Truls-forsvinningen: Siktet 35-åring skal ha avfyrt skudd for å varsle

MYRE (VG) Politiet mener det er grunn til å mistenke at alle de tre siktede visste at Truls Henrik Johansen (23) hadde forsvunnet på havet da de ble plukket opp av redningsskøyta.

Øksnes brann og redning i strandsøk.  Foto: Tone M. Sørensen

Øksnes

(VG) Natt til fredag 15. juni forsvant Truls Henrik Johansen (23) på havet i Øksnes i Nordland.
Tre menn er siktet og varetektsfengslet etter forsvinningen.

En 35-åring er siktet for uaktsomt drap, mens en 27-åring og 38-åring er siktet for å ha hensatt Truls Henrik Johansen i hjelpeløs tilstand. Alle nekter straffskyld.


Politiet etterlyser vitner i båt i savnetsaken i Øksnes

Politiet ønsker å komme i kontakt med personer som var i båt ved Svinøya natt til fredag 15. juni, i tidsrommet Truls Henrik Johansen forsvant.

 

VG får opplyst at 35-åringen som skal ha vært om bord i samme båt som Johansen, skal ha avfyrt skudd med en pistol for å tiltrekke seg oppmerksomhet etter at Johansen hadde forsvunnet på havet.


Gjennomførte søk i dag

Trolig ferdig med strandsøk etter Truls Johansen - ingen funn

Det siste offisielle strandsøket etter Truls Johansen ble trolig foretatt lørdag. Rundt 35 mennesker deltok i søket.

 

Anne Margrethe Kleczka, seksjonsleder for etterforskning ved driftsenhet Lofoten og Vesterålen, vil ikke kommentere VGs opplysninger.

– Vi har flere spørsmål enn vi har svar. Derfor vil jeg ikke kommentere hva andre har uttalt seg om til media, sier hun

– Skjøt på blink

VG har fått opplysninger om hva de siktede har forklart om hendelsesforløpet torsdag 14. juni og natt til 15. juni.

De tre mennene skal på torsdagen ha gått ut fra Myre i Øksnes for å fiske blåkveite, før de satte kursen mot Saltberget for å fiske sei.


Fortsetter med søk etter Truls Johansen lørdag:

– Vi har fortsatt tro på å finne noe

På grunn av været har politiets søk etter Truls Johansen eller gjenstander som kan settes i sammenheng med forsvinninga hans, blitt utsatt. Lørdag gjenopptas det.

 

35-åringen skal ha hatt med seg et håndvåpen ut på havet som ved Saltberget skal ha blitt brukt til å skyte på blink med. Deretter skal de ha bestemt seg for å dra til fiskeværet Skipnes, som serverer mat og drikke, og tilbyr overnatting i rorbuer.

Da de tre mennene kom dit, skal 35-åringen ha dratt kjensel på Truls Henrik Johansen. De tre skal ikke ha visst at Johansen allerede var her.

– Skulle hente sjarken

På Skipnes skal det ha vært et lystig lag.

35-åringen skal ha hatt med seg en mengde Rivotril-piller, som flere, og da også Johansen, skal ha tatt sammen med alkohol.
Alle de fire ble på Skipnes frem til stengetid, rundt klokken to. Da skal Johansen ha sagt at han ville dra og hente sjarken sin på Stø.

Johansen skal ha hatt en 14 fots båt. Ferden mot Stø er lang og det kan være mye sjø ut mot storhavet. Det er også skjær i området.

35-åringen og Johansen skal ha endt i en diskusjon om turen, før 35-åringen skal ha hoppet i båten til Johansen.


– Gikk på skjær

De to andre siktede, 27-åringen og 38-åringen, skal ha blitt stående igjen på brygga og sett på at Johansen og 35-åringen dro ut på havet, før også de la fra kai etter en stund.

27-åringen og 38-åringen la ifølge VGs opplysninger ut på en kronglete ferd. På et tidspunkt skal de ha gått på skjær og ødelagt motorpropellen.

Deretter skal de ha måttet gå på høyt turtall med lav fart, før de så skal ha gått tomme for drivstoff. Da skal 27-åringen ha ringt etter hjelp.

Redningsskøyten skal ha plukket dem opp rundt klokken 04.15 ved Hjellsandøya, cirka to timer etter at de forlot Skipnes.

– Så Truls forsvinne

Ken-Ivan Reinholdtsen forteller til VG at han og broren André Reinholdtsen dro ut på havet med 27-åringen og 35-åringen bare timer etter at de kom til kai i Myre med Redningsskøyta. Da var de ikke siktet for straffbare forhold.

Målet var at 35-åringen, som nå er siktet for uaktsomt drap, skulle peke ut hvor han og Johansen hadde falt i havet.

– 35-åringen fortalte at de først gikk på et skjær, før de ble stående på neste skjær. Han fortalte at han da gikk ut av båten og dyttet den av skjæret. Deretter sa han at Truls ville kjøre båten selv, og at Truls satte seg på fanget hans. Da fortalte han at de ramlet ut av båten, sier Reinholdtsen.

Her skal 35-åringens videre forklaring være ganske uklar.

Ifølge Reinholdtsen skal 35-åringen ha forklart at han kom seg opp i båten igjen, og forsøkte å få start på motoren.

– Men han fikk ikke start på den med det første. Han forsøkte da å ro, men fikk ikke god nok fart. Han fikk så start på båten igjen, men da så han Truls forsvinne på havet, sier Reinholdtsen.

35-åringen skal ha blitt plukket opp av redningsskøyta rundt klokken 05.00, også i Børøyfjorden ved Hjellsandøya.

Da skal det ha gått cirka tre timer fra 35-åringen og Johansen forlot Skipnes.

– Motstridende forklaringer

Anne Margrethe Kleczka i politiet opplyser til VG at de mener at de siktede kan bidra med informasjon om hva som skjedde på havet, slik at man kan få kartlagt hva som skjedde med Johansen.

Politiet mener ifølge VGs opplysninger at det er avgitt motstridende forklaringer.

De mistenker at alle tre siktede visste at Truls Henrik Johansen hadde falt på havet da 27-åringen ringte etter hjelp.

– Svært uklart

Advokat John Petter Karlsen forsvarer 35-åringen.

– Jeg har som tidligere ingen kommentar til det Reinholdtsen sier eller andre opplysninger. Men generelt kan jeg si at min klient har hatt problemer med tidsangivelse og stedsansen. Hvor sikker hans forklaring er med tanke på dette, er svært uklart. Han har problemer med å redegjøre for sentrale deler av hendelsesforløpet, sier Karlsen.

Stian Paulsen, som forsvarer 27-åringen, vil ikke kommentere opplysningene i denne saken.

Hanne Skare, som forsvarer 37-åringen, vil heller ikke kommentere konkrete opplysninger i saken.

Skare og Paulsen opplyser at fengslingskjennelsene for deres klienter er anket til Høyesterett.


Saken rundt savnede Truls Henrik Johansen:

Lagmannsretten reduserte fengslingen til to av de siktede

To av de siktede i saken rundt søket etter Truls Henrik Johansen, fikk i dag sin varetektsfengsling redusert fra fire til to uker.

 

Dro ut på havet med siktede rett etter at Truls Henrik Johansen forsvant

MYRE (VG) Brødrene Ken-Ivan og André Reinholdtsen dro ut på havet med to av mennene som nå er siktet etter at Truls Henrik Johansen forsvant. Å peke ut hvor Johansen hadde falt i havet, skulle vise seg å være vanskelig.Den ene siktedes advokat, Hanne Elise Skare:

– Anker til Høyesterett

To menn siktet i savnetsaken i Øksnes anker fengslingsavgjørelsen i lagmannsretten.

 

Faren til Truls Henrik Johansen til VG:

– Vi som familie vil ha svar på hva som skjedde med Truls og hvorfor det skjedde

Politiet vet fortsatt ikke hva som skjedde med Truls Henrik Johansen (23), som forsvant på havet i Øksnes i Nordland 15. juni. Familien tror de siktede kan sitte på viktig informasjon.

 

Jobber med å sammenstille strandsøkene:

Hunder gjorde markeringer i området Børøya

Innsatsleder Jørn Karlsen som koordinerer søket etter savnede Truls Henrik Johansen (23) arbeider med å få oversikt over alt av strandsøk. Søndag ble søket konsentert etter at hunder markerte ved Børøya.Over 600.000 kroner samlet inn til søket etter Truls

Innsamlingen som er startet av privatpersoner til et minnefond til søk etter Truls Johansen (23) har nå oversteget 600.000 kroner. – Det er helt utrolig, sier Glenn Harald Hansen.

 

Samlet inn over 500.000 kroner:

Nå blir det nytt varmesøkende kamera til redningsskøyta

Innsamlingsaksjonen Rudi Mortensen satte i gang etter at kompisen forsvant på sjøen, gjør at Redningsselskapet nå får råd til ei viktig oppgradering på redningsskøyta «Knut Hoem» med nytt varmesøkende kamera.– Vi er utrolig takknemlig for den frivillige innsatsen

Mandag vil politiet forsøke å sammenholde alle de frivillige strandsøkene med de offisielle søkene som har vært organisert. – Vi må prøve å finne ut om der er plasser der det ikke har vært søkt, sier innsatsleder Jørn Karlsen.Gjorde en flott innsats i strandsøket

Redningshunden Diesel er ennå ikke ferdig utdannet, men viste hva han er god for i strandsøket som ble gjennomført lørdag.Store ressurser satt inn:

70 personer ute i søk fra Kråkberget

Politiet koordinerer nå et større søk etter savnede Truls Henrik Johansen (23). Lørdag ble det gjennomført strandsøk en rekke steder i Bø, der 70 personer deltok.Kripos bistår lokalt politi med etterforskningsledelse og teknisk etterforskning

Kripos er nå på plass i Vesterålen for å bistå politiet i etterforskningen rundt forsvinningen av Truls Henrik Johansen.Vil søke i Bø-området lørdag

Innsatsleder i Sortland, Jørn Karlsen, forteller VOL at søket etter savnede Truls Henrik Johansen vil fortsette i Bø-området lørdag.Ankesak ikke opp før over helga

Politiet anket kjennelsen fra fengslingsmøtet i tingretten. Ankesak kommer ikke opp i lagmannsretten før over helga.Politiet anker kjennelsen på to av de siktede

Politiet anker kjennelsen på to av de siktede etter savnet-saken i Øksnes.Fikk fire ukers varetekt - anker kjennelsen

En mann i 30-årene er varetektfengslet i fire uker etter at Truls Henrik Johansen forsvant på havet natt til forrige fredag. Han får heller ikke kommunisere med enkelte vitner i saken i den perioden.

 

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates:

Retten: – Ikke skjellig grunn til mistanke

Vesterålen tingrett mener to av siktede bør løslates, men de forblir i politiets varetekt etter at kjennelsen er blitt anket.

 

– Viktigere enn noensinne å gi bidrag til fondet

– Leteaksjonen er kostbar for de private som deltar, og i situasjonen som nå har oppstått nå er det viktigere enn noensinne at vi samler inn til minnefondet, sier Glenn Harald Hansen.

 

Store styrker som er ute og leter:

Strandsøk på vestsiden av Andøya i dag

Det søkes fortsatt etter savnede Truls Johansen parallellt med etterforskningen. – Det er ganske store styrker som er ute, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Det varsles søk i Andøy. Kommunens kriseteam tilgjengelig hele døgnet:

– Vi er et lokalsamfunn i sjokk

– Vi ivaretar alle pårørende, og forsterker kriseteamet, sier ordfører i Øksnes, Karianne Bråthen.
Etterforskningsleder Anne Margrethe Kleczka:

– Siktedes forklaringer årsaken til siktelsen

Anne Margrethe Kleczka i politiet sier de siste dagers avhør og vitneobservasjoner ført til at tre menn i dag ble siktet for uaktsomt drap på Truls Henrik Johansen.Tre menn pågrepet og siktet for uaktsomt drap etter dødsfall i Øksnes

Tre menn er pågrepet i forbindelse med at en mann fra Øksnes forsvant i sjøen sist fredag.– Vi må trolig gjennomsøke hele området på nytt

Fra «Viljar» fortsetter søket etter savnede Truls Johansen. – Vi trenger mye båter ute de neste tre-fire dagene, vi har fortsatt et håp om å gjøre funn, sier Andre Reinholdtsen.Stort samhold og engasjement i Øksnes:

Signy koker lapskaus til letemannskapene

Signy Bye Larsen er blant mange frivillige som bidrar. Hun leverte lapskaus til båtmannskapene som deltar i søket etter savnede Truls Johansen.Politiets ROV-ressurs ankommer onsdag:

Formidabel innsats i søket etter savnede Truls Johansen

– Området vi søker i har vært utvidet fordi vi må ta med vind, vær og straum i betraktning, sier lensmann i Øksnes, Jonny Holen. Han er imponert over innsatsen som er lagt ned av frivillige i søket.

 

Heliteam med frivillig innsats i søket

Heliteam bidrar tirsdag ettermiddag fra lufta i søket etter den savnede.

 

Fortsetter søket etter savnede- betaler ROV av egen lomme:

– Om bord på «Viljar» ble vi nedringt av frivillige som vil bidra

Øksnes kommune oppfordrer frivillige om å delta i søket etter den savnede fiskeren og et større søk pågår nå.  – Vi holdt på å bli nedringt av folk, sier Ken Ivan Reinholdtsen, som berømmer den store innsatsen.Starter privat ettersøksfond etter savnet i Øksnes

Samtidig som innsamlingsaksjonen til Redningsselskapet nærmer seg en halv million kroner, har Eirin Hansen fra Øksnes startet en privat innsamlingsaksjon til søk etter den savnede fiskeren.Ikke bare én, men to samtidige ulykker med båt i Øksnes

Det var ikke bare én, men to samtidige ulykker med småbåter i Øksnes natt til fredag i forrige uke.

 

Samler inn til Redningsselskapet etter ulykka i Øksnes

Æ ønska å starte deinna innsamlingsaksjon mæst førr å hedre han Truls, mæn å førr å prøv så gått mann kainn å jør havet tell en tryggare plass å vær., skriver Rudi Mortensen fra Øksnes på Facebook. På kort tid er det samlet inn over 300.000 kroner til Redningsselskapet.Rådmann og lensmann berømmer frivillig innsats

– Et lite samfunn som er sterkt rammet

– Vi er lite samfunn som er sterkt rammet, men jeg må få berømme den innsatsen frivillige har gjort og gjør, sier Elise Gustavsen, som er rådmann i Øksnes kommune.Dårlig vær skaper problemer:

Resultatløst søk etter savnet fisker

Dårlig vær gjør at videre søk etter den savnede fiskeren Truls Henrik Johansen fra Øksnes er utsatt til søndag. Det førte ikke med seg resultater.

 

Har frigitt navnet på savnet fisker

Politiet i Nordland har nå frigitt navnet på fiskeren som er savnet utenfor Øksnes.Politiet forbereder søk under vann:

Antar at den savnede er omkommet - forbereder søk under vann

Redningsaksjonen etter den savnede person som forsvant i havet utenfor Tindøya, er nå avsluttet. Politiet forbereder nå søk under vann.Har avsluttet søket etter mann som falt fra båt

KV Senja og begge redningsskøytene i Vesterålen, var involvert i aksjonen.