Men også litt om politikk. Fylkeslaget skal vedta flere uttalselser, og en av dem kan bli en uttalelse om sjømatnæring.

I debatten om politiske saker og partiprogram lørdag formiddag, var det andøyordfører Jonni Solsvik som løftet fram sjømaten:

- I Nordland som landets viktigste sjømatregion handler det om å gi sjømatnæringene rammebetingelser som danner grunnlag for innovasjon, vekst og lønnsomhet, sa Solsvik.

- Ikke om Røkke

Debatten de seneste ukene har handlet mye om Aker og Kjell-Inge Røkke. Solsvik vil vende debatten til å handle om politikk:

- Vi har i dag en regjering som ikke tar på alvor betydningen av lønnsomhet og vekst. Lønnsomhet i hele verdikjeden  kan ikke fristlilles fra markedenes krav og betalingsvillighet. Lønnsomhet vedtas ikke. Den skapes av bedriftene og politikkens oppgave er å hele tiden være opptatt av at rammeverket er tilpasset den virkeligheten bedriftene befinner seg i, mener Solsvik.

- Da må vi blant annet være villig til å se på lover og regelverk fra slutten av 30-tallet, og som ble skapt i en helt annen virkelighet. Utfordringene for sjømatnæringen handler altså ikke om man er for eller i mot Kjell Inge Røkke, sa Solsvik.

- Ny politikk

Han pekte videre på at sjømatnæringen i Nordland - og spesielt hvitfisk - står overfor store utfordringer. Og hevdet at Høyre har bedre løsninger enn dagens regjering så langt har kommet med:

- De krever nye politiske løsninger for å unngå dramatiske konsekvenser for mange lokalsamfunn i Nordland. Det er Høyres løsninger som enkelt sagt handler om at næringslivet også innen hvitfisknæringen må ha rammebetingelser som fremmer behovet for markedstilpassing og lønnsomhet, sa Solsvik.