I 2016 ble arbeidene med Vestre havn på Andenes avsluttet. Prosjektet kom på 35 millioner kroner, rundt fem millioner mer enn først planlagt.

Andøy kommune fikk 14,7 millioner kroner i tilskudd fra Kystverket til prosjektet. I tillegg skulle Hvalsafari, Jangaard Export og Andenes Båtservice dekke åtte millioner kroner i fellesskap. Hvalsafari skulle dekke 1,416 millioner kroner, Andenes båtservice 2,880 millioner kroner mens Jangaard Export skulle dekke 3,704 millioner kroner.

Uenige om fordeling

De tre private aktørene er imidlertid uenige seg mellom om fordelingen av de åtte millionene.

Torsdag ble derfor avholdt et møte med aktørene og ordfører Jonni Solsvik for å forsøke å løse floken. Men resultatet uteble.

– Alle tre aktørene er enige om at de skal være med å betale åtte millioner kroner. Det er fortsatt uenighet om hvordan dette skal fordeles. I tillegg har Hvalsafari AS varslet at prosjektet ikke er blitt slik man hadde tenkt, og at man ikke vil betale før dette er ordnet, sier Solsvik.

Forholdene Hvalsafari og Geir Maan har tatt opp, er drag ved kaia ved kvalsenteret på Andenes og manøverforhold inn mot kaia.

Kystverket

– Hvalsafari sier at man ikke kan betale før man får en garanti om de forholdene man ønsker rettet, blir rettet på i forbindelse med det store havneprosjektet som er planlagt, sier Solsvik.

Partene ble enige om at man vil ha Kystverket på besøk i den videre prosessen.

– Jeg skal ta initiativ til at Kystverket kommer hit og tar en runde med aktørene om hvordan utfordringene som er kan løses når hovedprosjektet er på plass. Ellers var det et bra møte, og de tre aktørene er fornøyd med at kommunen tok merkostnadene for mudringen i Vestre havn, sier Solsvik.