Hvorfor stiller du som ordførerkandidat?

Maroun Abou Zeid, Fremskrittspartiet

Jeg vil gjerne være med på å gjøre en forskjell. Jeg ønsker at Sortland skal være en attraktiv plass å bo gjennom hele livet fra man er ung til man blir gammel. Jeg ønsker å engasjere meg politisk for å gi folk og bedrifter en enklere hverdag, og gjøre Sortland til en enda bedre by å bo i. Det handler om å finne gode løsninger som gir folk flest en enklere og tryggere hverdag.

Maroun Abou Zeid, ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Sortland. Foto: privat

Sigrid Randers-Pehrson, Sosialistisk Venstreparti

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg tror politikken i Sortland trenger uredde mennesker med engasjement og visjoner.

Sigrid Randers-Pehrson er ordførerkandidat for Sortland SV. Foto: Arkiv/Torbjørn Brovold

Christoffer Ellingsen, Rødt

I Rødt kaller vi det 1.kandidat og ikke ordførerkandidat. Det er ut fra at vi erkjenner at vi ikke kommer til å få ordfører fra Rødt nå. Det er også utfra at vi heller ikke ønsker å ha ordfører fra Rødt nå.

Det betyr ikke at vi aldri kan tenke oss å ha ordfører i framtida.

Dagens politiske landskap er slik at å være ordfører fra Rødt ville tvinge oss i en posisjon som fratar oss det viktigste i vår rolle i dag. Det er å kunne føre fram vår egen politikk uten å måtte være bundet på hender og føtter av handel med andre politiske partier, vedtatte planer og rammer som i dag vil være sterkt begrensende for å synliggjøre hva Rødt står for. De siste periodene har denne friere rollen vi har hatt, kunne ta opp saker som ellers ikke er på dagsorden og å fremme forslag som hverken andre partier eller administrasjon i kommunen legger fram.

Viktige eksempel på det er avsløringene som innbyggerne har tatt opp som gjelder både noen utbyggers- og entreprenørers og kommunes uakseptable framferd mot natur/miljø og innbyggere.

Rødt oppfatter at grunnen til at mange kommer til oss med det, er fordi vi følger opp sakene og ikke gir oss før avklaringer er på plass. Vi handler blant annet utfra likhets- og rettferdighets forhold. Rødt er kun bundet av avtaler med de som gir oss tips og at vi lover å følge opp. Dette SKAL vi fortsette med. Med det får innbyggere mer makt gjennom sine innspill til oss. For oss er dette en sentral del av lokaldemokratiet og kommer som viktig tillegg til kommunevalget hvert 4. år.

Å fortsatt være stor nok til å ha plass i formannskapet, er derfor slik vi vurdere det, viktig også for de fleste innbyggerne. Det er viktigere enn å kjempe om ordfører/varaordfører verv.

Rødt er sjølsagt ikke mot å ha samarbeid med andre dersom det tjener til å fremme det vi sjøl står for og få gjennomført saker utfra det.

Christoffer Ellingsen, 1. kandidat for Sortland Rødt. Foto: Privat

Jørn Martinussen, Venstre

Politikk er en av mine store interesser Jeg har et sterkt ønske om å bidra til å hente ut det potensialet jeg mener kommunen har til videre utvikling og vekst.

Grete Ellingsen, Høyre

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi; Jeg vil jobbe for at alle som bor i Sortland trives og har det så bra som mulig! Sortland har massevis av muligheter til å utvikle seg fremover. De mulighetene ønsker jeg å gripe fatt i og jeg har med meg en fantastisk gjeng med folk i alle aldre fra hele kommunen som står klare til dyst – for hele Sortland - for alle i Sortland. Jeg lover innbyggerne mitt fulle engasjement og energi for det som er viktig for dem, - og det skal jeg ha hver eneste dag de neste fire årene. Jeg håper å få muligheten til å en være en aktiv, synlig og tilstedeværende ordfører som bruker mest tid i og for Sortland.

Grete Ellingsen, ordførerkandidat for Sortland Høyre. Foto: Arkiv/Rune Nybrott Hals

Toine C. Sannes, Miljøpartiet De Grønne

Denne gangen stiller jeg som førstekandidat, ikke ordførerkandidat. Jeg brenner for Vesterålen, og i min jobb i et rakettfirma vil jeg bidra til å sette regionen på Europakartet, noe som vil få enorm betydning for regionen som arbeidsmarked. Som igjen vil bety muligheter for positiv utvikling i folketallet.  Miljøpartiet De Grønne søker innflytelse, og som partiets førstekandidat vil jeg jobbe for at MDG sin politikk i sterkere grad får prege sortlandspolitikken.

Tove Mette Bjørkmo, Arbeiderpartiet

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg vil jobbe for hele Sortlands befolkning, slik jeg har gjort over mange år som kommunepolitiker. Jeg har vært med på en lang reise i Sortland, og ser at det er mange flere muligheter for Sortland framover i tid. Det er et spennende næringsliv, som jeg veldig gjerne vil være døråpner for. Det er mange flotte barn- og unge som jeg vil bidra til får en god og trygg oppvekst. Det er viktig å være med å bidra til at de eldre får en trygg og god omsorg. Jeg ønsker å være en god talsperson for Sortlands innbyggerne og jobbe for det beste for ALLE.

Tove Mette Bjørkmo, ordførerkandidat for Sortland Ap. Foto: Arkiv/Rune Nybrott Hals

Rune Stigen Kvannli, Senterpartiet

Jeg stiller som ordfører fordi jeg ønsker å styrke laget rundt barnet så tidlig som mulig. Vi må snu trenden med frafall i videregående skole og forbygge utfordringene med psykisk helse blant barn og unge i Vesterålen. Jeg ønsker å bidra til et fritidstilbud for alle, enten det er fotball, friidrett, svømming, eller motorcross og mekking. Vi må ta vare på det enorme potensialet som ligger i alle som vokser opp i Sortland og Vesterålen - også de som har en liten Emil i Lønneberget i seg. Det er gledelig at eldre sikres et godt tilbud i nytt sykehjem, barn og unge får et bedre halltilbud, men vi skal gjøre mer! Nærskolene skal utvikles til beste for lærere og elever. Ansatte skal sikres hele stillinger. Vi skal lytte til de ansatte i hele kommunen. De vet hvor skoen trykker. Vi vil sikre hensynet til friluftsliv i nærmarka. Dette betyr at Sortland Senterparti vil sikre friluftsinteressene i Lamarkbakken og Rundheia mot utbygging.

Hvilke tre saker blir de viktigste for deg og ditt parti de neste fire årene?

Christoffer Ellingsen, Rødt

1. Bekjempe fattigdom, usosiale, uverdige forhold og forskjellsutviklinga i samfunnet

2. Styrke arbeidet for å hindre naturødeleggelser og ta tiltak mot klima-/energi utfordringene

3. Bidra til økt engasjement blant folk og demokrati for folk – det er nødvendig for å kunne løse de 2 første oppgavene og andre viktige oppgaver.

Under alle de 3 viktigste sakene som er nevnt her, er det mange konkrete forhold vi vil kjempe for. For å nevne NOEN som kan være mulige innafor de økonomiske rammene vi har og vi forutsetter kommunen vil få:

  • Jobbe for å øke minstesatsene for økonomisk sosialhjelp og andre støtte ordninger.

  • Nytt sykehjem med styrka tilbud til eldre/syke,

  • Søke bedre boforhold for vanskeligstilte,

  • Skole/barnehage/SFO med flere kompetente voksne og gode bygninger,

  • Følge opp nye tilbud for å bekjempe utenforskap, psykisk uhelse, rusutfordringer.

  • Øke det allsidige fritidstilbudet gjennom blant annet ny stor hall.

  • Legge bedre til rette for at innbyggere får god oppfølging fra kommunen og gi styrka mulighet til å påvirke avgjørelser som angår dem.

Maroun Abou Zeid, Fremskrittspartiet

  1. Oppvekst: Gjøre Sortland til en bedre by å vokse opp i

  2. Eldreomsorg: Flere demensplasser og mat til hjemmeboende eldre

  3. Unge: Ruste opp skolene og få flere lavterskeltilbud til unge

Sigrid Randers-Pehrson, Sosialistisk Venstreparti

De tre viktigste sakene i perioden blir klima, oppvekst og fattigdomsproblematikk. Disse kan konkretiseres mye mer, men klimasaken innebærer å ruste hele vår infrastruktur for endringer. Oppvekstsaken kommer til å handle om skole, kultur og utenforskap. Og når det gjelder fattigdom, så er landet inne i ei dyrtid, og Sortland er et pressområde med innflytting og høye boligpriser. Det vil bli merkbart at barn trenger skolemat, at innbyggerne vil få bruk for sosiale ytelser og at nye arenaer må etableres for å ivareta alle.

Jørn Martinussen, Venstre

  1. Vi vil skape ei framtid med frihet og muligheter for alle. Derfor satser vi på skolen. Vi har stor tro på at Sortland vil vokse. En kritisk suksessfaktor er godt læringsmiljø og kvalitet i sortlandsskolen og to barneskoler i byen.

  2. Miljø, klima og natur. Vi vil skape ei grønn framtid, med bl.a. vern av nærmarka og bystranda. Vår tids viktigste politiske problemstilling er hvordan vi løser klimakrisen. Alle må bidra i klimadugnaden ved å kutte utslipp.

  3. Næringsutvikling. Sortlands framtid avhenger av at det skapes nye arbeidsplasser. Derfor satser vi jobbskaping.

Jørn Martinussen, ordførerkandidat for Sortland Venstre. Foto: Innsendt

Grete Ellingsen, Høyre

  1. Barn- og unges oppvekstsvilkår: Får vi flertall så skal vi innføre garanti for at alle barn over 1 år skal få barnehageplass på dagen. Vi skal beholde og styrke alle barneskolene i kommunen. Vi skal bygge ny, stor flerbrukshall i Lamarka med to håndballflater.

  2. Helsetilbud og eldreomsorg. Vi må realisere det nye sykehjemmet i Lamarka på en best mulig måte. Vi må styrke helsetilbudet spesielt innen psykisk helse og rus. I eldreomsorgen må vi bedre tilrettelegge for at man kan bo lengre hjemme hvis man ønsker dette, f.eks ved at man kan få levert sunn og god mat heim

  3. Sortland må igjen komme på offensiven: Vi må få en mye bedre og raskere saksbehandling i kommunen. Vi må aktivt tilrettelegge for nye tomter og boliger. Bjørklundveien skal realiseres og Vesterålsgata skal oppgraderes uten bruk av bompenger. Gang-sykkelvei skal ferdigstilles for Sigerfjord – Strand – Sortlandsbrua.

Toine C. Sannes, Miljøpartiet De Grønne

  1. Bedre økonomisk styring. Fordi økonomien ligger til grunn for alle de andre tingene vi har lyst å gjøre. Det hjelper ikke å ha mange fine tanker og politiske ønsker, om ikke økonomien tillater det. Vi har gjennom flere år fått advarsler fra kommunens administrasjon om at Sortland ikke har en bærekraftig økonomi, dette må vi få i orden.

  2. Et varmere samfunn som har plass til alle, og som tar vare på dem som trenger det mest. I dette legger jeg: motvirke sosial ulikhet, forebygge psykisk uhelse, en god oppvekst og alderdom, motvirke ensomhet i alle aldre og styrke frivilligheten.

  3. Ta vare på naturen som vi er så glade i og bidra i klimakampen. Ikke bygge ned nærmarka, ikke bygge i myra, beholde Bystranda, gode samferdselsløsninger som både gjør det lettere for innbyggerne og samtidig kutter klimagassutslipp. Få på plass et klimabudsjett og regnskap.

Toine C. Sannes, førstekandidat for MDG Sortland. Foto: Pressefoto

Tove Mette Bjørkmo, Arbeiderpartiet

  1. En god oppvekst for alle, både på skole, i barnehage og på fritida.  Videre jobbe for at vi har et godt og trygt miljø i Sortland der Sortlandshjelpa er et viktig bidrag og fortsatt satse på at alle får hjelp når de trenger det

  2. En god eldreomsorg og få bygd nytt sykehjem. Vi skal doble dagaktivitetstilbudet.

  3. Bygge ny flerbrukshall, og det vil være et viktig bidrag for å gi bedre tilbud til mange flere som vil være aktive. Det vil også ha en forebyggende effekt

Rune Stigen Kvannli, Senterpartiet

Jeg brenner for en trygg og god oppvekst for barn og ungdom i hele Sortland. Laget fra Sortland Senterparti er en fantastisk gjeng med lang fartstid fra frivilligheten og skole og oppvekstsektoren for ikke å snakke om privat næringsliv. Vi vil sikre ei trygg økonomisk styring som gir oss handlingsrom til å gi alle Sortlendinger en bedre hverdag.

Rune Stigen Kvannli, ordførerkandidat for Sortland Senterparti. Foto: Rune Nybrott Hals

VOL har sendt henvendelse til alle ordførerkandidatene i kommunen, men ikke alle har svart.