Legene i Øksnes har flere ganger bedt om dialog om deres lønnsform. I dag driver alle, bortsett fra kommuneoverlegen, sin egen virksomhet som selvstendig næringsdrivende, samlet i en gruppepraksis ved legekontoret på Myre. Det vil si at legene i tillegg til pasientoppgaver, også må drive sin egen bedrift. I fjor kom de med en formell henvendelse til rådmannen, og ba om at fastlønnsavtaler ble vurdert. De mente det kunne bidra til å skape mer stabilitet ved legekontoret og gjøre kommunen mer attraktiv for leger.

Da rådmannen la frem saken for politisk behandling i fjor høst, rådet hun politikerne om å si nei til dette. Saken kom imidlertid ikke lenger enn til hovedutvalg for helse og sosial, før den ble stoppet. Hovedutvalget mente saken var for dårlig utredet, og sendte den tilbake til administrasjonen. De ba blant annet om mer informasjon om økonomiske konsekvenser.

Kan bli billigere

Nå har rådmannen sett på saken på nytt, og denne uken skal hovedutvalget igjen ta stilling til saken. Rådmannen har i sin innstilling landet på samme konklusjon som sist, at dagens lønnsform bør videreføres.

Ifølge saksfremlegget har administrasjonen siden sist vært i nye møter med Legeforeningen, som har kommet med nye innspill, og nedjustert lønnskravet.

Som sist mener rådmannen likevel det er vanskelig å si noe om økonomiske konsekvenser av et vedtak som endrer lønnsformen. Det er likevel gjort beregninger for å gi et bilde av hva fastlønn kan bety i utgifter og inntekter for kommunen.

Per 1. august i fjor hadde kommunen 2,5 millioner kroner i utgifter til fastlønn og offentlige oppgaver for legene. Ved overgang til fastlønn vil utgiftene til kommunen, ifølge saksfremlegget, øke til 10 millioner kroner. Men et slikt grep betyr også økte inntekter, da det ved overgang til fastlønn er kommunen som beholder det meste av inntektene legene får fra egenandeler og refusjoner.

Basert på reelle tall for to av øksneslegene, er det laget prognoser for inntjening. Hvis alle legene tjener like mye som disse, kan kommunen få en årlig inntekt på i overkant av 8 millioner kroner. Da er tapt inntekt for 10 kursdager og 2 uker lønnet permisjon fratrukket, som ifølge saksfremlegget har vært et krav.

Med disse tallene vil kommunens utgifter bli 1,9 millioner kroner i året ved innføring av fastlønn, altså mindre enn det man har i dag.

– Forutsetter høy produktivitet

Fra rådmannens antydes det en bekymring for at legenes produktivitet skal gå ned ved overgang til fastlønn, selv om legene selv avviser dette.

– De økonomiske beregningene som er gjort i saksfremlegget baseres på høy produktivitet, og derav høy inntjening hos legene. Skal de økonomiske konsekvensene for kommunen bli som skissert må det forventes slik inntjening også ved en overgang til fastlønn, skriver rådmannen i saksfremlegget.

Fra administrasjonen pekes det også på at en ny lønnsform vil generere et årlig avtalefestet fravær på til sammen 56 uker for de seks legene, samt at kommunen må ta utgiftene dersom legene er borte på grunn av egen eller sine barns sykdom.

Frykter at flere slutter

Situasjonen ved legekontoret på Myre har over tid vært krevende, og stort arbeidspress på flere av legene førte i fjor vinter til en situasjon hvor man var nær ved å miste tre av legene. De ble inngått en avtale hvor kommunen fikk frist på seg til å utbedre strukturen ved legekontoret til utgangen av 2017.

Lønnsform var ikke en del av saken, men har kommet i ettertid, og kommuneoverlege Ellen B. Pedersen sa til VOL i september at hun fryktet flere av legene i Øksnes ville slutte om lønnsformen forble uendret.

– Unge leger ønsker ikke å være forretningsdrivende. Vi er ikke utdannet økonomer, men vil heller bruke kunnskapen vi har til faget vårt. De aller fleste selvstendig næringsdrivende leger sitter igjen daglig etter ordinær arbeidstid for å føre regnskap, og det kan ta flere timer. Det er ikke dette vi ønsker å bruke tida vår på. Skal vi rekruttere og holde på leger i Øksnes, i en situasjon hvor det til og med i storbyene er mangel på fastleger, må vi ha noe å tilby, som gode arbeidsvilkår og fast lønn, sa Pedersen til VOL.

Samme konklusjon som sist

Til tross for dette er altså rådmannens vurdering likevel den samme som sist. Selv om man erkjenner at endret lønnsform kan lette arbeidshverdagen for legene, ved at de fullt og helt kan konsentrere seg om pasientoppgaver, mener rådmannen man ikke kan forutsi om fastlønn vil føre til mer stabilitet ved legekontoret.

– Rådmannen har forståelse for at fastlegene har mange utfordringer og mye arbeid i sin hverdag. Konsekvensene av en eventuell endring av lønnsform for fastlegene er usikre. Kommunen bør følge med på evt nasjonale endringer vedrørende fastlegeordningen (avtaleverk eller politisk), og avvente en eventuell endring av lønnsform til de sentrale parter har konkludert, skriver rådmannen i sin konklusjon og anbefaler at dagens antall legehjemler og lønnsform videreføres.