enn man har trodd.

– Kommunestyret har tatt innover seg at det blir ikke bygget ny skole på Sortland i neste periode, derfor er vi nødt til å gjøre utbedringer på de eksisterende skolebyggene, sier Frivåg.

Kan gjøre arbeidet raskere

Akkurat hvordan kompensasjonen vil bli utformet og hvor mye Sortland kommune kan forvente seg er enda uklart. Ordningen vil bli administrert gjennom Husbanken.

Bjørkmo mener kommunen nå må ta med seg denne nyheten i arbeidet med en vedlikeholds- og utbedringsplan for skolebygningene i Sortland, og at ordningen trolig vil treffe en del av tiltakene som man uansett må gjøre, slik at kommunen kanskje både kan spare penger på oppgraderingene, og få mulighet for ytterligere utbedringer.

Pratisk undervisning viktig

Arbeiderpartipolitikerne mener det er viktig som regjeringen nå gjør, å styrke den praktiske læringen i skolehverdagen.

– I min tid hadde vi sløyd med materialer som vi faktisk kunne lage noe av, sier Frivåg.

– Jeg tror det kan være med og hjelpe flere unge til å fullføre skolen, sier Bjørkmo, som påpeker at dette er en utfordring også i Sortland.

Hundretusener til Sortlandshjelpa

Elias Heggelund, Lill-Kristin Johannessen, Sandra Tønne og Tove Mette Bjørkmo fra Sortland Arbeiderparti. Foto: Ole-Kristian Anfinsen

Bjørkmo og partifellene kunne også markere at Sortlandshjelpa er tilgodesett av regjeringen. Regjeringen annonserte fredag at de ønsker å styrke lavterskeltilbud til psykiatri, og nettopp Sortlandshjelpa er et av tilbudene som trekkes frem av regjeringen som en god måte å gjøre det på, ifølge Bjørkmo.

Ordførerkandidaten forteller at Sortlandshjelpa vil få 302.000 kroner til å styrke arbeidet sitt i neste års statsbudsjett.

– Det vil være et fantastisk bidrag til den jobben som skal gjøres der. Det er en kjempenyhet.