Selv om fysioterapeuten mister autorisasjonen, har Statens helsetilsyn kommet til at han likevel ikke har opptrådt uforsvarlig i forhold til sine pasienter.

Vesterålen Online har vært i kontakt med den aktuelle fysioterapeuten. Han ønsker ikke å kommentere saken offentlig og avventer nå behandlingen av klagen han leverte til Statens helsetilsyn i vår.

Rådmannen i den altuelle kommunen sier til Vesterålen Online at de har fulgt opp og håndtert saken mot den tidligere fysioterapeuten godt.

Rådmannen kan ikke gå inn i enkeltsaken, men opplyser på generell basis at når en fysioterapeut eller annet helsepersonell med autorisasjon mister sin autorisasjon, opphører avtalen med kommunen med øyeblikkelig virkning. Den aktuelle kommunen  har i etterkant utlyst avtalehjemmelen, behandlet søkere, fattet vedtak om å gi en av søkerne tilbud og jobber videre med sikte på ny avtale. Foreløpig har kommunen en vikar i avtalehjemmel ut august måned, opplyser rådmannen til Vesterålen Online.

Dersom den tidligere fysioterapeuten får medhold for sine argumenter i den anken han har sendt Statens helsetilsyn, vil han få tilbake retten til å titulere seg som fysioterapeut. Så langt VOL kjenner til foreligger det foreløpig ikke noen avgjørelse fra myndighetene på klagen fra fysioterapeuten.

Autorisasjon tilbakekalt i mars

Autorisasjonen til fysioterapeuten ble tilbakekalt gjennom et vedtak fra Statens helsetilsyn den 13. mars i år. Under tittelen «Vedtak om tilbakekall av din autorisasjon som fysioterapeut» ble helsetilsynets dom forkynt:

– Statens helsetilsyn har vedtatt å tilbakekalle din autorisasjon som fysioterapeut i medhold av helsepersonelloven paragraf 57 første ledd. Vi har kommet til at du er uegnet til å utøve ditt yrke forsvarlig på grunn av «bruk av alkohol, narkotika eller midler med lignende virkning», skriver helsetilsynet i sin kunngjøring til den tidligere fysioterapeuten.

Kan ikke titulere seg

Fysioterapeuten har fått beskjed fra helsetilsynet om at han ikke lengre kan arbeide eller titulere seg som fysioterapeut. Tilsynet opplyste at han kunne klage på vedtaket. Etter det Vesterålen Online kjenner til, har fysioterapeuten klaget og avventer utfallet av klagen.

Allerede den 11. desember i fjor oversendte Fylkesmannen i Nordland saken til Statens helsetilsyn. Der går det fram at autorisasjonen ble tilbakekalt på grunn av misbruk av rusmidler.

De aktuelle hendelsene som helsetilsynet er misfornøyd med, skjedde da han hadde solopraksis som fysioterapeut med individuell avtale med med kommunen. Tilsynet har vurdert forholdene ut fra hans uttalelser og dokumentene i saken ellers.

Kommunen varslet

Det var kommunen selv som 1. september fjor sendte en bekymringsmelding til Helsetilsynet. Av bekymringsmeldingen går det fram at fysioterapi-klikken har vært stengt, uten at fysioterapeuten hadde gitt beskjed til ledende fysioterapeut eller til enhetslederen for helse og familie i kommunen om det.

Ingen til stede på klinikken

– Enhetslederen besøkte klinikken gjentatte ganger. Ved et av besøkene sto det en pasient på trappen som mente at han hadde time hos fysioterapeuten, skriver Statens helsetilsyn, som også viser til andre forhold. Blant annet et tilfelle der klinikken var åpen og enhetslederen i kommunen ankom. Da var det en pasient i venterommet, mens fysioterapeuten ikke var til stede. Enhetslederen hadde kontaktet fysioterapeuten både på telefon og SMS.

Senere ble det gjennomført drøftingsmøte mellom fysioterapauten og kommunen, der det refereres til det umeldte fraværet fra praksisen. Helsetilsynet viser også til «tidligere historikk», uten at dette er konkretisert. På dette møtet informerte kommunen at klinikken måtte holdes stengt inntil kommunen hadde tatt en avgjørelse i saken.

Følte seg klar

Statens helsetilsyn refererer også fysioterapeutens uttalelse i saken. Han uttalte seg ytterligere til Statens helsetilsyn i februar i år. I en periode i vinter hadde fysioterapeuten permisjon fra jobben sin. I midten av mars følte han seg klar til å starte arbeidet som fysioterapeut da permisjonen løp ut. Til slutt ble det avviklet et møte med Statens helsetilsyn i februar.

Statens helsetilsyn har deretter, på bakgrunn av opplysningene i saken, vurdert om det er grunnlag for å tilbakekalle autorisasjonen som fysioterapeut. Tilsynet viser til helsepersonelloven som gir staten mulighet til å tilbakekalle en autorisasjon.

Uforsvarlig eller ikke

– De sentrale vurderingstemaene i saken er om du er uegnet til å utøve ditt yrke som fysioterapeut forsvarlig på grunn av «bruk av alkohol, narkotika eller midler med lignende virkning» og/eller «uforsvarlig virksomhet», heter det i brevet fra helsetilsynet til den tidligere fysioterapeuten, men uten å konkludere innledningsvis.

I saker der Statens helsetilsyn vurderer å tilbakekalle helsepersonellets autorisasjon, har Statens helsetilsyn bevisbyrden. Dette innebærer at de må sannsynliggjøre at vilkårene for tilbakekall er oppfylt før tilsynet kan treffe vedtak. Alminnelig sannsynlighetsoversikt er som hovedregel tilstrekkelig. Det vil si at helsetilsynet legger til grunn det saksforholdet de mener er mest sannsynlig. Statens helsetilsyn har på det grunnlaget vurdert om fysioterapeuten er uegnet til å utøve yrket som fysioterapeut forsvarlig, på bakgrunn av misbrukt av rusmidler.

– Statens helsetilsyn ser alvorlig på at helsepersonell misbruker rusmidler. Som fysioterapeut må du, i tillegg til å ha høy faglig kompetanse, ha gode kommunikasjonsevner og evne til å vise pasienten respekt og omtanke. Du må kunne kartlegge, observere og vurdere ulike situasjoner, og du må kunne vurdere og utføre ulike behandlinger på en god og presis måte, skriver helsetilsynet til fysioterapeuten.

Tilsynet mener at misbruk av rusmidler er uforenlig med slike krav, fordi det fører til at funksjoner som koordinasjon, hukommelse, konsentrasjonsevne, kritisk sans og problemløsende evner svekkes.

– Dette gir redusert situasjonsforståelse, konsekvensinnsikt og evne til å ta adekvate beslutninger i en grad som kan få alvorlige følger for sikkerheten i helsetjenesten og for den enkelte pasient, heter det.

Ingen pasientklager

Tilsynet innrømmer i vedtaket at de ikke har mottatt pasientklager eller andre opplysninger som indikerer at fysioterapeuten har vært ruspåvirket eller gjort faglige feil i fysioterapeutens virke.

– Helsepersonellovens forarbeider er imidlertid tydelige på at det ikke stilles krav om at pasienter er blitt skadet for at det skal kunne ilegges administrative reaksjoner. Det er avgjørende for Statens helsetilsyns vurdering at ditt alkoholforbruk utgjør en risiko for framtidige pasienter, skriver tilsynet.

– Statens helsetilsyn har kommet til at du er uegnet til å utøve ditt yrke som fysioterapeut forsvarlig på grunn av «bruk av alkohol, narkotika eller midler med ligende virkning», skriver tilsynet til fysioterapauten.

Ikke uforsvarlig virksomhet

Helsetilsynet har også vurdert om han er uegnet til å utøve sitt yrke som fysioterapeut innenfor rammene av «uforsvarlig virksomhet» etter helse- og personelloven.

– Forsvarlighetskravet i helsepersonelloven innebærer blant annet at helsepersonell skal utøve sin virksomhet i tråd med faglige normer og lovbestemte krav til yrkesutøvelsen. I dette ligger det ikke bare et faglig krav, men også en etisk standard, mener tilsynet. Hva som er forsvarlig avgjøres etter en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle, og ikke ut fra hvordan helsepersonellet ideelt burde ha opptrådt, heter det i helsetilsynets brevet til fysioterapeuten.

Ingen pasientklager

Helsetilsynet har ikke registrert pasientklager eller andre opplysninger som indikerer at virksomheten til fysioterapeuten har vært uforsvarlig.

– Etter vår vurdering viser det faktum at pasienter har ventet på time de dagene du har utelatt å komme på jobb på grunn av alkoholmisbruk, at ditt alkoholproblem kan ha gått ut over pasientbehandlingen. Vi kan heller ikke utelukke at du kan ha feilvurdert din tilstand og behandlet pasienter når du ikke har vært i stand til det, selv om du mener dette ikke har skjedd.

– Vi kan likevel ikke se at det er tilstrekkelig sannsynliggjort at du har opptrådt uforsvarlig som fysioterapeut. Statens helsetilsyn har etter dette kommet til at det ikke er grunnlag for å konkludere med at du er uegnet til å utøve yrket som fysioterapeut forsvarlig på grunn av «uforsvarlig virksomhet», skriver direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn.

Tilbakekalling av autorisasjon

I det åtte sider lange dokumentet kommer byråkratene til slutt inn på om de skal tilbakekalle autorisasjonen eller ikke. Formålet med å tilbakekalle en autorisasjon er å bidra til å sikre kvalitet i og tillit til helse- og omsorgstjenesten. Det er viktig at allmennheten har nødvendig tillit til helsepersonell og til helse- og omsorgstjenesten. Tilbakekall skal også beskytte nåværende og fremtidige pasienter mot helsepersonell dersom yrkesutøvelsen utgjør en risiko, heter det i vedtaksbrevet.

– Statens helsetilsyn har vurdert om det er en forholdsmessig reaksjon å tilbakekalle din autorisasjon. Alkoholmisbruk er ikke forenlig med virksomhet som fysioterapeut. Et slikt misbruk representerer en fare for sikkerheten i helse- og omsorgstjenesten, og er egnet til å svekke tilliten til både deg som helsepersonell og til helse- og omsorgstjenesten generelt. Statens helsetilsyn har kommet til at hensynet til den allmenne tillit, kvalitet og sikkerhet i helse- og omsorgstjenesten må veie tyngre enn hensynet til deg som helsepersonell. Vi har derfor kommet til at det er nødvendig å tilbakekalle din autorisasjon, skriver direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn.

Helsemyndigheten opplyser ellers at det vanligvis kreves dokumentasjon på rusfrihet i minst to år sammenhengende før man kan få autorisasjonen tilbake. Fysioterapeuten har klaget på tilsynets vedtak. Det er foreløpig ikke kjent når klagen vil være ferdig behandlet.