Hvorfor stiller du som ordførerkandidat?

Monica Wessel Nordeng, Sosialistisk Venstreparti

Jeg ønsker rett å slett å gjøre mitt for at Øksnes skal være et inkluderende lokalsamfunn der det er godt og trygt å leve og bo for alle, uavhengig av hvilken sosial og/eller økonomisk status man har. På samme måte ønsker jeg å bidra lokalt til å motvirke den globale klima- og naturkrisen, og å ta godt vare på de naturressursene vi har i kommunen. Kort og godt: jeg engasjerer meg for å få en mer sosialistisk og grønn politikk i Øksnes.

Monica Wessel Nordeng er ordførerkandidaten til Øksnes SV. Foto: privat

Marianne Rognan, Arbeiderpartiet:

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg har et stort hjerte for Øksnes og vil gjøre kommunen til en enda bedre plass å bo, jobbe og leve i. Mer enn noen gang er det behov for en ny giv i arbeidet med demokrati i administrasjon og politikk. Medvirkning og større åpenhet er nødvendig om Øksnes-samfunnet skal utvikle seg videre.

Marianne Rognan, ordførerkandidat for Øksnes Ap. Foto: Innsendt

Elisabeth Sørdahl, Høyre:

Jeg stiller som ordførerkandidat fordi jeg etter flere perioder i politikken føler meg klar til å ta mer ansvar og til å få mer gjennomslag for sakene Øksnes Høyre brenner for.

Den siste perioden har jeg vært gruppeleder og fått verdifull erfaring fra både kommunestyret og formannskapet.

Jeg er statsautorisert regnskapsfører og har drevet mitt eget regnskapsbyrå i 28 år. Det gir meg et godt utgangspunkt for å forstå en del om kommuneøkonomien og ikke minst om hva som er viktig for næringslivet vårt.

Bak meg har jeg et veldig sterkt Høyre-lag, som alle vil bidra til at Øksnes-samfunnet skal bli enda bedre.

Om jeg blir ordfører ønsker jeg meg et bredt politisk samarbeid, og jeg vil bidra til gode forankringer og prosesser i viktige saker.

John Danielsen, Senterpartiet

Godt spørsmål, men jeg har tro på at jeg med min erfaring og kompetanse fortsatt kan bygge samt levere gode tjenester og tilbud til folket og næringslivet i kommunen.

Hvilke tre saker blir de viktigste for deg og ditt parti de neste fire årene?

Elisabeth Sørdahl, Høyre:

Tre av våre hjertesaker:

  • Vi vil bidra til et næringsvennlig Øksnes ved å ha tett dialog med næringsaktører på sjø og land samt sørge for oppdatert kommunalt planverk slik at raske og gode beslutninger kan fattes.

  • Vi vil vektlegge tidlig innsats i barnehage og skole for å øke læringsutbytte og mestringsfølelse, og vi vil styrke samarbeidet mellom skole og helsevesen slik at elevenes helse blir best mulig ivaretatt.

  • Vi vil etablere et godt og verdig tilbud til unge demente, blant annet ved å øke bemanningen og sørge for kompetansehevende tiltak innenfor dette feltet. Øksnes skal bli en demensvennlig kommune.

Elisabeth Sørdahl, ordførerkandidaten til Øksnes Høyre. Foto: Tommy Hansen

Marianne Rognan, Arbeiderpartiet:

Du spør om de tre viktigste sakene for meg og Arbeiderpartiet de kommende fire år. Spørsmålet er både litt vanskelig og veldig enkelt. Vår viktigste sak er innbyggerne i Øksnes, punktum. For at innbyggerne i en kommune skal ha det så bra som mulig spiller mange mekanismer inn, derav blir det lange svaret litt mer komplekst. ..

Øksnes kommune har en ambisjon om å bli 5000 innbyggere innen en tiårsperiode, men da er vi avhengige av at vi henger med i utviklingen, og også ivaretar de 4600 som allerede bor i kommunen. Det skal være trygt å bo, leve, jobbe og bli eldre i Øksnes. Da må vi ha trygge oppvekstsvilkår, legge til rette for utdanning og næringsutvikling, ha en trygg og god eldreomsorg og et velfungerende helsevesen. Vi trenger flere hender i arbeid - i både barnehage, skole, helse, eldreomsorg og teknisk etat, og hele faste stillinger må økes for å sikre kvalitet for både brukere og ansatte.

Et godt liv starter med en god oppvekst! Trygge barn trives i barnehage, skole og på SFO, og trygge barn lærer og utvikler seg bedre. Barn i Øksnes skal ha en oppvekst med nulltoleranse for mobbing og utenforskap, de skal ha en mer praktisk skolehverdag og flere voksenpersoner rundt seg. Vi må ha barnehager og skoler som er rustet for vekst og er tilrettelagt for å ivareta den økende andel fremmedspråklige, og vi må ha fritidstilbud som favner alle og utearealer som fordrer aktivitet . Skole og barnehage skal være en arena for utjevning av sosiale forskjeller, da må vi tenke kvalitet i alt vi gjør rundt barna og ungdommene våre, helt fra begynnelsen. En stadig økende andel av barn og unge, og også voksne, har utfordringer med rus og psykiatri. Dette er noe vi må ta på høyeste alvor. Vi vil styrke satsingen på forebyggende arbeid og psykisk helse i skolen og generelt, og vi vil beholde ruskonsulent i kommunen.

Vi står midt den store eldrebølgen, stadig flere blir eldre og lever lengre. Antall sykehjemsplasser har ikke økt i tråd med eldrebølgen. Vi ønsker å bygge flere sykehjemsplasser og omsorgsboliger, og øke kapasitet på korttidsplasser, avlastningsplasser og dagaktivitets-plasser. Demensomsorgen må styrkes for å ivareta både pasienter og pårørende. Vi ønsker et demensvennlig Øksnes. Økt bevisstgjøring i samfunnet er nødvendig for å forstå og bli forstått som dement.  Vi kan heller ikke glemme de pårørende, her er god tilrettelegging og kommunikasjon viktig for at også de skal føle seg trygg og ivaretatt.

Vi vil legge til rette for en aktiv alderdom, både fysisk og sosialt. De som ønsker, må få bo hjemme lengst mulig ,og boligsosial bygging også utenfor sentrumsnære områder må vurderes. Det sosiale er viktig uansett alder, derfor er det viktig at vi har tilstrekkelig med møteplasser for seniorer i Øksnes og et kulturtilbud som ivaretar deres interesser.

Næringsutvikling er viktig for videre vekst og utvikling av kommunen, og næringslivet trenger forutsigbarhet. Vi vil jobbe for kontinuerlig oppdaterte planverk, for å sikre et godt samarbeid mellom det offentlige og private. Det gjelder både for industri og boligbygging.

Mye positivt skjer i Øksnes, vi bygger basseng, skole og kulturkvartal, og det skjer mye spennende i næringsliv, kultur, reiseliv etc.. Alt dette må legges til rette for. God kommunikasjon, større åpenhet, medvirkning og gode prosesser mener jeg er essensielt for en god utvikling. Et lag er ikke bedre enn det svakeste ledd, og team Øksnes trenger å finne tilbake til lagfølelsen og heie hverandre inn i fremtiden.

Vil du ha en ordfører som ser helheten i Øksnes?

Stem Arbeiderpartiet den 11. september! Godt valg!

Monica Wessel Nordeng, Sosialistisk Venstreparti

  • Bekjempe forskjellssamfunnet: Jeg og Øksnes SV ønsker at Øksnes skal være et lokalsamfunn der det er små forskjeller mellom folk, der alle yter etter evne og får etter behov. Vi er opptatt av rettferdig fordeling, og at mennesker ikke skal deles inn i økonomiske A- og B-lag. Fordi ulikhet avler mer ulikhet – og det rammer spesielt de mest sårbare, barna. Ingen barn skal vokse opp i fattigdom i Øksnes!

  • Bekjempe klima- og naturkrise: Klimaendringer og tap av naturmangfold er av de største utfordringene vi står overfor, også i Øksnes. Vi opplever flom, uvær og tørke i våre nærområder. Vi ser at arter står i fare for å bli utryddet, og at det biologiske mangfoldet er truet. For oss i Øksnes SVer det viktig å jobbe lokalt i Øksnes for å motvirke den globale klima- og naturkrisen. Vi må derfor ta vare på våre land-, kyst- og havområder på en klok og framtidsretta måte - slik at vi ikke ødelegger eksistensgrunnlaget for de som kommer etter oss. Vi vil jobbe for et grønt skifte i kommunen vår, og samtidig legge til rette for at Øksnes fremdeles er en god kommune å drive næring i. Vi vil kjempe for å dekke behovene og interessene til menneskene i lokalsamfunnet vårt, men innenfor naturens tålegrenser.

  • Gode tjenester for innbyggerne i Øksnes: Det skal være trygt og godt for alle å bo og leve i Øksnes. De som trenger det mest - barn, eldre og syke - må få den hjelpen og de tilbudene de trenger. Det er også viktig å jobbe forebyggende for folkehelsa slik at vi reduserer forekomsten av fysisk, psykisk og sosial uhelse blant menneskene som bor i Øksnes.

John Danielsen, ordførerkandidat for Øksnes Sp. Foto: Privat

John Danielsen, Senterpartiet

Vanskelig å plukke ut tre saker da det vi skal arbeide med i hverdagen berører alle våre innbyggere uansett alder og ståsted. Derfor ønsker jeg og mitt parti Senterpartiet å styrke samt bygge videre på plattformen som vi er godt i gang med. Vi prioriterer blant annet barnehage- og skole, pleie og omsorg samt gode veier og gang/ sykkelstier.  Både resultat og program for de neste årene finner du på hjemmesiden vår på Facebook.

VOL har sendt henvendelse til alle ordførerkandidatene i kommunen, men ikke alle har svart.