Våre saker om Høyre-årsmøtet:

DEBATTEN I FORKANT:

Før møtet:

- Vi trenger å stå samlet i Nordland, sa Bodø-ordfører Ole-Henrik Hjartøy i sin hilsningstale til årsmøtet lørdag formiddag. Møtet finner sted på Rica Hotell i Bodø. Der er en håndfull høyre-politikere fra alle vesterålskommunene.

Det var imidlertid før årsmøtet startet på ordentlig, og det var før den reelle debatten om politikken kom i gang.

For nettopp det å «stå samlet» har vært stridstemaet i Nordland Høyre i år. Og sentralt har stått striden om kampflybase og nye jagerfly til enten Bodø, Evenes eller Andøy.

Dette har ført til en tidvis hard debatt mellom høyreordførerne fylket rundt, og debatten gjør at andøyordfører Jonni Solsvik mistet støtten og plassen på nominasjonskomiteens forslag til stortingsliste foran neste års valg.

Omkamp og oppgjør

En annen tidligere vesteråling som har vært i hardt vær i år, er fylkesleder Benn Eidissen.

Eidissen bodde mange år i Andøy. Han holder nå til i Bodø og ble i vinter valgt til leder i Nordland Høyre. Men etter en bitter strid i eget lokalparti Bodø Høyre, tapte også han kampen om støtte til nominasjon på stortingslista. Han ble også beskyldt for politisk korrupsjon og ufine metoder i kampen. Derfor har Eidissen nå valgt å trekke seg som leder etter et drøyt halvår.

Helgas årsmøte og nominasjonsmøte kan bli hett på mange måter: For det første er det antydet fra flere hold et "oppgjør" om arbeidsform og partikultur. Det kan skje på selve årsmøtet i dag lørdag.

Også søndag kan det bli hett, når det formelle nominasjonsmøtet avholdes: Da blir nominasjonskomiteens og lokallagenes forslag til stortingslister bare teori - nå er det delegatene på møtet som avgjør hvordan stortingslista skal se ut til neste års valg .