Hvorfor stiller du som ordførerkandidat?

Malin Torset Abrahamsen, Miljøpartiet De Grønne

Politikken i Andøy trenger et skifte i perspektiv og verdier, og det er det bare Andøy MDG som kan levere. Vår politikk er basert på solidaritet - ikke bare med våre nærmeste, men med alle som lever i dag, med natur og dyr og med framtidige generasjoner. Jeg stiller til valg som ordførerkandidat fordi jeg vet at løsningene for en god hverdag og en bærekraftig fremtid finnes i vår politikk. Vi kan ikke overlate ansvaret med å peke ut en retning for fremtiden til partier som prioriterer kortsiktig vekst over langsiktig livskvalitet.

Malin Torset Abrahamsen, Miljøpartiet De Grønne Foto: Tony Gulla Sivertsen

Jitse Buitink, SV

Vi må skifte kurs. Ungdommen trives ikke, folk flytter og vi har en alt for dårlig beredskap. Noen må tørre å si nei til alt vi nå vet ikke fungerer. Jeg tørr å si nei. Nei til å legge ned ungdomstrinnet i Risøyhamn, nei til flere turister før vi har offentlige toaletter, nei til 90 millioner til The Whale og nei til flere direktører.

Og vi trenger noen som kan være modig å ta de tøffe abgjørelsene. En som er ydmyk nok til å ta opp telefonen og be folk flytte hjem. En som sørger for at alle de som behøver hjelp og omsorg når strømmen går, sørger for det i stedet for å kjøre hjem.

Jeg vil være den personen. Jeg vil ringe de som har dratt fordi de har følt seg dårlig behandlet, de som trenger tilrettelegging og jeg vil lytte til alle. Jeg gjør det nå, og jeg skal fortsette med det.

Matz Abrahamsen, Høyre

Jeg stiller som ordførerkandidat i Andøy fordi det er enorme muligheter i Andøy, og at jeg vil påvirke dette slik at Andøy blir en bedre plass å bo.

Gard Lehne Borch Michalsen, Venstre

Jeg stiller til valg for fordi jeg har lyst til å bidra med ideer, erfaring, engasjement og kompetanse for at Andøy skal bli et enda bedre sted å bo. Og fordi jeg mener Venstre har den beste politikken – ikke minst for et lokalsamfunn som vår kommune. Vi jakter alltid de beste løsningene, uten å være låst til politiske ideologier. Vi må få tilbake kommunestyret som et politisk verksted for samarbeid, ikke et sted hvor vi først og fremst driver taktisk opposisjonspolitikk.

Gard Lehne Michalsen, Andøy Venstre. Foto: privat

Hvilke tre saker blir de viktigste for deg og ditt parti de neste fire årene?

Matz Abrahamsen, Høyre:

  • Jobbe for attraktiv boligutvikling

  • Jobbe for gode møteplasser for barn, ungdom og unge voksne

  • Jobbe for nye arbeidsplasser og attraktive arbeidsplasser

Matz Abrahamsen er Høyres ordførerkandidat i Andøy. Foto: Privat

Malin Torset Abrahamsen, Miljøpartiet De Grønne

  1. Natur og friluftsliv: Man trenger ikke å være et friluftsmenneske for å se at naturen i kommunen er – sammen med folkene - vår viktigste verdi. For folk er det hverdagsglede og folkehelse, og for næringslivet – særlig primærnæringene og turistnæringen – er det selve livsgrunnlaget. Derfor vil vi begrense telting eller bobil-parkering der det vil skade naturen eller lokalsamfunnet. Vi vil bevare friluftsliv og naturområder - nedbygging av natur må bety restaurering av andre naturområder. Vi vil ha en kommunal plan for miljø og klimatilpasning, slik at vi kan sikre både folk og næringsliv i en tid med mye endringer. Og kommunen må tilby gratis rådgivning fra energikonsulent til privatpersoner.

  2. Gode lokalsamfunn: Vi vil skape et bærekraftig og inkluderende lokalsamfunn ved å legge til rette for gode, tilgjengelige møteplasser, og styrke kultur- og frivillighetsarbeidet. Det betyr for eksempel å styrke satsingen på ungdom gjennom etableringen av ungdommens hus. Det betyr også å satse på gode møteplasser for hele befolkningen, i hele kommunen, som kan oppfordre til samhandling, kreativitet, læring og delingskultur.

  3. Åpenhet og inkludering: Vi ønsker å styrke demokratiet gjennom mer åpenhet. Vi vil passe på at unge i kommunen blir hørt ved å gi ungdomsrådet forslagsrett i kommunestyret, og vi vil at politikken skal bli grundigere, mer åpen og involvere flere mennesker ved å innføre utvalgsmodellen. Vi vil forbedre innsikten i politiske saker og kommunens økonomi, og innføre et lobbyregister slik at vi får mer åpenhet rundt hvordan politikken i kommunen påvirkes. Gjennom disse tiltakene håper vi i Andøy MDG å skape et mer inkluderende samfunn der innbyggerne har større innflytelse over beslutningene som påvirker livene deres.

Jitse Buitink, SV

  • Sikre beredskapen. Strømforsyning, vannforsyning og matforsyning. Utrykkningsenhetene må styrkes. Andenes Havn må utbedres.

  • Vi må få en økonomi som gjør at den skaper trygghet og glede, ikke frykt og sorg. Jeg vil sørge for større statlige overføringer og mindre innbyggerbetalinger. Jeg har en plan. Økonomi er også en bli-lystfaktor.

  • Vi må sørge for at de kommunalt ansatte ikke slites ut. På kort sikt må vi løse det med å la enhetslederne få større makt slik at vi får folk tilbake i yrkene sine. På lang sikt må vi bygge nye gode institusjoner som Andøyheimen.

Jitse Buitink, ordførerkandidat for Andøy SV. Foto: Andøy SV/ Ingrid Stavrum

Gard Lehne Borch Michalsen, Venstre

  1. Skole, barnehage, helse og omsorg – med særlig fokus på å beholde og utvikle flinke ansatte. Vi må snu fokus fra rekruttering til lojalitet. Det handler om blant annet lønn, kompetanse og arbeidstid. Selvsagt i tett samarbeid med ansatte og tillitsvalgte.

  2. Et grønnere Andøy – hvor vi også tar vare på naturen. Vi går inn i en tid med stor utvikling og mange store planer. Da må vi sikre at både overordnet planverk og reguleringsplaner også tar hensyn til natur, vern, myr og de varige verdiene i Andøy.

  3. Fortsatt høyt utviklingstempo – Andøy kommune har gjort enormt mye de siste årene, men videre vekst kommer ikke av seg selv. Vi må sette full fart på kritiske infrastrukturprosjekter som Andenes Havn. Og så må vi ta tenke nytt om boligbygging.

VOL har sendt henvendelse til alle ordførerkandidatene i kommunen, men ikke alle har svart.