Hvorfor stiller du som ordførerkandidat?

Atle Nielsen, Sosialistisk Venstreparti

Jeg stiller til valg fordi Hadsel trenger politikere som jobber for rettferdighet og inkludering, mot sosial ulikhet og som tar klimakampen på alvor. I tillegg kan jeg bringe friskt blod inn i en kommunestyresal som trenger litt utlufting.

Kristin Fjærvoll, Industri- og næringspartiet

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg vil endre hadselpolitikken til det bedre, og ønsker å styrke helse, næring og velferd.

Jeg vil jobbe målrettet i langsiktig kommuneplanlegging slik at det ikke oppstår konflikt mellom næringsliv og boligstrøk.

Jeg vil være en lydhør og pragmatisk ordfører som søker kunnskap hos kompetansen når større avgjørelser skal belyses i kommunestyresalen.

Kristin Fjærvoll, ordførerkandidat for Industri- og næringspartiet. Foto: Elisabeth Bergquist

Torbjørn Moldestad, Miljøpartiet De Grønne

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg mener at MDG og jeg har mye å bidra med i hadselpolitikken. Vi vil først og fremst fortsette å trekke resten av kommunestyret i riktig retning når det gjelder klima og miljø, men vi har vist i denne perioden at vi også har mye å bidra med innenfor andre områder.

Hadsel MDG har mye og god kompetanse når det gjelder eldreomsorg, og jeg tror vi kan spille en like viktig rolle når kommunen skal omstille seg til å takle fremtidens utfordringer innenfor helse- og omsorgssektoren som vi har gjort innenfor klima og miljø i vår første periode.

Hadsel er en kommune med mye positiv utvikling der ting skjer fort, men samtidig har vi store utfordringer når det kommer til økonomi. Denne kombinasjonen gjør det både spennende og utfordrende å være politiker i kommunen.

Torbjørn Moldestad, ordførerkandidat for Hadsel MDG. Foto: Elisabeth Bergquist

Margareth Bentzen, Arbeiderpartiet

Jeg stiller som ordførerkandidat siden jeg er genuint interessert i politikk, og jeg mener at jeg kan bidra til at Hadsel blir en best mulig kommune å bo i for alle.

Margareth Bentzen, ordførerkandidat for Hadsel Ap. Foto: privat

Kjell-Børge Freiberg, Høyre

Jeg stiller som ordførerkandidat på Høyre sin liste fordi vi er et lag med dedikerte engasjerte mennesker som vil ta i et tak for Hadsel-samfunnet.

Arne Ivar Mikalsen, Venstre

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg mener Hadsel trenger en ordfører med gode diplomatiske evner, som ser både politiske venner og motstandere, som evner å løfte blikket og som lytter til innbyggerne. Jeg føler meg klar. Jeg har stått i flere kamper de siste årene. Både på vegne av kommunens økonomi, bruk av kommunens strøm (og støy i nabolag) og mot hastige vedtak bak lukkede dører. Et av målene mine som ordfører er å ha faste møter med alle etater, tillitsvalgte, frivillige og næringslivet. Jeg har tro på at man gjennom å snakke sammen kan løse utfordringer og se flere muligheter for Hadsel.

René Cortis, Rødt

Jeg har bestandig vært opptatt av solidaritet. Også på kommunenivå er det alt for lite rettferdighet, uansett om det gjelder sosiale, økologiske eller økonomiske spørsmål. Jeg ønsker å være den politiske stemmen for de, som blir hørt og sett minst i samfunnet vårt.

Anne Margrethe Cameron, Fremskrittspartiet

Jeg vil jobbe for et levende lokalsamfunn som ivaretar aktivitet og felleskap og inkluderer alle aldersgrupper.

Anne Margrethe Cameron er førstekandidat for Frp. Foto: Elisabeth Bergquist

Hvilke tre saker blir de viktigste for deg og ditt parti de neste fire årene?

Atle Nielsen, Sosialistisk Venstreparti

  1. De eldste. Vi må få bygget nytt sykehjem på Stokmarknes med nok plasser så snart som mulig, og vi må ha flere folk på rett plass i helse- og omsorg og vi vil bevare legekontoret på Melbu.

  2. De yngste (og deres familier). Vi vil utvide gratistilbudet i SFO til å gjelde enda flere dager, sånn at det ikke er foreldrenes lommebok som avgjør om barna får være med på leken eller ikke. Vi vil innføre en ordning som betaler for én fritidsaktivitet per barn, og vi vil bygge ny barnehage på Stokmarknes og Melbu.

  3. Klima og miljø. Klimakampen må kjempes på samfunnsnivå lokalt, nasjonalt og globalt, men også på individnivå. Vi må gjøre mer for at folk enklere kan ta grønne valg i hverdagen, samtidig som vi er en pådriver for at kommunen har klima- og miljø langt framme i bevisstheten i all virksomhet og i alle investeringer.

Atle Nielsen er ordførerkandidat for Hadsel SV. Foto: privat

Kristin Fjærvoll, Industri- og næringspartiet

Våre tre viktigste saker er det som partiet står for Industri, helse/velferd og næring.

Det er mange ting Hadsel INP brenner veldig for slik som eldreomsorg, skole, og barn og unge. Men skal vi ha mulighetene for at vi skal kunne få best mulige tjenester i kommunen så trenger vi mer kapital. Da må industri og næring i kommunen få gode rammevilkår slik at en kan utvikle dette mer med et mål om å skape større interesse for tilflytting til kommunen. Med mer tilflytning og mer industri og næringsvirksomhet jo større skatteinntekter til kommunen, som igjen vil føre til bedre økonomiske forutsetninger for kommunebudsjettet til å yte bedre tjenester lokalt i Hadsel. Vi må også bli bedre til å jobbe opp mot fylket og staten i alle sammenhenger.

Torbjørn Moldestad, Miljøpartiet De Grønne

Tre saker som blir viktigst for MDG neste fire årene:

Klima- og miljø: Det er ikke nok å vedta at vi skal kutte utslippene, vi må gjøre det også.

Nå har vi fått på plass klimaregnskap og klimabudsjett, og i neste periode er det viktig at vi bruker disse verktøyene til å faktisk redusere utslippene. Hadsel må ta sin del av ansvaret når det gjelder klimaet. I tillegg må vi ha mer fokus på bevaring av den naturen vi har. De siste årene har det vært en voldsom utvikling i kommunen vår som har satt dype spor i naturen, spesielt på og rundt Børøya. Vi kan ikke fortsette å sprenge oss ut av plassproblemene, men må fokusere mer på effektiv bruk av eksisterende arealer. Snart får vi oppdatert vår kommuneplan. Den er kjempeviktig for planleggingen, og da også bevaring og vern av den viktigste naturen vår. Vi hadde håpet på mer vern av myr og viktige strandområder i den. Vi hadde også håpet på at kommunen skulle være tøff og framsynt nok til å vedta arealnøytralitet, men det er den ikke. Vi har altså fremdeles en lang vei å gå, derfor trengs MDG i kommunestyret.

Eldreomsorg: MDG vil bygge nytt sykehjem ved helsesenteret på Stokmarknes. Vi vet at et bygg har mye å si for omsorgen som gis, og det gamle sykehjemmet er mer enn utdatert. Men nye sykehjemsplasser redder oss ikke fra ei stor omstilling av eldreomsorgen framover. Vi må utvikle og utvide tjenestene som gis i den hjemmebaserte omsorgen. Vi vil derfor øke demensteamet til to hele stillinger, sånn at de faktisk jobber forebyggende sammen med de andre tjenestene, samt kartlegger de eldres behov. Vi vil ha en aktiv kommune som sørger for at entreprenørene bygger leiligheter som de godt voksne hadselværingene vil bo i gjennom hele alderdommen, og hvor kommunen kan yte god omsorg. Fokus på mellomledere og kompetanse på arbeidsplassen skal rekruttere helsearbeidere, samt beholde dem. I tillegg må vi fortsette med stipender sånn at de vi har ansatt tar både sykepleie- og vernepleieutdanning. Vi må gjøre omstillinga nå, før eldrebølgen spiser opp hele kommunebudsjettet. Det dyreste vi har i eldreomsorgen er sykehjem, og det må vi ha til de sykeste. Men i framtida må vi forebygge og sørge for at folk har det bra og opplever at de er trygge i leilighetene sine, har aktivitetstilbud på dag- og kveldstid og at pårørende ikke sliter seg ut.

Barnehagedekning: MDG vil få igangsatt utbygging av nye Søndre Barnehage så fort som mulig. I følge kommunedirektøren vil en større barnehage på Søndre gi en besparelse på ca. 5 millioner kroner per år i forhold til dagens løsning med en barnehage på Lille Børøya og en på Søndre. I fjor høst var det over 30 på venteliste til barnehageplass på Stokmarknes, og nå er det ca. 15 på venteliste.

Med slike ventelister vet vi at barnefamilier fort kan ende opp med å bosette seg i andre kommuner. Både den økonomiske situasjonen og barnehagedekningen tilsier derfor at utbygging av Søndre barnehage burde vært igangsatt for lenge siden.

Margareth Bentzen, Arbeiderpartiet:

  1. Ha en ansvarlig økonomisk styring som sikrer at innbyggerne får de tjenestene de har krav på.

  2. Våre eldre fortjener en trygg og god alderdom. Vi ønsker derfor å bygge et nytt sykehjem på Stokmarknes som er tilpasset dagens og fremtidens brukergruppe/pasienter og som gir flere sykehjemsplasser. Ønsker også et nytt sykehjem for de ansatte som vil gi dem en bedre og lettere arbeidshverdag.

  3. Hadsel Ap mener at en god oppvekst varer hele livet. Derfor ønsker vi å styrke kommunal barnehagedekning gjennom nybygg på Melbu og Stokmarknes.

Kjell-Børge Freiberg, Høyre

Vi lover ikke mer det vi kan holde og våre tre viktigste saker vil være

  • Økonomisk kontroll, gjennom tydelig politisk styring.

  • Bygging av nytt sykehjem (eldreløft)

  • Fokus på gode oppvekstsvilkår.

Med over 1,2 milliarder i gjeld kan ikke Hadsel forsete å lånefinansiere i samme tempo som de siste årene til alle gode formål. Vi må ta en lånepause. Regnskap og årets siste budsjettkontroll viser alvoret. Det nye kommunestyret kommer ikke utenom å måtte redusere kostnader. Vi vil skjerme unge og eldre. Så må vi samtidig jobbe for å øke kommunens inntekter. Det kan vi gjøre med å bli flere Hadselværinger. Næringslivet trenger arbeidskraft, kommunen trenger innbyggere, og derfor vil vi ha en aktiv og fremoverlent næringspolitikk og boligpolitikk som stimulerer til boligbygging og bolyst. Det kommer ikke til å bli enkelt, men gjennom tydelig politisk styring har Hadsel alle muligheter.

Kjell-Børge Freiberg, ordførerkandidaten til Hadsel Høyre. Foto: Elisabeth Bergquist

Arne Ivar Mikalsen, Venstre

  1. Trygg økonomisk styring som gir oss forutsigbarhet, handlingsrom der det er mulig. Samt å jobbe for at vi står sammen som kommune, i ei tid der vi trenger tilflytting/rekruttering og må løse mange kommunale oppgaver både for eldre og unge, og helt vanlige voksne innbyggere. Folk må trives her.

  2. Mer og bedre kontakt med tillitsvalgte, de kommunale sektorene, frivillige og næringslivet.

  3. Vedlikehold av kommunale bygg - vi må ta bedre vare på de byggene vi nå har satt opp, de vi har hatt i en årrekke og de som kommer. Det er bærekraftig og økonomisk noe av det lureste vi gjør både nå og for fremtiden. Det skal komme noen engasjerte politikere i kommunestyret om 15 -20 år, som ikke skal måtte ta ansvaret for vår manglende ansvarlighet.

Arne Ivar Mikalsen, ordførerkandidat for Hadsel Venstre. Foto: Elisabeth Bergquist

René Cortis, Rødt

  • Rettferdig og sosial velferd: Hadsel må slutte å kutte i velferdstjenestene. Økt bemanning, nytt sykehjem, nybygg av barnehager og styrking av kapasiteten i tjenestene vil skape et verdig velferdstilbud. Legekontoret på Innlandet må opprettholdes, og et helsehus på Melbu må utredes. Flyktninger og asylsøkere skal ha et rett- ferdig helse- og botilbud, og den økonomiske sosialstønaden må økes for å utjevne sosiale forskjeller. Vi krever også at ungdommens stemme blir hørt. De voksne i kommunen har ansvar for å lytte og legge til rette for ungdommen. Ungdomsklubber må etableres og styrkes i hele kommunen. Idretten skal ha midler til å inkludere ungdom og kulturskolens tilbud skal styrkes. Kollektivtilbudet må styrkes og ungdommer i Hadsel under 20 år skal få gratis busskort.

  • Kontroll over markedskreftene: Markedskreftene skal ikke herje med folk og naturen. Dessverre blir viktige samfunnsoppgaver og fellesverdier som vannkraft, fiskeriet og helsetilbud satt ut på anbud og tjener i første rekke kapitalinteressene. I kampen mot Forskjells-Norge mot miljøkrisen ønsker vi derfor strengere reguleringer og kontroll over markedskreftene. I ei sosialistisk framtid skal økonomien jobbe for samfunnet, naturen og fellesskapets interesser. Derfor er vi også mot utbygging av vindkraft både på land, i fjæra og til havs. I stedet for å grønnvaske sånne utbygginger som først og fremst tjener kapitalinteressene. Miljøpolitikken må ikke være markedsstyrt. Den må være langsiktig, og energiforbruket i næringslivet må reduseres.

  • Lokalbasert næringsliv og regional utvikling: Vi skal satse på lokalbaserte grønne næringer i hele kommunen der kystfiske og landbruk er grunnlaget. Dette vil skape arbeidsplasser innenfor industri, produksjon og service, som verksteder, salg, foredling og nyskaping. Derimot er vi bekymret for arbeidsplassene i f. eks. oppdrettsnæringen, der produksjon er i stor grad avhengig av utenlandske resurser (92% av fôringrediense er importert) og dermed sårbare og lite framtidsrettet. Denne satsingen på lokalbaserte næringer i hele kommunen krever også at Hadsel kommune anerkjenne seg selv som distriktskommune. Bygdene på Langøya, Strandlandet og Innlandet må ivaretas og styrkes, og lege-, skole- og barnehagetilbudet opprettholdes. Hadsel må også se seg selv som en del av Vesterålen, og kollektivtransporten innad i kommunen, regionen og fylket må styrkes.

René Cortis, 1. kandidat for Hadsel Rødt. Foto: Elisabeth Bergquist

Anne Margrethe Cameron, Fremskrittspartiet

Helse og omsorg er prioriterte oppgaver som må «vernes» med tanke på budsjett kutt.

Det skal være tid til omsorg, ikke kun behandling

Da må vi ha helsetjenester i verdensklasse, og vi må ha helsepersonell med riktig kompetanse, slik at de har tid til både omsorg og behandling. Derfor jobber FrP for økt kapasitet og kvalitet innenfor helse- og omsorgstjenestene. Vi må ha flere varme hender !

Det er allerede mangel på sykehjemsplasser, og behovet vil øke de neste årene. Fremskrittspartiet vil derfor prioritere å bygge flere sykehjemsplasser, slik at det er nok plasser til alle som trenger det. Våre eldre skal være trygge på at det står en ledig plass klar til dem når behovet for hjelp oppstår.

Vi vil jobbe for et trygt oppvekstmiljø og styrke den psykososiale rådgivningen i skolen.

Skolen opplever at elever drar med seg konflikter og enkelthendelser fra fritiden inn i skolen enn tidligere. Når læringsmiljøet blir preget av slike hendelser, stiller det krav til skolen har et aktivt forhold til å løse opp i disse. Dette binder opp ressurser og gir en uønsket balanse mellom skolens mandat til danning og utdanning.

Vi jobber også for full barnehagedekning.

Vi jobber mot en bedre økonomisk kontroll og tydelig styring.

Vi vil føre en aktiv næringspolitikk som styrker boligbygging og bolyst.

VOL har sendt henvendelse til alle ordførerkandidatene i kommunen, men ikke alle har svart.